Somaliska Föreningen

Somaliska Föreningen 1

Somaliska kultur- och idrottsföreningen i Hylte är ett sorgebarn för svensk integrationsbyråkrati.

Men det började som en solskenshistoria år 2020. Då beslutade Hylte kommun att upplåta en lokal åt föreningen, enligt svenska normer är det grundläggande att folk ska ha någonstans att vara och inte springa vind för våg.
Ur ett integrationspolitiskt får lokalfrågan anses vara avgörande, kanske särskilt i detta fallet. Saken var nämligen den att föreningen tidigare, kanske eller kanske inte av misstag, blivit utkastade från en annan lokal man befunnit sig i under hela fem långa år.
Somaliernas tilltro till den svenska samhällsmodellen stod med andra ord på spel för Hylte kommun!

Därefter hände det sig inte bättre att en ilsken kommunpolitiker, Sverigedemokrat givetvis, ifrågasatte hyresrabatter till Somalierna.
Då visar det sig att Hylte faktiskt har två Somaliska föreningar. En som är knuten till nykterhetsrörelsen, vilket torde passa med tanke på alkoholförbudet som råder inom den ”religion” majoriteten av Somalier erkänner sig till, samt den Somaliska kultur- och idrottsföreningen som vi talar om i detta inlägg.
När det gäller föreningen som fått hyresrabatten kvarstår dock det pinsamma faktumet att den halv miljon de fått i bidrag, enligt uppgift av integrationspolitiska skäl, inte redovisats nöjaktig. Vi ska se det temat återkomma också för Somaliska kultur- och idrottsföreningen.

Men innan vi kommer dit så konstaterar vi att i januari 2023 greps en man i Hylte efter en trafikolycka med påföljande knivhuggning, misstankarna gällde mordförsök. Vid häktningsförhandlingarna ändrades det till grov misshandel.
Det visar sig vara ett resultat av ett internt bråk mellan två falanger inom den Somaliska kultur- och idrottsföreningen.
Ett ganska precist konstaterande är följande: förfarandet att köra på varandra med bilar och därefter syssla med knivhuggning stämmer dåligt överens med hur konflikter normalt hanteras i svenska föreningar. Det som är kutym i Somalia passar sig illa i den svenska kommunen Hylte!

Man kan tänka sig att det passar sig särskilt illa i Somaliska kultur- och idrottsföreningen, man sysslar nämligen med en mycket behjärtansvärd verksamhet som kallas för läxhjälp. Dessutom påstår man, åtminstone på pappret, att man välkomnar alla och inte bara Somalier.
Integration i sin prydno med andra ord.

Det är nu det börjar bli riktigt krångligt. Läxhjälpen sker nämligen inte på helt ideella grunder, Somaliska kultur- och idrottsföreningen har av den svenska myndigheten Skolverket, en av alla dessa byråkratiska kolosser som är på plats för att lägga sig i våra liv i stort och smått, har för 2022 mottagit hela 651 000 kronor för att bedriva läxhjälpen.
Skolverket har dock funnit den ekonomiska redovisningen så pass bristfällig att man begärt tillbaka varenda krona.
Det hela blir inte precis bättre av att en av parterna i falangstriden som föreningen undergår är den förre ordföranden Abdiasiis Dahir, Socialdemokrat och den fjärde mest personkryssade i valet till Hyltes kommunfullmäktige 2022.

Den nuvarande ordföranden för Somaliska kultur- och idrottsföreningen, och företrädare för den andra sidan, hänger dock inte läpp. I Hallandspostens nätupplaga av den 17 juni 2023 uttalar han sig enligt följande: ”Jag hoppas att de ändrar sitt beslut, säger ordföranden Abshir Mohamed.”

Föreningen har heller inte tillgång till någon lokal, något som kommunen tycker är ”tråkigt”. Fast egentligen har man givetvis inte så mycket val eftersom man delar Skolverkets uppfattning om att, och här tolkar jag det som vi kan läsa oss till i nyhetsrapporteringen ganska fritt, det inte är någon jävla styrsel alls i verksamheten.
Det verkar helt enkelt som Somaliska kultur- och idrottsföreningen i Hylte har spårat ut och inte längre fungerar som den integrationspolitiska plattform den var tänkt som från början.

Själv avstår jag givetvis från att döma och konstaterar bara följande: det är svårare än man tror att rätt spendera skattepengar. Inte ens i en sådan relativt liten kommun som Hylte har det visat sig helt enkelt att integrera folk till relativt skötsamma svenska medborgare.
Det stämmer till eftertanke om hur det går i resten av Sverige.