Valet 2022

Valet 2022 1

Försöker statsmakten att smyga igenom skärpningar av våra påstått fria och allmänna val?

I dagarna presenterades utredningen Säkerhet och tillgänglighet vid val SOU 202196¹. Idag (söndag 25/12) går Polismyndigheten och uttalar sig i (S)R Ekot att ”Inför riksdagsvalet 2022 kommer polisen att stärka skyddet av de lokaler där rösterna ska räknas för att minimera risken för valsabotage.”

Tillfället att släppa på förlåten till sådana åtgärder är rätt vald. Dagen efter julafton när alla är lagom dästa efter julbordet och klappöppningar, trötta på allt vad vad offentlig rapportering om sakernas tillstånd vad det än vara månde.
Folket har vid detta laget lärt sig att följa nyhetsrapportering nästan uteslutande innebär besvär och tråkigheter. I bästa fall jamsar man med för att slippa skämmas ut på jobbet. Under julledigheten kopplar de flesta av eländet helt.

Den offentliga utredningen som släpptes ut för beskådan den 17 december har letts av Lena Hjelm-Wallén, vars meritlista bland annat innehåller utrikesministerposten och tillförordnad försvarsminister, i den sistnämnda befattningen deltog hon mycket aktivt i arbetet att slakta den svenska krigsmakten. Vidare har hon lett arbetet med EU:s grundlag och som ordföranden i styrelsen för Svenska Afghankommittén varit en viktig kugge för västvärldens misslyckande i det olycksaliga landet.

Helt klart innehar hon en, förutom partiboken i SAP, en i sammanhanget utmärkt kompetens för att strama åt ”fria och allmänna” val som redan i dagsläget kraftigt kan ifrågasättas.
Jag har bara hunnit skumma utredningen men konstaterar att en sak sticker i ögonen mer än något annat redan vid en ytlig genomgång. Man lägger som skarpt förslag att den som klagar på valet prompt ska avkrävas personnummer!
Särskilt oroar man sig för spårbarheten av utomlands boende svenskar som har synpunkter på hur slipstenarna skall dras.

Vad jag förstår är detta ett resultat av att allmänheten de senaste valen haft fler synpunkter än tidigare. Svaret från statsmakterna i en sund demokrati skulle givetvis vara att rätta till bristerna. I Sverige vill man sätta åt dem som klagar. Det går för övrigt väl i linje med den allmänna tilltron till övervakning och kontroll med vaccinationspass som tydligen ska få virus att begripa att det skall sprida sig mindre aktivt.
Både i det förra och senare fallet tycker jag, om min åsikt nu räknas i sammanhanget, att båda strategierna tyder på dålig verklighetsförankring och en stor portion desperation.

Vad gäller lokalerna som rösterna räknas i är det helt klart lite svårt att räkna ut vari det store hotet inför 2022 års val kan bestå. Helt klart kan vi konstatera att kanslichefen på Valmyndigheten, Anna Nyqvist kommit till insikt om problemets kärna när hon i SVD uttalar följande visdom: ”– När många röster förvaras tillsammans så skulle det kunna påverka valresultatet om något händer med de rösterna, och valresultatet är ju oerhört skyddsvärt…”

Faktum är att det är ungefär i samma klass som att man har folk på plats som kan hantera valresultatet. Vilket i Sverige faktiskt inte nödvändigtvis behöver vara fallet. Enligt uppgift har Valmyndigheten endast en matematisk statistiker anställd som ska hantera resultaten som trillar in under valnatten. Vad som inträffar om han eller hon drabbas av sjukdom eller skada är inte gott att veta.
Förmodligen får processen ställas in tills personen ifråga tillfrisknat eller någon ny stjärna anställts och lärts upp. Samma sak gäller det fåtal på myndigheten som kan hantera vallängderna på sina 10 fingrar.

Vi medborgare verkar helt få ta vår del i ansvaret för att garantera ett rätt och riktigt valresultat. Huruvida ni ska gå och rösta, och i så fall på vem, är givetvis helt upp till er själv. Men vi kan ta ett gemensamt ansvar för att processen sköts snyggt och att ordning och reda hålls både utanför och inne i vallokalerna, samt där valsedlarna räknas.

Ni känner väl till det faktum att det är en medborgerlig rättighet att övervaka rösträkningen? Vi kan göra det till en medborgerlig trevlighet att bjuda poliserna som ska övervaka processen på lite go-fika där de står och spanar ut i natten efter att vallokalerna stängts.

När det gäller processen i vallokalerna förslår jag falkögon på och avrapportering om minsta lilla misstanke till snedsteg, dock utan att ingripa i den pågående röstningen. Istället ställer vi till ett sjuherrans liv i efterförloppet om några oegentligheter upptäcks.
Vi uppfattas redan som paria i samhället på grund av vår vägran att böja oss för överhetens måttlösa krav på oss i dessa dödsmördarpandemiska tider.
Låt oss gemensamt vara en finne i maktens bakdel och tvinga dem till reaktion genom att helt enkelt kräva att allt går rätt till!

  1. Säkerhet och tillgänglighet vid val.