Stora Världen i Laholm

Stora Världen i Laholm 1
Laholm

Laholms kommun ligger i södra Halland och torde för de flesta vara mest känd för Mellbystrand där långgrunda bad med fördel kan genomföras under sommarhalvåret.

Kommunen har nu tyvärr hamnat i fokus för en mindre trevlig anledning. En familj ”på en ort” i kommunen har dömts för hedersrelaterad brottslighet.
Bakgrunden är att en gosse, 16 år gammal, tidigare i år blev hotad, sparkad och slagen, bland annat med ett baseballträ i aluminium, så att hans arm bröts och han fick blåmärken och sår i ansiktet och på kroppen. Enligt lokalblaskan Hallandsposten ska det ha ”skett på en öppen plats i samhället”.

Tre personer åtalades för att på olika sätt ha deltagit i misshandeln: pappan i familjen, hans fru och äldste sonen som är 19 år gammal.

Givetvis råder det delade meningar om upprinnelsen till misshandeln.

19-åringen hävdar att gossen hotat honom. Därefter har 19-åringen hämtat baseballträet och återvänt till gossen, varvid handgemäng utbrutit.
Pappan hävdar att han försökt gå emellan och den ömma modern låg hemma och sov.
Familjens 16 år gamla tös menar att hon aldrig haft  känslor för gossen eller varit hans flickvän. Däremot skall gossen velat ha nakenbilder av henne, vilket skulle vara orsaken till bråket.

Till saken hör att rätten menar det bevisat genom både konversationer och vittnesmål att tonåringarna hyste varma känslor för varandra. Flickan har berättat för ett vittne att hon inte ville att föräldrarna skulle veta om relationen.

Gossen har genom hela rättegången stått fast vid sin version om att de var ett par. Den aktuella natten skulle de smugit ut tillsammans för att snart finna att flickans övriga familj anlände i två bilar.

Slutresultatet blev fängelse i 2,5 år för pappan, sonen döms till 1 år och 8 månader och mamman till 1,5 år. Enligt vad jag förstår relativt kännbara straff efter svenska förhållanden.

Vi lär väl få se om det överklagas. Man kan ju tänka sig att de dömda anser sig väl avigt behandlade av ett svenskt rättssystem som inte rätt begriper att förstå vikten av döttrars oskuld och familjers heder som följer därav.

Utan att vara särskilt konspiratoriskt lagd kan jag anta att de som dömts tillhör en annan tro än den kristna.
Något som är helt säkert är att ingen av de dömda familjemedlemmarna kan vara helt trygga i sig själva eftersom rektionerna på ett eventuellt förhållande, eller nakenbilder, verkar överdrivna. 19-åringen har för säkerhets skull också örfilat upp sin syster i allt rabalder.

Dessa människor är med andra ord vad jag skulle vilja kalla för integrationsresistenta. Det innebär i korthet att man fortsätter utöva sitt hemlands seder och bruk fast man bor i ett helt annat land.
Det är för övrigt väldigt lätt att vara integrationsresistent i just Sverige. Det anses nämligen vara kränkande att behöva ge upp för mycket av sin egen kultur bara för att man bor i vårt skruttland.

Det är ju inte så att vi har stort mer att erbjuda än en relativt stor mängd fred och en massa bidrag och subventioner, det är inget som innebär att man kan ställa krav på folk att uppträda som folk.

16 år gamla gossar och flickebarn som är som gossar och flickebarn är mest i den åldern, det vill säga ägnar sig åt ungdomliga svärmerier, väger lätt i en sådan ekvation.
Utom i just detta fallet. Där rättsväsendet fick tag på förövarna och hutade åt dem något litet.
Fast i min värld skulle dylik brottslighet innebära avvisning på livstid. Då om inte förr skulle kanske eventuella förövare tänka efter både en och två gånger. Men bara kanske…

Två sak är definitivt säkra.
Så kallad hedersrelaterad brottslighet förekommer i större utsträckning än vi vill tro. Denna gången åkte förövarna fast för att de var mer än lovligt korkade. Dessutom är det en djup förlust att den stora världen kommit till Laholm, ja till Sverige över huvud taget.

Vi måste sätta till alla klutar för att rulla tillbaka den utvecklingen!