Skolan

Skolan 1

Lina Axelsson Kihlblom är Sveriges skolminister.

Enligt en intervju i tidningen Läraren den 6 december 2021 ansåg hon att den viktigaste frågan att hantera var att ”Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan.”
I framtiden kommer nämligen alla vara behövda, enligt skolministern. ”Skolan ska rusta unga med de kunskaper de behöver och vara till för alla oavsett bakgrund.”

Man anta att detta är i grevens tid då lokalblaskan Hallandsposten i sin nätupplaga onsdagen den 16 februari rapporterar om att ”två grupperingar” rykt ihop på Kattegattskolan med bland annat hammare som tillhyggen.
Enligt uppgift var det rektorn på gymnasieskolan som ringde in till polisen och ropade på hjälp. Polisens taleshen (eller presstalesperson som det sägs i Hallandsposten), Thomas Fuxborg, rapporterar att ett 40-tal personer var inblandade i handgemänget.

Det har tydligen talats om en kniv också, men uppgifterna om den är än så länge obekräftade. Polisen har tagit en person till förhör och två anmälningar har upprättats. En om misshandel och en om försök till grov misshandel. En vanlig dag på jobbet i en svensk gymnasieskola.

En annan ögonblicksbild från den svenska skolan fick undertecknad i tisdags då jag å tjänstens vägnar hjälpte en anställd vid Sveriges minst svenska skola.
Personen ifråga upplyste mig om att av 600 barn var 2 (två!) pursvenskar. Efter att ha jobbat där ett tag var personen helt uppenbarligen ganska trött på sakernas tillstånd och önskade sig bort och iväg till någon annan stans.

Låt oss hålla dessa två exempel i minnet medans vi reflekterar över skolministerns ord. ”Skolan ska rusta unga med de kunskaper de behöver och vara till för alla oavsett bakgrund.”

I det första fallet med gymnasieskolan i Halmstad får nog slaget anses förlorat. Oavsett gymnasisternas etniska bakgrund, samt intellektuella och känslomässiga kapaciteter i övrigt, så är utsikterna för en positiv utveckling i deras fall låg. Som tur är kommer nog cykelbud som levererar köpemat till en av hårt kontorsarbete utmattad medelklass behövas även i framtiden.
Om nu inte cykelbuden ryker på varandra med hammare och kniv för att hämnas gamla oförrätter från gymnasietiden ska de nog klara av att hanka sig fram.

Annars får man tänka sig att skolministern får sätta ihop någon form av kommandostyrka av superpedagoger och värdegrundsexperter som drar land och rike kring för att rätta upp läget på våra gymnasieskolor.

Frågan är om den goda ministern kan rädda barnen i Sveriges minst svenska skola?
Jag frågade personen som jobbade där vari problemet egentligen låg. Svaret var att man får sysselsätta sig med att fostra snarare än att lära.

Just detta är en intressant synpunkt. De flesta av oss tänker väl att föräldrarna ska sysselsätta sig med barnens fostran, och att skolan lär glinen läsa, multiplicera, Halland ”floder” och när svensken åkte på dask vid Poltava.
Tji fick vi, liksom.

För att analysera varför det är så vid en av Sveriges minst svenska skolor måste man hemfalla åt det som av vänsterister föraktfullt omtalas som rasism.

En tanke är att barnens föräldrar uttrycker sin kulturella särart genom att strunta i sina barn. En annan att föräldrarna saknar de intellektuella och känslomässiga kompetenser som krävs för att vara föräldrar.
I beaktande måste man givetvis ta att några kan vara psykiskt sköra, men det är knappast en vettig ursäkt. Snarare ett kallt konstaterande.

Hur man än vrider och vänder på saken så uppfylls knappast skolministerns grandiosa och synnerligen världsfrånvända vision om att ”Skolan ska rusta unga med de kunskaper de behöver och vara till för alla oavsett bakgrund.”

Givetvis kan inte skolministern åstadkomma ett dyft. Hennes mål är snarare att uttala vackra ord och meningar som möjliggör ett gott valresultat.
En majoritet av eleverna vid Sveriges minst svenska skola får nog hoppas på att den av kontorsarbete utmattade medelklassen inte får drönarleveranser från restaurangerna i framtiden.

För övrigt anser jag att skolbråk, givet att barn av utländsk härkomst är inblandade, och oförmåga att ta hand om sina barn bör vara skäl för utvisning ur landet. Den vänsterist som anser annorlunda är välkommen att argumentera emot. Det skulle vara intressant att höra skälen ni har för att putta Sverige nedför stupet!