Tjurigt i Halmstad

Tjurigt i Halmstad 1

Dramat med tjuren i Halmstad fortsätter med oförminskad styrka. Öltörstande hallänningar och turister håller andan i väntan på dess upplösning.

Halmstads mest berömda tjur är givetvis den på stortorget. Tillsammans med Europa utgör den en under sommarmånaderna en svalkande attraktion på för svettiga lokalbor och turister.
Vid det så kallade lilla torget ligger en annan attraktion, The Bulls pub.

Puben som sådan är en av många konceptställen som finns i de flesta mellanstora och större städer i Sverige.
Personalen är trevlig, menyn huvudsakligen baserad på köttprotein och drycken framför alla andra synes undertecknad vara öl.

Vad som särskiljer denna tjur från andra liknande tjurar i Sverige är att den är inhyst i en gammal brandstation, stället har en karaktäristisk fasad med en jättelik dörr. Förr i tiden kan jag tänka mig att utryckningarna skedde genom den.

De som bedriver utskänkningsverksamheten är väl som företagare är mest. De önskar maximera profiten, vilket man inte kan säga något ont om. Tvärtom är det nog den bästa drivkraften en företagare kan ha för att få snurr på verksamheten.
Kommunen har nog inget emot detta faktum. Däremot har de synpunkter på hur exteriören hanteras, det vill säga fasaden.

Bråket mellan tjuren och kommunen började för ett antal år sedan när puben helt sonika byggde ut trots att kommunen menade att det saknades bygglov. Hur det nu var med den saken tvingades man tidigare i år att riva tillbyggnaden så att fasaden kunde återställas.

Tjuren har dock inte gett upp sin kamp mot kommunen. Nu har man utan bygglov smällt upp en uteservering med tak. Men inte om man får tro ägaren.
Han menar dels att inga detaljer sitter fästa i fasaden och att allt kan plockas ner på sekunden, dels att ingen tid finns att vänta på kommunens hantering av ärendet.

Vad gäller det sistnämnda är jag benägen att tro honom. Ärendet ska ha påbörjats den 21 april och är fortfarande inte utrett och klart.
Trots att tjuren har en större fristående uteservering på själva torget ser han väl en massa sköna slantar glida honom ur händerna på grund av kommunens slöa handläggning. Den övriga inblandade parten i ärendet, nämligen polisen, har gett sitt tillstånd till arrangemanget.

Bygg- och miljöförvaltningen i Halmstad har redan tidigare fått kritik för sina långa handläggningstider. En ny chef på avdelningen kan dock skryta med att tiden för att fatta beslut kortats från 8,6 till 7 veckor.
Av byråkratiska skäl, ärendet kompletterades i juni, och hård belastning har just detta ärende dragit ut på tiden, förklarar handläggaren.

– Skickar man in en ansökan och sedan inkommer med kompletterande handlingar så betraktas inte ärendet som komplett förrän då, säger han.

– Tidsfristen på tio veckor för att ta beslut ska räknas från den dag då ansökan kom in till byggnadsnämnden eller den senare dag då sökande kom in med ytterligare underlag på eget initiativ, så rent formellt sett har det inte gått så lång tid.

Kommunen anser alltså att man formellt inte kan lastas för tidsutdräkten.

Vilket leder till en självklar fråga från en okunnig medborgare som undertecknad; Är inte kommunen ens vagt medveten om att pubarna i Halmstad vill kränga maximalt med bärs under de korta sommarmånaderna vårt land begåvats med?

Det känns onekligen som byråkraterna kan ta extrajobb med att vässa blyertspennor med fisringen när en sådan förklaring presenteras.
Eller är den verkliga orsaken till förseningen att kommunen är lite småtjuriga på tjuren på lilla torg?

Så svårt kan det inte vara att komma fram till deras ärliga avsikter med uteserveringen. I en bättre värld skulle man lätt kunna ta höjd och parera för säsongsvariationerna som dessa verksamheter har. Utan att vara juridiskt skolad vill jag påstå att det borde vara en enkel match att fixa på kommunal nivå.
Åtminstone om man slapp att förhålla sig till alla möjliga och omöjliga regelverk som pådyvlas oss från högre makter.

Det är därför man ska rösta på Klassiskt liberala partiet. Vi vill förenkla så långt det går!