Rapport från Västkusten

Rapport från Västkusten 1
Halmstads Stadsbibliotek

Halmstad, min egen fasta punkt i allt mer diversifierat universum, blir allt mer likt de större städerna. Det är både hotellbråk och storslagsmål på gator och torg.

Vi kan börja med storslagsmålen.
I fredags drabbade ett 30-tal ystra slagskämpar samman på Karl XI:s väg i Halmstad. Farbror, och tant, blå har inte mycket att komma med när det gäller orsaken till bråket. Ingen av de inblandade har nämligen valt att göra någon anmälan.
Konstapel Patric Mårdh är polisens jourhavande förundersökningsledare. I Hallandsposten, vår pseudoliberala lokalblaska, uttalar han sig kort och kärvt: — … det var ingen som ville vara med och delta i utredningen. Det kan bli lite av ett problem, säger han.

Gissningsvis ligger ett eller annat ekonomiskt och/eller hedersrelaterat skäl bakom bataljen. Saker som bäst löses av familjernas/klanernas överhuvuden bakom stängda dörrar.
Kanske tyckte man att Göteborg med sina betydligt mer offensiva invånare stal all uppmärksamhet? Säkert är att en god del i staden fastboende än en gång övervägde möjligheten att flytta. Ingen vill väl frivilligt riskera att åka på en käftsmäll i centrum?

Hotellbråket är betydligt mer intressant.
Som jag avrapporterat tidigare skall ett stort schabrak till hotell byggas i anslutning till Picasso-parken på Österskans i Halmstad. Förut låg det en sorts central knutpunkt för stadsbussarna på platsen.
Eftersom man givetvis inte kan ha den centrala knutpunkten för bussarna centralt placerad i staden så flyttades den ut till den mer perifert placerade järnvägsstationen, numera kallat för resecentrum.

Nu ska alltså ett hotell med saluhall byggas.
Visserligen har ett helt nybyggt brutalmodernistiskt hotell redan byggts vid det så kallade resecentrumet. I ärlighetens namn påminner det bygget ur vissa vinklar om det manliga fortplantningsorganet. Eller om en byggnad som skulle kunna husera ett östlands säkerhetstjänst.
Elaka tungor, absolut inte undertecknads, påstår att det nya hotellet med saluhall är ett resultat av att halmstadborna lider av underlägsenhetskomplex inför främst Malmö och Göteborg. Även Helsingborg nämns i sammanhanget, till och med de dumdryga nordvästskåningarna har tydligen en saluhall att skryta med!

Nu har det blivit bråk i Facebook-gruppen som bildats av moståndshennen till hotellbygget. Den utsedda talmannen nämnde nämligen något om führeraktiga tjänstepersoner (som det officiellt faktiskt kallas numera. Tjänstepersoner, alltså).
Det blev såklart ett hemskans liv om saken.

Allt från hans egna vapendragare i saken till alla övriga inblandade avpolletterade honom på studs. Hans formulering ansågs
O-A-C-C-E-P-T-A-B-E-L!
Det renderade till och med en indignerad ledare i förut nämnda lokalblaska om hoten mot demokratin, att ingen kommer vilja ta på sig offentliga uppdrag med mera.

Förmodligen kände väl uttalandets upphovsman till att det var provocerande. Att skriva att kommundirektören agerar som en modern führer är lite smågiftigt!
Kommundirektören kommenterar saken med: – Vi alla måste värna demokratin och det offentliga samtalet. Därför bör var och en tänka över vilket språkbruk som används.

Så nu vet vi det. Demokratin bygger på ett vårdat språk.
Att kommundirektören skickar ut felaktig information om hur mycket hotell som ska byggas på redan asfalterade ytor, respektive delar av parkens gräsytor, har inget med saken att göra.
Att kommundirektören kritiseras för att han sorterar bort folk som inte faller honom i smaken har han heller inget emot. Allting gäller det påstått ovårdade språket.
Extra lustigt blir det när kommundirektören lite surt säger att hans namn står överst på en massa handlingar som skickas ut, men är inte insatt i hotellbyggets alla detaljer.

Det är han inte ett dugg bekymrad över. För kommundirektören i Halmstad smärtar ord mer än att han har bristande kontroll över sitt arbete.
Den mannen har en lysande framtid utstakad för sig i förvaltningssverige.

Slutligen, jag tycker inte heller det är lysande att kalla folk för führer. Ordet har, trots att exempelvis tyska armén håller sig med en Führungsakademie der Bundeswehr, en ganska negativ klang.
Men att börja yla om demokratins förfall på ledarplats i Hallandsposten är lätt hysteriskt. Att kommundirektören blir ledsen i ögat är bara fjantigt, särskilt som han erkänner att han inte har koll på vad han sysslar med. Vilket vi skattebetalare betalar honom en god lön för att ha!

Möjligen kommer de mer vänstra delarna av hotellmotståndarna nu blir mer osäkra eftersom ord faktiskt kan såra enligt deras sätt att se på saken.
Det vore synd. Jag uppmanar alla att se till saken. Ett stort as till hotell med saluhall riskerar att förfula staden och förstöra en vacker park. Det tycker jag inte vi i Halmstad ska acceptera!