Valuta för Pengarna?

Valuta för Pengarna? 1

Har vi i Sverige rätt att kräva valuta för pengarna vi ger i ”klimatbistånd”?

Gunnar Wetterberg skriver en krönika i Expressen där han anser att så bör vara fallet. Han avhandlar det brasilianska valet där den sittande presidenten Jari Bolsonaro har den ytterst dåliga smaken att envist hänga kvar i kampen mot utmanaren och tidigare presidenten, Luiz Inácio ”Lula” da Silva.

Brasilien är jämfört med Sverige ett land som innebär betydande utmaningar, för att använda vänsterblivenhetens språkbruk, att styra och ställa med.
Det är stort som nästan hela Europa, klassklyftorna är ännu större och vissa av deras naturtillgångar enormt stora.

I den senaste kategorin, naturtillgångarna, finns bland annat Amazonas som innehåller en enorm biologisk mångfald och en rent oerhörd massa träd. För att uttrycka sig milt har inte Jari Bolsonaro farit särskilt väl fram med den resursen. Han leder helt enkelt en korrumperad regim och har precis som andra politiker en tidshorisont som sträcker sig till nästa val.
Luiz Inácio da Silva är heller ingen duvunge i korruptionssamanhang. Lava Jato-skandalen som innefattar korruption och penningtvätt främst i det statliga oljebolaget Petrobras hänger som en mörk skugga över karln.

Det kan också noteras att Jari Bolsonaro har ytterligare en black om foten förutom den aurora av toxiskt maskulinitet han omger sig med, karln är bundis och tjenis med en viss herr Trump.
Man skulle kunna säga att det är på gränsen till en s.k. bromance¹ mellan de två herrarna.

En sak som förmodligen fallit ur minnet för större delen av Sveriges befolkning är att Luiz Inácio da Silvas eventuella bromance med Stefan Löfven fick ett abrupt slut när Sveriges JAS-affärer med Brasilien började synas i sömmarna av brasilianska åklagare.
För att undkomma rättsliga åtgärder i den affären (som gjordes efter att Luiz Inácio da Silvas avgått som president för den gången) ville han kalla både Löfven och en tidigare och dåvarande fransk president.

Att Gunnar Wetterberg inte nämner det debaclet i sin krönika är förståeligt eftersom det stör det så kallade narrativet att Luiz Inácio da Silvas är den goda av de två presidentkandidaterna. Dessutom, att svenska socialdemokratiska statsministrar skulle ägna sig åt korruption finns givetvis inte på världskartan!

Frågan är alltså om Sverige kan få valuta för sitt påstådda ”klimatbistånd” till Brasilien?

Gunnar Wetterberg synes skeptisk till utsikterna för detta och avslutar med en dyster förutsägelse: ”Det är för sent att påverka utgången av det brasilianska valet. Men det kommer många fler val under de närmaste årtiondena, och då ligger det i allas intresse att klimatfrågan blir en uppfordran till reformer, inte ett tillhygge för populister. Det måste bli ett viktigt inslag även i Sveriges miljöpolitik. Annars ligger vi alla pyrt till.”

Jag kan tycka att just formuleringen ”för sent att påverka utgången av det brasilianska valet” är ganska talande i sammanhanget. Det är alltså rätt för exempelvis Sverige att söka påverka utgången i andra länders val? Det måste rimligtvis vara något som säkerhets- och rättsvårdande myndigheter måste titta närmare på.
Mig veterligt tycker Sverige illa vara om att utländska makter lägger sig i våra val. Rimligtvis måste det även gälla andra hållet också, att Sverige inte påverkar andra länders val.

Att ”klimatfrågan blir en uppfordran till reformer, inte ett tillhygge för populister” säger också en hel del om Gunnar Wetterbergs tankevärld.
Han antyder att frågan är för viktig för att folket och alla som inte tycker lika som makten, och inte vill att en massa sköna skatteslantar ska spenderas här och där och på kreti och pleti, har fel.

Frågan är alltså inte om vi ska kräva valuta för pengarna som ges i så kallat ”klimatbistånd” till korrumperade regimer. Frågan är var vi, folket i Sverige, ska samlas för att sluten formation marschera mot regeringskansliet och slutgiltigt manifestera för att få ett slut på dumheterna?

  1. Bromance är en mycket nära och icke sexuell relation mellan två eller flera män, på svenska skulle man kunna säga ”bästa kompisar”.