Sekretess!

Sekretess! 1

Under onsdagen röstade riskdagen för att hemlighålla elprisstödet i 20 år.

Ett pikant faktum i sammanhanget är att inte en enda ledamot från L eller SD hade något att säga om saken i kammaren. Men röstade ja till hemlighållandet gjorde de tillsammans med M och KD.
Om det finns tid över hos våra så kallade medier kanske det någon gång kommer fram varför det förhöll sig så, tills dess kan man bara spekulera om orsaken.

Det kan vara så att en viss oenighet uppstått om hemlighållandet av vad pengarna tagit vägen. Efter en del kattrakande har dock de motsträviga partierna, sannolikt L och SD, under viss vånda gått med på att godkänna eländet.
Man får anta att det skett till fler eftergifter än att bara slippa försvara det i kammaren. Det kallas för politiskt hantverk och anses mycket skickligt och begåvat. Sannolikt för att förlorarna, som vanligt, är du och jag.

Regeringen har motiverat sekretessen med att hushållen inte kan avsäga sig elstödet och att det finns ett skyddsintresse för personliga förhållanden som rör ekonomi.
Därför vägde lagrådets invändningar om att offentlighetsprincipen är en av grundstenarna i den svenska demokratin väldigt lätt.

Enligt riskdagsledamoten Gunilla Brunegård (KD) handlar det inte om ett stöd ”i vanlig mening”.
En konstaterande som det är relativt lätt att hålla med om. Också argumentet om att hushållen inte kan avsäga sig elstödet är helt rätt och riktigt. Frågan om detta är tillräckligt för att sekretessbelägga det är annan sak. Särskilt som slutklämmen tydligen är att det finns ett skyddsintresse för personliga förhållanden som rör ekonomi.

Vad gäller det sistnämnda är det inte alls svårt att snoka reda på vad folk tjänar och i övrigt har åtminstone för fasta tillgångar i landet.
Sverige är till och med så öppet att man utan att betala ett öre kan snoka reda på var höga svenska militärer bor och få en grov uppskattning av deras bostäder är värda.
Är du redo att hysta upp lite stålar kan du i princip kartlägga vem du vill genom helt öppna kanaler.

Ur den synvinkeln behöver inte elstödet offentliggöras alls.Vad gäller personliga förhållanden som rör ekonomi tar du lätt reda på alla väsentliga uppgifter ändå.
Sannolikt ligger det mer dolska motiv bakom ”regeringens” önskan om hemlighetsmakeri, sannolikt går det ut på att ohemult rika människor kommer få ohemult mycket stöd. Det brukar nämligen vara så att just denna sorts människor gör av med mycket el till sina palatsliknande hus och våningar.
Den enklaste förklaringen är oftast den bästa!

Vi kan anta att det ser illa ut för folket om rika typer får mycket pengar av ”staten”. Detta oaktat att dessa människor faktiskt varit med och betalat sin del av kakan då dessa också hystar upp pengarna för överföringsavgifterna som stålarna tas ifrån.
Vi får hoppas och tro att de åtminstone äger en och annan stuga norröver som de inte får fullt så mycket för!

Över huvud taget är det för många uppgifter som är alldeles för offentliga i Sverige. Om nu ”regeringen” menade allvar med sin oro över personliga förhållanden som rör ekonomi fanns det bättre saker att ta sig till än att hemligstämpla elprisstödet.
Anledningen till att man inte gör det är givetvis att ”regeringen” struntar fullständigt i kreti och pleti, dig och mig alltså.

En annan sak är det med de rika uppkomlingar som sannolikt har en del krav att ställa efter valsegern. Då väger offentlighetsprincipen och andra ”demokratiska” grundstenar lätt. Dessutom finns det viktigare saker att hantera nu, vi ska ju tvingas in i Nato till varje pris. Då vill man inte ha en massa tjafs som det blev efter att drivmedelspriserna bara bidde en tumme.
Om 20 år har det, om vi då fortfarande är ett självständigt land, sannolikt glömts bort.

Själv ska jag till varje pris försöka betala tillbaks det. Om inte annat får jag swisha direkt till Bush eller lämna över pengarna i ett kuvert direkt till hennes departement.
Självklart kommer jag också redovisa summan officiellt eftersom jag inte har något att dölja! Det initiativet hoppas jag att alla partiledare i Sverige hakar på!