Snart är det Val

Snart är det Val 1

Den parlamentariska demokratins fundamenta är påstått ”allmänna och fria val”.

I Sverige hålls dessa vart fjärde år eftersom det synes vara den optimala gränsen för att hålla intresset för ”demokratin” uppe och revolutionslustan nere.
Syftet med val anses vara att folket ska få säga sitt.

Att folket i ”allmänna och fria” val uttrycker sina åsikter sägs borga för att vårt samhälle ska vara fritt och välmående. Vi ska helt enkelt kunna byta ut de höga vederbörande som inte sköter sitt arbete med att administrera folkviljan rätt.

Men givetvis har politikerna kommit på ett sätt att krångla sig förbi den ansvarsutkrävande biten så att de får sitta kvar.
Man kan annars tänka sig att det skulle vara en svår nöt att knäcka för de som för närvarande styr skutan Sverige att klara av den biten. Med tanke på de senaste årens händelser borde rimligtvis den svenska befolkningen vara bra trött på sakernas tillstånd.

En sak att hålla i minnet är att vi inte har en aning om hur det skulle sett ut med en pseudoborgerlig regering.
Vissa har bestämt hävdat att dödsmördarpandemin skulle hanterats betydligt hårdare av en moderat statsminister som sekunderats av kristdemokrater, liberaler och sverigedemokrater. Att ägna sig åt sådana spekulationer är emellertid kontrafaktiskt, det vill säga ointressant.

En sak som är säker är att sosseriet upplever att valet närmar sig fortare än nödvändigt. Partiet är svårt sargat av samarbetet med Miljöpartiet, förtroendeomröstningar och dödsmördarpandemin.
Det var en ren tur att de kunde frigöra sig från miljönissarna innan kriget, eller ”specialoperationerna, i Ukraina tog sin början.

Det finns nämligen inget så valvinnande som att stå ensam i en riktigt rejäl kris. Fru Andersson har en rejäl chans att framstå som en riktig ”moder Svea” och fara som en tetting till olika toppmöten. Särskilt behagligt är det när krisen är på ett lagom avstånd och dessutom har möjligheten att framställa Sverige som en humanitär stormakt.

Varje socialdemokratisk valstrateg vet att just det ändå inte är tillräckligt. Det skulle vara det om partiet låg och rullade kring 45 procent i opinionen. Numera förekommer den siffran enbart i verkställande utskottets våta drömmar, alltså måste annat till för att säkra valsegern.

Sannolikt är det därför man i dag skickade fram Mikael Damberg, regeringens siffernisse, med ett förslag om nytt reseavdrag.
Enligt rapporteringen skall hela 260 000 personer kunna komma ifråga för de pengarna.
Som av en händelse är det ungefär samma antal som krävs för att passera riksdagsspärren, jag tror den exakta siffran ligger på 280 000 röster.

Eller för att förklara det mer lättbegripligt, fyra procent av valhenskåren. Inte kattskit med andra ord!
Fyra procent kan vara mer än avgörande för att slippa besväras av pseudoborgarna alls. Lyckas Centerpartiet kapa åt sig en 15 procent av rösterna kan det vara avgjort!

Extra roligt är sosseriets exempellösa valfiske när man presenterar förslaget. I praktiken pekar man ut vilka som förväntas rösta på dem, kvällsblaskan Expressen har följande text i en ”faktaruta”:

1. Den pendlande snickaren
Hur: Kör från Tingsryd till Växjö.
Dagens system: 7 600 kronor.
Nya systemet: 10 000 kronor.

2. Den pendlande undersköterskan
Hur: Tar tåget mellan Härnösand och Sundsvall.
Dagens system: 0 kronor.
Nya systemet: 11 800 kronor.

3. Bilpendlaren i Norrland
Hur: Kör mellan Arjeplog och Arvidsjaur.
Dagens system: 17 600 kronor.
Nya systemet: 23 500 kronor.

Källa: Regeringen

Man förväntar sig alltså att snickare, undersköterskor och norrlänningar i allmänhet ska rösta på dem,

Eftersom jag ständigt får skäll för att klaga på andra och inte komma med förslag själv så ska jag bättra mig och presentera följande alternativ.

Sänk löneskatter och dito på drivmedel. Avskaffa de flesta myndigheter och annat dravel. Förenkla och låt folk behålla mer pengar och betala själv.

Den enda förloraren på det är jätten gluf-glufs, det vill säga stat, myndigheter, regioner och kommuner vars primära uppgift just nu är att brandskatta oss på en massa stålar som ska omfördelas till andra. I detta fallet undersköterskor, snickare och bilpendlare i Norrland. Dessa är nog vuxna att hantera pengar på egen hand utan att de ska ta omvägen via staten.

Vad tycker ni?
Snart är det val, det börjar bli dags att bestämma sig!