Socialism i sin Prydno

Socialism i sin Prydno 1

Så är det mina vänner, och ovänner, att det dykt upp ett utmärkt tillfälle att förklara vad socialism innebär.

Riskdagen, inte den nya utan den gamla, har nämligen kommit överens om att Sverige ska minska sin elförbrukning med 5-10 procent under topplastimmarna, då hushåll och företag gör av med som mest el.
Det har sitt ursprung ur ett förslag som avgående ”statsministern” presenterade som ett ”genombrott” i EU-förhandlingarna den 9 september.

Hon hade väl klart för sig, stackaren, vartåt det barkade i det kommande  valet. Stöveltramp och annat elände som hotade Sverige, hon var tvungen att drämma i med storsläggan för att vinna över tvehågsna själar. Moroten var och är att om man lyckas genomföra projektet koordinerat på EU-nivå kan vi gå mot en halvering av elpriserna.

Här bör alla människor som med godkänt resultat klarat av sin grundskolematte genast bli lite misstänksamma.
Vad händer då om vi inte nöjer oss med en minskning av 5 till 10 procent utan drar på med 21 procents minskning. Om det fungerar som tänkt borde vi rent av få betalt för att använda el!

Förutom att matematiken bakom projektet verkar mycket skralt genomtänkt så är det även det där problemet med att det ska genomföras koordinerat på EU-nivå som får varje vettig människa att rysa av obehag.
Det står en omisskännlig stank av planekonomi över hela projektet, och alla som läst och begripit sin historia vet hur sådant brukar sluta. Illa, nämligen. Till och med väldigt illa.

Ingen förvånas över att S och M är överens i frågan. Båda partierna anser sig helt felaktigt att vara av den statsbärande och ansvarstagande sorten. I praktiken innebär det att de båda tar sig rätten att i snart sagt varje fråga som finns lägga sig i medborgarnas göranden och låtanden.
Eller för att tala klarspråk, översittarfasoner. Socialism i sin prydno.

”Energiminister” Khashayar Farmanbar, nu ansvarig för ”övergångsregeringens” göranden och låtande, verkar odelat positiv.
Det är inte att undra på, om några veckor är han löst från sitt tunga ansvar (i den mån ett sådant kan sägas existera för honom) och lös och ledig att inte bry sig vidare om problematiken.

Carl-Oskar Bohlin, Moderaternas talesperson i energifrågor och snart nog insyltad mer än han kanske önskar, är inte lika kvittrande glad och säker på detta med halveringen av energipriserna.
Tyngd av stundens allvar konstaterar han att Sveriges elförbrukning är i ”huvudsak beroende av utomhustemperaturen.”

Där måste man ge honom odelat rätt, några argument mot den knivskarpa slutsatsen går inte att framföra.
Vidare framhåller han att det inte lär bli problem om vintern är mild, åter en klockren analys. Vi hoppas att Uffe har honom påtänkt i den kommande ”regeringen”. Gossen verkar vara rent genialisk!

Vad han däremot inte uttalar sig om är problematiken med att koordinera med de övriga EU-länderna. Det är nämligen där som hela projektet kommer falla som ett korthus. Detta alldeles oaktat vilka temperaturer vi har i Sverige.
Vad händer om fransmännen kokar över, eller ungrarna, eller polacker eller någon annan?
Hur det praktiskt ska genomföras har man nämligen ingen koll på!

Dessutom är det outtalat att varje politiker i EU som står till höger om det som utmärker en svensk MiljöPhascist i hemlighet ber om att ”klimatförändringarna” verkligen fungerar nu så att det inte blir så förbannat kallt.
Precis som Carl-Oskar Bohlin är nog också de pinsamt medvetna om att elförbrukningen är i ”huvudsak beroende av utomhustemperaturen.”.

Det är alltså dags, för böfvelen, att de där jämrans ”klimatförändringarna” sist och slutligen börjar leverera även vintertid. Nu har de minsann fått så mycket reklam och annan hjälp på vägen att det är dags att leverera!

Annars lär vi se socialism i sin prydno när även detta kolossala EU-projekt ska börja leverera.
Nämligen Kaos, Bråk och totalt Misslyckande.
Jag har redan börjat poppa för att ha tilltugg när jag skådar eländet från första parkett i mitt lilla torp i skogen!