Samtidsanalyser!

Samtidsanalyser! 1

Malin Lernfelt på Liberala Nyhetsbyrån blixtrar ibland till i sina samtidsanalyser.

I Hallandsposten skriver hon om Melodifestivalen:

”Även om det är så att Mellon fungerar som en födkrok åt en väldig massa människor – inte bara SVT-anställda utan låtskrivare och mediokra artister som genom sin medverkan i programserien även får möjlighet att casha in på diverse företagsevent, måste det gå att sätta stopp för farsen. Det är till syvende och sist inte svenska folkets skyldighet att försörja dessa undermåliga underhållare för all evig tid.

Förhoppningsvis har någon inom SVT råg nog i ryggen att peka på att kejsaren är naken. Att det är dags att lägga ned och visa mer respekt för skattebetalarna än att kasta 30 miljoner kronor ned i ett mörkt hål av platta skämt och musik som aldrig borde nått offentligheten.”

Själv tittar jag endast mycket sällan på (S)(V)T och aldrig på Melodifestivalen. Skälen därtill är inte så mycket ideologiska utan snarare tidsbrist och en högt driven omsorg om min egen mentala hälsa.
Trams och propaganda av olika slag får jag tillräckligt av ändå. Om jag kan undvika det avstår jag helst.

Tydligen ingår det i den skattefinansierade och statskontrollerade televisionens ”demokratiska uppdrag” att bibringa populasen lämplig underhållning, varav alltså Melodifestivalen anses som ett av de lämpliga formaten.

Som klassisk liberal vore det mig givetvis fjärran att komma med några bedömningar om lämplig demokratisk fostran av det svenska folket.
Inte heller anser jag det ingå i mitt uppdrag att agera smakdomare rörande lämpliga underhållningsprogram. Jag anser vidare att inte heller någon annan politiker har med sådana saker att skaffa.

Det bästa vore om vi la ner hela härket och lät från statsmakten helt oberoende företag sköta dylikt. Det tycks fungera i många andra länder och inga hållbara argument finns egentligen för att det inte skulle kunna gå i Sverige också.

Fast det finns givetvis en fara även med den lösningen. Sannolikt skulle horder mer vänsterblivna se sin födkrok försvinna. Det kan tänkas att privata utförare, som inte i varje givet ögonblick måste fullgöra ett ”demokratiskt uppdrag”, prioriterar annorlunda i den meningen att folk inte skulle skrivas på näsan hela tiden.

I idealfallet skulle man till och med kunna tänka sig att jag som notoriskt högerspöke åtminstone från tid till annan skulle bänka mig framför dumburken för att beskåda vad som sänds ut!
Möjligheten för att det skulle hända i Sverige synes dock ringa, faktiskt nästan lika med noll. Åtminstone med den nuvarande majoriteten av olika kulörer av sossar i riskdagen.

Även om den nuvarande majoriteten håller sig under några mandatperioder till finns det två stora problem.
För det första så är det ingen racerbåt de har att svänga om på rätt kurs. Snarare en supertanker med konstant slagsida åt vänster.
För det andra så vill de inte. Man nöjer sig med storslagna deklarationer om armlängds avstånd och intrikata, men meningslösa, organisationskonstruktioner för att formellt kunna påvisa oberoende.

I själva verket är det givetvis så att den största huvudvärken man har är att i största möjliga mån få genomslag för sitt partis politik och maktambitioner.
Med (S)(V)T är det ungefär som skatter och bidrag, har man en gång satt dem i sjön så plockas de inte så lätt upp!

Klassiskt Liberala Partiet har dock inga problem att skära i verksamheten. I vårt partiprogram har vi sammanfattat det enligt följande:

”Skulle Klassiskt Liberala Partiet komma till makten på riksnivå kommer vi verka för ett nästan totalt avskaffande av dagens Public Service.
Dess verksamhet kommer istället inskränkas till någonting som liknar det man har i de flesta andra länder, en studio för sändning av de politiska församlingarnas sammanträden, debatter och omröstningar.”

Så långt vill nog inte Liberala Nyhetsbyrån gå. De nöjer sig med att de 30 miljoner kronorna som en Melodifestival kostar läggs på andra saker.
Som att skriva dig på näsan och vinkla nyheter om allehanda olika saker som staten anser att du behöver oroa dig för.
Klassiskt Liberala Partiet håller sig för goda för dylika dumheter!