Skoleländet!

Skoleländet! 1

Diskussionen om skoleländet tar aldrig slut.

Den vanligaste invändningen mot det som kallas friskolor är att ägarna plockar ut ohemula övervinster. Eftersom hallänningar är lite annorlunda än övriga Sverige lider vi av motsatt problematik, friskolor som gör rejäla underskott men kör på ändå.

Det gäller en kär gammal bekant för mina läsare, Oneschool Global Nyby Campus. Skolan som bedrivs av en lutheransk utbrytargrupp, vissa kallar det sekt, Plymouthbröderna.
Om man får tro medierapporteringen är det sannolikt en av få friskolor i Sverige som går med ett rejäl minus varje år. Anledningen till detta är sannolikt mycket enkel, de undervisar bara sina egna barn.

För att täcka upp underskottet har man startat upp ett företag som har kopplingar ända till Australien. För den som känner Plymouthbröderna är det nu inte så märkligt, det är därifrån som de styrs.

Företaget är renhårigt nog eftersom alla papper är i ordning och skatten betald. Problemet är tydligen att det ingår i skolkoncernen och täcker upp för förlusterna som Oneschool Global Nyby Campus årligen ådrar sig.
Enligt folk som begriper sakernas tillstånd är det ett tecken på att systemet är ruttet.

Vi kan alltså dra slutsatsen att hur man än vrider och vänder sig i friskolevärlden så gör man fel. De som plockar ut vinster är giriga kapitalister, de som täcker upp förluster med listiga affärsupplägg har inte heller rent mjöl i påsen!
Det är nästan så att man förleds att tro att det enbart ligger ideologiska orsaker bakom all kritik mot friskolesystemet.

Märkligt nog blir det snabbt tyst om islamistiska lurendrejare som far till Thailand och har annat fuffens för sig. Antagligen för att de anses vara rena rama olycksfall i den heliga integrationsprocessen.
Det ligger förmodligen Plymouthbröderna i fatet att de annars inte gör så mycket väsen av sig. Varken droghandel, bomber och skjutningar eller stenkastning är något de sysslar med.
De knotar på med sina företag, tillber vite krist och betalar skatt, helt enkelt. Klart att det måste vara något lurt med det!

Och visst, lite lurigheter har de för sig. För dem gäller att man är man och kvinna är kvinna, skapelseberättelsen är den enda riktiga och lärarna på deras skolor förbjuds att ha tungpiercing och synliga tatueringar. Klart avvikande med andra ord!

Det kan också hållas för sant och visst att folk under mycket möda och besvär inte vill vara med dem längre. Efter sina avhopp vittnar de om en sträng regim som känns mycket märklig för en utomstående.
Men en sak är säker, fler stannar kvar än de som hoppar av. Man kan alltså dra slutsatsen att de inte är helt ute och seglar.
Dessutom, och detta är ett oomkullrunkeligt faktum, i Sverige råder religionsfrihet även för icke så mystiska lutheraner.

Svårigheten med Plymouthbröderna är att de är gravt skötsamma men samtidigt upplevs avvikande. De sätter en tydlig gräns mot samhället i övrigt samtidigt som de inte gör något väsen av sig.
De är faktiskt så pass envisa att sköta sig själva att de startar företag för att barnen ska få en i deras ögon vettig utbildning.
Något av en dröm för en klassisk liberal med andra ord. De omsätter vår politiska teori i praktisk handling.

Om jag ska vara ärlig är det givetvis så att Plymouthbröderna skulle klara sig alldeles utmärkt utan att staten la sig i med tramsiga läroplaner och upprepade kontroller. Plymouthbröderna kommer dock inte undan den svenska lagen om skolplikt. Det är givetvis ett besvär för dem att de vill vara skötsamma medborgare.
Därav deras något aparta sätt, enligt svenska skolexperters synpunkt på saken, med att täcka upp förlusterna på skolan.

Jag tycker från min klassiskt liberala ståndpunkt att de gör helt rätt. Allra bäst skulle det vara om man lät dem bestämma helt själv och betala kalaset enbart ur egen ficka!