Ukraina och Taiwan

Ukraina och Taiwan 1

Som nykter och sansad får jag betänka att jag bor i Sverige.

Sverige är landet där Putins exempellösa övergrepp mot Ukraina på fullt allvar startar en ilsken debatt om husdjur ska vara tillåtna att ta med sig i skyddsrummen. Som om nu det skulle vara ett problem i ett land som nästan inga fungerande skyddsrum har.

Sverige är också landet annorlunda när det gäller flyktingar. Det blir ett liv och kiv när de som motsatt sig flyktingar från främre Orienten tycker att flyktingar från Ukraina är helt i sin ordning.
Vänstern kan nämligen inte begripa att tänkande människor tar sig rätten att diskriminera mellan folk. Förmodligen beror detta på en kraftig överdos av Karl-Bertil Johanssons Julsaga.

Av dessa två och en massa andra skäl är det med viss förskräckelse jag tar mig an uppgiften att förklara varför vi alla ska hoppas att Putin misslyckas med sitt Ukraina-äventyr i ett globalt perspektiv.

Saken är nämligen den att Kina kastar lystna blickar på Taiwan, och om Putin anser sig ha rimliga skäl att falla in i Ukraina så har Xi ännu bättre argument för att plocka Taiwan.

Den moderna statsbildningen Kina har sitt ursprung från 1912 när den sista kinesiske kejsaren störtades. Inbördeskrig bröt ut i Kina och 1949 flydde det kinesiska ledarskapet undan kommunisterna och upprättade en statsadministration på ön Taiwan som i konkurrens med kommunisternas folkrepublik gjorde anspråk på hela Kina.
Folkrepubliken Kina, som kontrollerar fastlandet, anser å sin sida att ön Taiwan är en ännu ”icke-befriad” del av Kina.

Till saken hör givetvis att Taiwan under många år var en ren diktaturstat. Man har dock bättrat sig men vägrar hårdnackat att underkasta sig kommunisterna i Peking och deras styre.

Frågan är nu vad som händer om Putin lyckas kväsa Ukraina?
Särskilt intressant är det givetvis om man tar i beaktande att västvärlden fryser ut Ryssland från handel och betalningssystem. Kina har varit Ryssland behjälpliga med sina lösningar på det området, och lär knappast vara nödbedda att ta del av Rysslands naturresurser.
Allt detta är dock småsaker jämfört med problematiken kring Taiwan.

För vilka bedömningar och överväganden görs nu i Peking över hur USA och övriga västvärlden reagerar på Rysslands militära angrepp på Ukraina?
Även svenskar som får pirr i brallan av tanken på medlemskap i Nato bör fundera över situationen. Är det något som slagit er att svenska krigsmän kan få en vacker grav i Stilla havet efter att ni gapat er blåa om vikten av Nato-medlemskap?

För nu måste vi verkligen sätta oss ner och fundera över vilka konsekvenser framtida generationer ska behöva dras med på grund av våra val. Ni trodde säkert att Putin var en märklig karl på sitt sätt, men inte att han på allvar skulle gå till historien som en gemen krigsförbrytare?
Dit är han dock på god väg. En sak är definitivt säker, hans kompis Xi i Peking är inte ett skvatt bättre. Snarare sämre om man ska vara helt ärlig, och det har väl också era mödrar lärt er att vara?

Det är med andra ord dags att sluta måla framtiden i ljusblått och med en stor sol på himlen. Vad som händer och sker i Ukraina nu och i framtiden är ett paradigmskifte som bestämmer världens utveckling för en lång tid framåt. Valen vi gör nu påverkar generationer framåt.

Saken är nämligen den att Kina har möjligheten att göra litet som man vill. Den enda riktigt begränsande faktorn för det landet är egentligen hur mycket umbäranden folket kan stå ut med.
Märk väl att den kinesiska ledningen lyckats väl att sälja in principen om ekonomiskt välstånd utan demokratiska fri- och rättigheter. Det finns inget som motsäger att samma skrupellösa kommunister lyckas övertyga folket om behovet av umbäranden då Taiwan ska ”befrias” och inlemmas i fastlandskina.

En vacker tanke är att USA sitter still i båten när det gäller Taiwan också. Men det är nog mest en vacker tanke, så bort i skogen efterblivna är nämligen inte amerikanarna att de inte inser vad som händer om Kina får blodad tand när det gäller aggressiv krigsföring i Stilla havet.
Förmodligen kommer artikel 5 i Nato-stadgan aktiveras fortare än någon anar. Så sitter vi där i rävsaxen och har inget annat val än att bittert ångra den dagen vi tecknade oss för medlemskap i klubben.

Så vi får nog se till att justera debatten bort från husdjur i skyddsrum och annat trams.
Ägna några timmar kring Ukraina och Taiwan istället!