Vår Beredskap är God?

Vår Beredskap är God? 1

För att ingjuta lugn hos befolkningen har Beredskapsdirektören i Hallands län uttalat i lokalblaskan att Vår Beredskap är God.

Anledningen därtill är givetvis att Putte släppt lös sina väpnade krafter mot och i Ukraina. Och självklart ska beredskapsdirektörens ord tas med några säckar salt.

Beredskapsdirektören har enligt egen utsaga deltagit i ”nationella konferenser” där frågan om utvecklingen och det svenska samhällets motståndskraft har dryftats.
Bland annat har ”regeringen”, MSB och polismyndigheten deltagit i dessa rådslag. Även regionerna har fått säga sitt.

Intressant nog formulerar Beredskapsdirektören på följande sätt om störningarna som kan uppstå i kölvattnet på att Europa något litet näpsar ryssen för hans tilltag: ”..kan det uppstå störningar i samhället, belastning med ökade energipriser, cyberattacker, påverkansaktioner och så vidare. Halland har god beredskap att möta dessa konsekvenserna, säger Niklas Nordgren.”

Självklart uttrycker han också oro för barnen i det svenska samhället: ”– Barn och ungdomar följer händelseutvecklingen i sociala medier och de behöver kanske hjälp att hitta en kontext och då är det bra om föräldrar kan hjälpa till och förklara vad det är som händer.”

Och det får man väl hoppas att föräldrarna begriper helt på egen hand även om dessa befinner sig mitt i karriären och eljest är upptagna av husrenoveringar och förverkligandet av sig själva.
Problemet kan kanske vara att föräldrarna inte riktigt begriper själva vad som händer. Ett tröstens ord från mig är att det gör inte så förfärligt mycket. Det brukar räcka med att vara närvarande, resten löser sig nästan av sig själv.

Men som ni noterade angående störningarna som kan uppstå i samhället nämnde Beredskapsdirektören inget specifikt om sjukvården.
Lite har han alltså plockat upp det senaste åren. Att ge sig på den heta potatisen vågar ingen högre byråkrat som önskar ha kvar sitt förordnande.

Tillgången på dagligvaror, exempelvis mat och dasspapper, är också något han taktiskt nog undviker att tala om.
Beredskapsdirektören är nog så pass slipad i offentlig kommunikation att han begriper vad det skulle innebära att andas något i den frågan. Nämligen att butikshyllorna töms på nolltid.

Vi kan förövrigt tänka oss att Putte nog har funderat både en och två gånger på hur han effektivast möjligt ska kunna slå mot västvärldens fragila handelskedjor om projekt Ukraina drar ut på tiden.

Att ökade energipriser skulle innebära något större problem tror nog ingen på. De flesta anser gott att ”regeringen” kan använda sin outsinliga källa av skatteslantar för den sakens skull!

”Påverkansoperationer” är det mest intressanta för gemene man. Jag kan nämligen tänka mig att samtliga i Sverige anställda Beredskapsdirektörer har en mycket bred definition av begreppet ”påverkansoperationer”.
Jag skulle vilja sammanfatta det med att en ”påverkansoperation” menas allt som kan tänkas bryta mot den bild som myndigheterna vill föra fram.

Att sanningen är krigets första offer är känt. Problemet för myndigheterna i dag är att varenda kotte i princip har tillgång till all världens samlade kunskap en knapptryckning bort. Vad värre är, varenda kotte kan också tolka den som de vill och omedelbart delge denna tolkning till den som så önskar.
Sålunda har myndigheterna förlorat sitt informationsövertag. Svettigt värre med andra ord.

Som ett resultat av detta faktum kan vi konstatera att Beredskapsdirektören sannolikt pratar en hel del strunt om vår goda beredskap.
Exempelvis lyckades en påstått rysk dator-hackargrupp förra året att stänga ner i princip hela Coop, och då rådde ändå en relativ fred. Vad sådana terroristorganisationer kan ta sig till när ett land ställs på krigsfot är inte gott att veta.

Vi kan ponera att kriget går vidare och att Putte av olika skäl vill skada Sverige för att dra bort lite uppmärksamhet. I princip räcker det med att avdela en eller två jaktubåtar att störa ut trafiken till Sveriges största hamn, Göteborg, för att ”regeringen” nog ska börja svettas ordentligt.

Att vi inte råkar mer illa ut beror nog förmodligen på att Putte redan nu har tagit en lite större tugga än han klarar av att svälja.
Att Sverige med all sannolikhet klarar sig hyfsat genom denna kris beror snarare på att vi är ointressanta än den Goda Beredskapen. Att som Aftonbladet beskriva händelserna som ”statsminister” Andersson eldprov, i den meningen att om klarar detta så återväljs hon, är givetvis skrattretande desperat. Eller för att uttrycka det helt korrekt: Desinformation!

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vår Beredskap sannolikt är usel. Möjligen kan kanske politikerna vakna upp ur sin dvala och förbättra den, men vi ska inte hoppas för mycket!