RASISM!

RASISM! 1

Besåg du Idrottsgalan?

Då har du, arma stackare, skådat nedrig RASISM i vitögat. Man kan närmast likna det vid en sorts mental våldtäkt, något samtycke till detta skamliga övergrepp kan jag inte tänka mig att du gett varken Idrottsgalans arrangörer eller (S)(V)T som direktsände eländet.

Saken var den att Bengt Johansson, Sveriges legendariska förbundskapten inom handboll, förärades ett bildspel eftersom han gick bort 79 år gammal i fjol.
På en av bilderna (alltför rasistisk för att visas härstädes) som togs under för-OS i Atlanta 1995 syns han ”snedställa sina ögon” enligt en artikel i Hallandsposten.

Hallandsposten som inte väjer för att marknadsföra grovt rasistiska stereotyper i bild visar den utan att skämmas. Undertecknad kan vidimera att Bengt gör vad som i min ungdom kallades för en ”kines”, vid denna texts pressläggning är det oklart om min ömma själ någonsin kommer återhämta sig.

Enligt Hallandsposten har Sportbladet (som utges av Aftonbladet) inhämtat följande ursäkt från (S)(V)T ”– Det är obetänksamt och olyckligt, säger SVT:s ansvarige utgivare Johanna Bäckström Lerneby”.

Sportbladet har emellertid inte nöjt sig med att piska (S)(V)T, man har även tillfrågat en av Sveriges toppforskare på området, Tobias Hübinette.¹
Tobias Hübinette uttalar att detta är ”klassiskt rastänkande” samt att ”det största problemet är att idrottsgalan väljer att använda bilden okommenterat. Att det inte är ”Bengan” man ska peka finger på, utan att Idrottsgalan väljer att publicera en sådan här bild trots att det nu är år 2023.”

Nu var det inte (S)(V)T som producerade galan, ändå är man full av ånger. Även galans vd Stephan Rimer tycker det hela är olyckligt.
”– Vårt gäng har inte plockat upp vilka konnotationer bilden har. Det här får vi skylla på vår bristande kunskaper i ämnet, för vi ville inte skoja om etniciteter utan bara spegla hans positiva sätt och glada upptåg, säger han till Sportbladet.”

Vi får med andra ord hoppas att kineserna inte är lika lättstötta som exempelvis den turkiske presidenten Erdoğan. Då kan vi minst av allt förvänta oss ett förödande handelskrig, i värsta fall siktar vi den kinesiska örlogsflottan vid Vinga (eller Tylön utanför Halmstad som var Bengt Johanssons huvudsakliga uppehållsort här i livet).

Sannolikt är det dock så att kineserna bara skrattar åt oss. De lägger sin energi på viktigare saker och tycker bara det är bra att Hübinette et al. gör allt för att vi ska hålla fokus på rasistiska stereotyper, vithetsnormer och annat förbannat trams.
Då kan de i lugn och ro förtrycka uigurer och misshagliga kineser samt i övrigt konspirera för att störta västvärlden i fördärv. Allt medan vi bland annat oroar oss för vad den legendariska förbundskaptenen Bengt Johansson företog sig under ett kort ögonblick under för-OS i Atlanta 1995!

  1. Det råder i ärlighetens namn delade meningar huruvida en docent i ”interkulturell pedagogik” vid Södertörns högskola kan räknas som en ”toppforskare” inom akademin.