Varg

Varg 1

Halland har drabbats av varg.

Eller drabbats och drabbats, på senare tid har i alla fall varg siktats i Halland. Möjligen kan det röra sig om två stycken, en hane och hona som är på väg att ordna med ett eget revir.
En sak står i alla fall klar, Mikael Svensson som äger en gård mellan Hyltebruk och Unnaryd i Halland där han sysslar med får har drabbats av varg.

Sammanlagt har sex hittats döda och ett bara försvunnit. I nätupplagan av dagens Hallandsposten kan man läsa följande: ”Enligt honom sa kontrollanten från länsstyrelsen att det nästan till 100 procent är en varg som dödat fåren.”
En mycket rimlig bedömning är alltså att samtliga djuren, inklusive det som ännu ej hittats, har rivits av varg. Det finns för övrigt inte några andra rovdjur här i södra Sverige som beter sig på det sättet.

Ur vargens perspektiv är det lätt att förstå varför får i en hage betraktas som ett veritabelt smörgåsbord. Precis som alla andra köttätande djur begriper vargen att det är enklare att slå ett byte som inte kan fly.
Det ligger evolutionsbiologiska faktorer bakom ett sådant faktum, vi kan med andra ord konstatera att den känslostyrda vänstern som har en gravt disneyfierad syn på naturen aldrig kommer begripa.

För Mikael Svensson som har cirka 100 djur på sin gård är läget givetvis prekärt. Djuren betyder likväl en ekonomisk investering som en känslomässig investering. Med visshet är det så för Mikael såväl som andra inom hans näringsgren att det är lika mycket en försörjningsfråga som en livsstil.

För militanta djurrättsaktivister som oftast springer ur en någorlunda välsituerad medelklass boendes i städer, och med den dinseyfierade synen på naturen, är läget givetvis ett annat.
Framför allt är det så att de väl fullständigt skiter i vad en fårbonde i Hallands inland har för synpunkter på hur en slipsten ska dragas. Detsamma torde för övrigt gälla deras kollegor som kallar sig omväxlande för miljöaktivister och klimataktivister.
Möjligen kan de väl tänka sig att staten genom grovt förslösande av skattepengar ska kompensera de djurägare som har oturen att drabbas av varg. De anser nämligen av ren princip att det problem som inte kan lösas med skattepengar existerar inte.

Klassiskt Liberala Partiet har ett mycket bättre sätt att hantera frågan. Vi anser att varje markägare har rätt att bestämma hur problemet ska lösas.
Med andra ord, gillar man inte varg så ska man få lösa problemet på lämpligt sätt, staten ska inte lägga sig i eftersom den inte har med att göra med vad vi tar oss till på vår egen ägandes mark. Åtminstone så länge du inte ställer till problem för någon annan.

Dessutom är det så att man måste ha rätt att skydda sina ekonomiska intressen och värna sin egen säkerhet. I ett klassiskt liberalt samhälle är det alltså så att vänstertomtarna som bor i stan för stå ut med ett för oss andra ganska så självklart faktum, att folk får agera efter sina egna behov.

Om det nu är så att vissa markägare mot förmodan önskar varg på sin mark är också det helt i sin ordning i ett klassiskt liberalt samhälle. Dessa får givetvis vara beredda att stå för ekonomisk kompensation för dem som råkar lika illa ut som Mikael Svensson.
Huvudsaken är att vänsterblivna förstå-sig-påare i städerna som aldrig riskerar att råka illa ut för vargens härjningar någonsin har något att säga till om.

Jag är för övrigt av den åsikten att mig har inte vargen gjort något ont. Jag har heller aldrig sysslat med att föda upp får eller andra djur.
Min övertygelse är att folk som håller på med exempelvis fåruppfödning är vuxna och kloka att bestämma själv. Om jag låter dem hitta den bästa lösningen kommer de göra det.

Som politiker kan jag bara utgöra ett flankskydd till djurägarna genom att på aggressivast lämna dem ifred och hålla de tillbaka som tror sig veta bättre än dem!