Ukas från Kulturredaktionen!

Ukas från Kulturredaktionen! 1
För medelklassen är det så att när det står svart på vitt i Svenska Dagbladet måste det hållas för sanning.

Anledningen till detta är mycket enkel. Varje samhällsklass måste ha ett, helst flera, sammanhållande kitt. Det duger liksom inte att sitta ute i de arkitektritade schabraken långt från Stockholms innerstad och gissa sig till vad som gäller. Samma sak är det för dem som brutalt renoverar sekelskiftesvåningar sönder och samman i vårt avlånga land. Dekret måste komma någonstans ifrån vad som är rätt och riktigt. Att famla i mörkret duger inte.

Det är förövrigt därför som så kallad nyandlighet på senare år har fått ett så otroligt uppsving. Det fungerar som ett sammanhållande kitt med den unika egenskapen att själva andligheten egentligen kan vara precis vad som helst. I den själsligt förtorkade medelklassens fall verkar det handla om ljus som doftar av vissa kändisars vaginor och ett allmänt behov av en i övrigt steril omgivning. Det uppfattas nämligen som ”fräscht”.

I Svenska Dagbladet utropar Lisa Irenius, kulturchef på tidningen, att: ”Dagens privilegierade städar själva”.
Vikten av att det är just är tidningens kulturchef, med all sannolikhet bra priviligierad själv, som uttalar saken kan knappast underskattas. För dem som uppfattar Svenska Dagbladet som vägen, sanningen och ljuset är det liktydigt med ett ukas.¹

En av orsakerna till att en del pannor nu läggs i djupa veck i hem som anser sig tillhöra de högre kasten är givetvis att det tagit så lång tid innan en översteprästinna av Lisa Irenius kaliber kommit med påbud om att det är fint och nödvändigt att hålla ordning på sin egen skit.
Visserligen utsågs det japanska städoraklet Marie Kondos redan 2015 till en av världens mest inflytelserika personer av tidningen Time. Vi ska komma ihåg att det är en väldigt fin utmärkelse i dessa kretsar. När Greta Thunbergs svårmodiga unga ansikte fick äran att pryda den tidningens omslag 2019 drabbades en samfälld klimatterroristisk medelklass av en fontänorgasm som de knappt återhämtat sig från än i dag.

I Svenska Dagbladet kan vi också läsa om den kanadensiska psykologen Jordan B. Petersons uppmaning ”clean your room”. Vilket i princip riktades till alla unga män som synbarligen har svårt att få styr på sina liv, 2019 ansågs det vara ett revolutionerande uttalande. Vi som är något äldre tog det dock med viss ro. Är man som jag född på sextiotalet och har genomfört värnplikten lärde man sig allra senast under den att hålla en rimlig ordning på sina pryttlar och pinaler.

Anledningen till att Svenska Dagbladets kulturchef anser tiden mogen just nu är att en av 2021 års mest sålda svenska böcker, av författaren Ellinor Sirén, behandlar ekologisk städning.
Redan för 10 år sedan ska en aktris vid namn Helen Bonham Carter meddelat att hon slutat bekämpat sina demoner hos psykolog, kända aktriser ska nämligen av principiella skäl bära på mycket ångest och neuroser för att kunna räknas i sammanhanget, och istället börjat städa bort dem mera handgripligt.

Detta har, kan vi anta, sammanspelat väl med förevarande dödsmördarpandemi som tvingat medelklassen att helt enkelt vara hemma och leva i sin egen skit. Samtidigt är det helt klart mycket pinsamt för sagda medelklass att ha den i landet sig illegalt uppehållande städhjälpen från Paraguay eller annat valfritt land i tredje världen när man är hemma själv. Ibland blir det fruktansvärt pinsamt även om man inte är hemma själv, fråga bara Magdalena Andersson.

Sagt och gjort med andra ord. Svenska Dagbladets kulturredaktör var alltså mer eller mindre tvungen att klargöra läget. Det är helt i sin ordning att städa hemma själv. Det kan rent av vara en närmast terapeutisk handling eftersom till och med kända aktriser och andra förebilder ägnar sig åt det.

Det finns helt klart risker med att städa själv också. Något som inte nog kan underskattas är att man blir valkig i händerna och får mindre tid att visa upp sig på gymmet. Den svarta sektorn av städerskor riskerar givetvis att drabbas hårt. Har man verkligen funderat över implikationerna för dessa stackars människor? Kommer de tvingas ut i prostitution nu och tvingas servera sina kroppar till medelklasmännen vars fruar inte orkar släppa till på grund av den myckna städningen?

Det har nog inte Lisa Irenius funderat över tillräckligt över, misstänker jag. Jag får helt återkomma om det uppstår nya förvecklingar i frågan!

  1. En ukas är en förordning eller ett påbud, det vill säga ett direktiv från det högsta skiktet i en maktorganisation. Ordet används oftast om företeelser i Ryssland, om påbud från tsaren, från den högsta sovjeten i Sovjetunionen eller från presidenten