Terrorfara och Jordbävningar

Terrorfara och Jordbävningar 1

USA varnar sina medborgare för terrorattacker i Sverige.

Anledningen sägs vara koranbränningar i Europa och enligt ambassadens hemsida bör amerikanska medborgare betänka följande;

  • Avoid crowds.
  • Keep a low profile. 
  • Be aware of your surroundings. 
  • Monitor local media for updates. 
  • Refer to our website for the latest Alerts and Messages for U.S. citizens.

Notabelt är att varningen gick ut innan det blev känt att Turkiet drabbats av en massiv jordbävning.

Enligt SÄPO ligger bedömningen för svensk del kvar på nivå tre av en femgradig skala. Eftersom varje land gör sin egen bedömning så anser SÄPO att saken därmed är utagerad. Vilket väl är samma sak som att säga att amrisarna är bra nervösa typer.

Som det alltid är med dessa saker så lär framtiden utvisa vem som får rätt. Det kan vara så att vår säkerhetstjänst skarpaste hjärnor nu sitter och biter på naglarna och funderar på vad USA känner till som vi inte vet.
Eller så har man full koll på läget och har vid detta laget rett ut alla oklarheter med sina kolleger på andra sidan pölen. Vad som försiggår i den hemliga världen där underrättelsetjänsten verkar är inte alltid så gott att veta.

Just jordbävningen i Turkiet ska vara den värsta sedan 1939 då ett motsvarande skalv i nordöstra Turkiet krävde 30 000 människoliv.
Om man bortser från den rent mänskliga aspekten och allt lidande som detta innebär så kan man konstatera följande; för den svenska ”regeringen” kunde det inte kommit lägligare.

Sverige ser sig inte bara som en sorts humanitär stormakt, som ordförandeland i EU sitter man nu på nycklarna till alla möjligheter som kan tänkas finnas inom den organisationen.
Till yttermera visso är det så att alla EU-länder, möjligen undantaget Ungern, per omgående vill att Sverige ska anslutas till Nato.
Som det heter på sportspråk, slagläge för Sverige.

För Erdoğan är givetvis situationen penibel. Han sitter vid makten på mandatet att han är en sjutusan till karl som får saker gjorda.
Han kan givetvis inte vägra hjälp från Sverige och EU utan att förlora ansiktet. Men han kan inte heller snacka bort att Sverige och EU hjälpt till.
Ur ett realpolitiskt perspektiv ökar detta alltså chansen till att Sverige snabbare blir medlem i Nato.

Ulf Kristersson är införstådd i detta men kommer inte knysta ett ord om saken. Det kan tänkas att han till och med håller tyst om det i sina memoarer som med säkerhet kommer ges ut någon gång i framtiden.

Återstår då det enligt amerikanarna förhöjda terrorhotet. Ett konstaterande är att terrorister bryr sig föga om naturkatastrofer, särskilt inte sådana terrorister som blir syrak över koranbränningar. För dem väntar nämligen en bättre plats när de tagit både sig själv och andra av daga.
Jag, som av naturen är en praktisk karl, uppmanar alla till vanlig försiktighet och att i övrigt leva sina liv så normalt man kan. Terroristers mål är att injaga skräck och det tycker jag inte vi ska känna.

För den som vill hjälpa Turkiet rekommenderar jag valfri hjälporganisation. Erfarenhetsmässigt tycker jag att Röda Korset brukar fungera bra i situationer som denna.
Det turkiska folket är per definition inga onda människor och kan behöva all stöd och hjälp vi kan ge!