Socialism och Sjukvård

Socialism och Sjukvård 1

Om personalen som jobbar i Region Norrbotten har jag bara gott att säga eftersom de jag haft nöjet att träffa varit professionella, empatiska och tålmodiga. Värre är det med politikerna som är satta att leda deras arbete.

Jag, som är en otålig själ och under en tid i mitt liv svårt sjuk, hamnade av olika skäl i Norrbotten.
Såhär i efterhand kan jag konstatera att det inte var det smartaste draget att göra när man är en bipolär autist med alkoholproblem. Åsikten delades nog av psykiatrin i Norrbotten, men både de och jag var tvungna att laga efter läge. Det blev några vändor hit och dit och med hjälp av en synnerligen envis kurator hamnade jag tillslut på ett behandlingshem där läget rättades upp.

Sålunda, riksdagskandidat Jönssons grundläggande problem som bestod i missbruk kunde avhjälpas. Exit Norrbotten för Jönsson och jag kunde återuppta ett produktivt liv i Sveriges södrare delar. Den största fördelen med att bo långt från polcirkeln är att dygnen här är någorlunda normala enligt en sörlännings sett att se på saken, i Norrbotten upplevde jag att det så att säga bara var väldigt ljust eller otroligt mörkt.

Under sommaren har gravida i Gällivare och Kiruna skickats till Luleå eller Piteå för det rutinultraljud som görs under graviditeten. En resa som kan bli uppemot hundra mil för en halvtimmes undersökning. Undersökningen görs i vecka 18-20 för att kontrollera att allt står rätt till med fostret.
Tidigare har en barnmorska kommit till Gällivare och Kiruna en dag i veckan.

Med Norrbotten är det dock så att lite speciella förhållanden råder. Infrastrukturen är inte lika väl utbyggd som i exempelvis Mälardalen och Skåne. Det är inte bara att sätta sig på ett tåg eller en buss och dra iväg, en del kvinnor väljer sålunda bort undersökningen eftersom det kostar dem för mycket att ta sig dit.

Mot detta resonemang kan man resa invändningen att det väl är upp till kvinnorna att ta sig tid och råd. Det är visserligen sant, men vad som då glöms bort är att politikerna i alla andra sammanhang glatt ryar om att hela Sverige ska leva. Man får då antaga att det även gäller det Sverige som inte befinner sig i omedelbar närhet till de områden där socialdemokratiska och miljöphascistiska statsråd bor.

Det är ju så att socialism, vilket är den politiska inriktningen för alla riksdagspartierna, huvudsakligen går ut på att försöka skapa ett likvärdigt samhälle för alla därstädes boende. Låt vara att just den svenska varianten är speciell så till vida att de flesta riksdagspartierna gärna vill utsträcka den tanken till hela världen, alternativt låta särskilt utvalda delar av världen uppleva frukterna av den här i Sverige.

Hanteringen av rutinultraljuden i Norrbotten visar dock med all önsvärld tydlighet att det omöjligt kan fungera att göra så. Man får helt enkelt bestämma sig vilka som kan komma ifråga för den välfärd som man säger sig vilja ha.
I detta fallet vore det det kanske lämpligt att gravida kvinnor i Norrbotten kom i åtnjutande av den?

Om man nu ska envisas med socialism som grundläggande modell för hur samhället ska drivas måste man först av allt fundera på hur knappa resurser ska fördelas.
Är det exempelvis lämpligt att regioner ska syssla med tusen och en saker förutom sjukvård? Såsom utbildning, kultur och näringsliv?
När den frågan med NEJ har besvarats har man redan kommit längre än halva vägen för att reda upp problemen med att bättre hantera de knappa resurser som (borde) finns till sjukvård.

Eller så kan man ju släppa tanken på socialism över huvud taget och låta människor själv organisera hur deras lokalsamhällen ska fungera. Anledningen till att socialister i gemen ogillar sådana lösningar är självklart att de då förlorar möjligheten att i detalj lägga sig i hur människor ska leva sin liv.
Socialister, såväl i Region Norrbotten, Riksdagen som annorstädes vet nämligen bäst själva hur folk vill ha det. Det har aldrig, och kommer aldrig, föresväva dem att människor själva kan prioritera vad som är viktigt i sina liv.

Lösningen på problemet är med andra ord att krossa socialismen och låta folk bestämma själv hur en slipsten ska dras!