Tåg eller Flyg?

Tåg eller Flyg? 1
Jag är en notorisk och luttrad tågpendlare.

Orsaken till detta är mycket enkel, jag bor i Halmstad och jobbar i Göteborg. Något körkort har jag aldrig haft och numer synes jag mig vara för gammal att skaffa ett. Tåg får det alltså bli, samt en elunderstödd cykel eftersom jag köpte hus 16 kilometer från stationen.

Liberala Nyhetsbyrån, min ärkefiende, har också upptäckt tågets fröjder. Sannolikt beror detta på att tåg är bättre ur ett ”klimatperspektiv”. Att flyga  numer anses som lite skämmigt, ibland rentav fult!

Det finns emellertid ett problem med tåget enligt Liberala Nyhetsbyrån, det är för dyrt, har dålig punktlighet och (trumvirvel) saknar stabil mobiltäckning!

(S)(V)T Skåne har undersökt prisskillnaderna mellan tåg och flyg i Sverige. Som mest var det 20 gånger dyrare att ta tåget än flyget, vilket givetvis är en betydande prisskillnad för en barnfamilj som ska ut och fara.
En invändning som man kan ha mot undersökningen är att (S)(V)T Skåne inte redovisar SJ:s så kallade sommarbiljetter som brukar släppas i god tid före högsäsong. En spontan tanke från mig är att dessa bör vara mycket billigare.

En rimlig slutsats är sålunda att man inte varit helt ärlig i sin undersökning. Dessutom får vi beakta att flyget säkerligen vill återta en hel del volym efter dödsmördarpandemin. Det kanske kan ligga bakom prissättningen?
Folk är dessutom bra korkade, så pass att de inte behöver nyttja flytväst på sjön, om de tror att inte SJ tillämpar en prissättning som premierar planering och förutseende.

Vad gäller punktligheten så ska jag nu släppa en bomb. Enligt mitt förmenande är den hyfsat bra, åtminstone mellan Halmstad och Göteborg. Visst händer det oförutsedda saker, men inte så pass mycket att man som dagpendlare ständigt har anledning att vara sur och förbannad.

När det gäller spårkapaciteten har ”regeringen” i juni presenterat en infrastruktursatsning där 165 miljarder låtsaspengar ska gå till järnvägen. Det är säkert jättebra och värdegrundsäkrat på alla möjliga sätt och vis. Men med järnväg finns det ett mycket grundläggande problem, den tar en sådan ohemul massa plats!
Dessutom ligger de stora knutpunkterna där de ligger. Att bygga om exempelvis Stockholm, Göteborg och Malmö är inte det lättaste oavsett hur mycket man lägger på spåren och signalsystemen.
Dessutom är det förnicklat dyrt och säkerligen varken miljö- eller klimatvänligt att hysta ut en massa nya spår. Skattepacket och valboskapen som bor där spåren ska dras fram brukar också ha synpunkter!

Det svagaste argumentet torde ändå vara mobiltäckningen. Vågar jag föreslå att man tar med sig en god bok att fördriva tiden med? Om nu snorungarna nödvändigtvis måste förströs digitalt så går det bra att ladda ner dylikt i förskott.
För övrigt är det väl fortfarande så att mobiltäckningen på flyget, om nu mobilapparater alls ska användas där, är ännu sämre?

Det är på sin plats att påpeka att mina egna tågkostnader är synnerligen låga. Min arbetsgivare tar den största delen av ett årskort på SJ som jag kan använda hur jag vill. Inte alla har möjlighet till en sådan lyx, å andra sidan är det inte helt omöjligt att andra människor har andra förmåner som jag saknar. Det jämnar med andra ord ut sig.

Jag tror nog att skon klämmer på ett vis som inte riktigt kommer fram i debatten. Det är en upplevd orättvisa som det till sist är frågan om, tänk att det ska vara dyrare att vara oförutseende och klimatsmart!
Min erfarenhet är annars att de två sakerna går hand i hand, det ena förutsätter så att säga det andra.

Sedan finns det givetvis en mycket listig metod för att i görligaste mån göra flyg och tåg till fullständigt jämbördiga marknadsaktörer. Skrota alla skatter och pålagor och släpp transportsätten fria. Fast då skulle givetvis klimatonanisterna gå bärsärk totalt!
Frågan är också om staten vill släppa makten och kontrollen, jag tror inte för en endaste sekund att de skulle våga!