PrisKris

PrisKris 1

En priskris kommer sällan ensam, efter att vi fått stå ut med en saftig elräkning höjer nu Swedish Match priset på snus.

3 spänn per dosa är ökningen per idag på deras hemsida även om det i skrivande stund (vilket vid tiden för denna texts publicering är igår, men det är givetvis idag som jag skriver den) är högst oklart vad priset blir i butik. Jag gissar på att priset där också går upp.
Intressant i sammanhanget är att priset på dödsmördarknark, så kallat gräs, enligt mina sagesmän ligger relativt stabilt och till och med visar en sjunkande trend. Det har sin enkla förklaring i att den illegala marknaden inte utsätts för klåfingrig påverkan av taxeringsglada politiker och byråkrater.

Den illegala marknaden är i så måtto helt fri att den helt och hållet styrs av utbud och efterfrågan. Lyckas någon få in en containerlast av god kvalisort, och överleva pågående gangsterkrig, finns det en rejäl hacka att tjäna till alla inblandade partners glädje.¹
Samma sak gäller inte på den fullt legala tobaksmarknaden. Den förevarande höjningen sker enligt Swedish Match ”på grund av den höjda tobaksskatten och ökade omkostnader”. Putte är väl som vanligt inblandad på ett hörn eftersom ”ökade omkostnader” kan innebära allt från höjda löner för arbetarna till nya soffor i direktionsrummen som elektriska svårigheter.

Det senare, elektriciteten, ska emellertid vara löst för alla i västeuropa för denna gången. Enligt all expertis som finns tillgänglig på området är nu nämligen gaslagerna på kontinenten välfyllda.
Det innebär alltså att hornblåsare och annat löst folk inte nödvändigtvis behöver snylta på Sveriges knappa energitillgångar längre. Vilket i sin tur betyder att det, åtminstone teoretiskt, kan uppstå någon form av balans och till och med sjunkande trend på den fria energimarknaden.
Ungefär samma sak som med marknaden för dödsmördarknark med andra ord.

Åtminstone så länge inte Putte får för sig att reglera gaslagerna på ett mera dramatiskt sätt genom att skicka hemliga agenter eller Spetznas för på dem.
Det finns också säkert andra som det kliar i fingrarna på, världen kryllar av folk som vill se den västliga civilisationen antingen gå upp i rök och eld eller förfrysa sig till döds!

Det tycks också råda bred enighet om vari lösningen på Europas märkligt svaga elproduktion ligger, den stavas K-Ä-R-N-K-R-A-F-T.
Till skillnad från innerstadsstockholmarnas mest omhuldade produktionsform, vindkraft, kan nämligen kärnkraft startas upp och öka effekten oavsett yttre förhållanden. Klart praktiskt vindstilla dagar när kvicksilvret sjunker eller närmar sig plus trettio grader.
Då kan både pornografen Horst på Reeperbahn få igång sina neonskyltar samtidigt som äldreboendet i Ytterbymåla kan koka kaffe till sina skyddslingar.
Även innerstadsstockholmarna, där de trycker i sina paradvåningar efter de senaste bombdåden, kommer det tillgodo eftersom också dessa arma stackare har behov av elektricitet.

Den värsta krisen av dem alla för närvarande är dock det pris hela Sverige får betala för ett medlemskapet i Nato. Vår så kallade ”statsminister” har i ursäktande ordalag försökt släta över en koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Han skriver på Twitter: ”Freedom of expression is a fundamental part of democracy. But what is legal is not necessarily appropriate. Burning books that are holy to many is a deeply disrespectful act. I want to express my sympathy for all Muslims who are offended by what has happened in Stockholm today.”

Enligt min åsikt kunde han nöjt sig med den första meningen: ”Freedom of expression is a fundamental part of democracy.”
De två därefter följande meningarna är så att säga underförstått, de därefter följande dravlet är att ställa sig på knä och blotta strupen.
Ulf Kristerssons undfallenhet och respektlösa hållning mot svenskars rätt att säga sitt hjärtas mening är det pris vi som nation betalar för att gå med i en organisation som majoritetens tyranni tvingar oss in i.
Det är ett högt pris att betala!

  1. Många kanske tror att jag uppmuntrar till att bruka dödsmördarknark? Så är givetvis inte fallet, det får var och bestämma själv. Vad vuxna människor gör frivilligt har jag ingen anledning att lägga mig i.