Rapport från en skurhink!

Rapport från en skurhink! 1

Det kan hållas för visst och sant att  drygt 70 personer i Halmstad är redo att arbeta under premissen ”följer instruktioner från andra utan att ifrågasätta auktoritet”.

Det var nämligen så många som svarade på platsannonsen Halmstad kommun publicerat innan den drogs tillbaka.
För att så att säga lägga lök på laxen var det fackförbundet Kommunals kontaktperson i annonsen som uppmärksammades på eländet och ordnade så att den avpublicerades.

Hon från facket säger i Hallandsposten att: ”–Hade jag sett att det stod så i annonsen skulle jag aldrig ha haft mitt namn med i kontaktuppgifterna”.

I övrigt var annonsen där Halmstad kommun eftersökte timanställda städare fylld med den vanliga dravlet. Exempelvis stod det först om ”möjligheterna att för dig som vill ha ett meningsfullt arbete och bidra med engagemang och nytänkande”.
Vidare ”ett självständigt arbete i en professionell organisation”.
Samt den något mer olyckligt formulerade ”följer instruktioner från andra utan att ifrågasätta auktoritet”.

Den för annonsen ansvarige chefen basar på kommunens FM-service på servicekontoret. För er som inte är så väl bevandrade i kommuners beteckningar på saker och ting kan jag meddela att FM står för facility management och omfattar fastighetsskötsel, vaktmästeri och städning. Eller vaktmästeriet på ren svenska.

Tydligen är pojkstackaren ny på jobbet och han konstaterar i Hallandsposten att det första rekryteringsförsök misslyckades kapitalt.
Det ska tydligen vara så att formuleringen ”ingår i en kravprofil i ett internt arbetsmaterial” (hans formulering) och den skulle man inte gått ut med.

Saken klarnar dock när Hallandspostens ihärdiga reporter frågar en HR-gudinna om saken. Vid rekryteringar utgår man från ett internationellt material som översatts från engelska.

Allting framstår då i ett helt nytt ljus. Utomlands är det klart inte så knussligt som i Sverige att kräva rättning i ledet från städare!
Den stackars nyanställda områdeschefen för kommunens facility management, eller vaktmästeriet på ren svenska, var klart förblindad av en terminologi som liknande det privata näringslivet och tänkte sig inte för i hastigheten. Det blev wrong, helt enkelt.

Så kan det gå när inte haspen är på!

Fast självklart kan man kraftigt ifrågasätta huruvida hur mycket ”engagemang och nytänkande” en timanställd städare i Halmstad kommun verkligen ska bidra med. Huruvida personen hamnar i en ”professionell organisation” eller inte går också att ifrågasätta.
Säkerligen skulle det underlätta för cheferna om man skippade allt dravel i annonserna. Då skulle det bli mindre text att korrekturläsa.

Dessutom kan man tänka sig ett helt så kallat omtag på hur saker och ting benämns och använda svenska benämningar och dito manualer.
Det låter inte lika häftigt med vaktmästeri och städ, men det är att benämna sakerna vid deras rätta namn. Dessutom skulle man säkerligen sysselsätta en massa skumma byråkrater under lång tid om de tvingades formulera sig på svenska istället för att Google-översätta engelsk text, till stor nytta för dem själva och samhället (som slipper ha dem ställandes till ofog på stadens gator under tiden)!

Den riktiga ögonöppnaren i sammanhanget torde dock vara att man fick in över 70 ansökningar innan annonsen drogs tillbaka! Smaka på den kära läsare, över 70 stycken…

Av den dystra kunskapen kan man dra flera nedslående slutsatser. En är att folk är så desperata efter påhugg att de knappast alls läser annonserna. Eller så söker människor jobben trots att de läst annonserna!

Det sistnämnda skulle kunna förklara varför vi lever i det erbarmliga mångfaldshelvete som vi gör. Folk struntar helt enkelt i att tänka själv, eller tycker det är fina fisken att slippa använda organet mellan öronen.

Det måste vi försöka ändra på i det kommande riksdagsvalet.
Med frihet från politikers och tjänstehennens klåfingrighet följer dock kravet på självständigt tänkande medborgare, det får vi aldrig glömma!