”President” Biden

"President" Biden 1

”President” Biden förutspår i sitt första FN-tal en tid av obeveklig diplomati!

Han menar att USA nu har vänt blad och konstaterade, för övrigt helt riktigt, att USA inte befinner sig i krig.
Tydligen har ”president” Biden läst på något om de militära slutsatser man dragit av bland annat engagemangen i Vietnam,Irak (och förvisso Afghanistan), nämligen att USA ska undvika militära insatser om inte målen är tydliga och uppnåeliga.

Om det kan man säga två saker.
För det första att det säkert uppskattas av dem som normalt skickas ut i krigen. Företrädesvis medborgare som inte har så mycket annat val än att låta sig värvas till att dödas och stympas på ärans fält.
För det andra att vi tror det när vi ser det. Historiskt sett brukar inte amerikanska presidenter vila på hanen, om man uttrycker det milt.

Tilläggas bör att ”president” Biden, eftersom USA helt saknar inrikes problem att hantera, lovade bort ökat stöd till klimat- och miljöarbete, samt givetvis covid-19.

Annars är väl det som håller ”president” Biden vaken om nätterna det pågående ubåtsbråket mellan Frankrike och Australien.

Australien beställde undervattensfartyg till ett värde av 300 miljarder dollar från Frankrike 2016. Det var åtminstone vad Frankrike trodde tills Australien, England och USA snackade ihop sig om en säkerhetspakt riktad mot Kina. Ubåtsordern tillföll istället USA.

Ridå Frankrike, med andra ord. Vilket kanske inte var helt optimalt eftersom fransoserna är ett stolt folk som man inte kör som man vill med. Dessutom, den som är historisk intresserad kan med lätthet redogöra för hur Frankrike hjälpte USA att bli ett fria fån te-påsarnas styre en gång i tiden.

Frankrike har också historiskt haft synpunkter på NATO-samarbetet. President de Gaulle valde på 60-talet att föra Frankrike ur NATO-s militära samarbete utan att lämna alliansen helt. Först 2009 tog president
Nicolas Sarkozy in Frankrike som fullvärdig medlem igen.

Nu har EU blandat sig i med synpunkter. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och rådsordförande Charles Michel stöttar Frankrike.
Jag antar att de tackar sin lyckliga stjärna för att te-påsarna är avpolletterade från EU. Det skulle nämligen sett ut det om England fortfarande varit medlem i klubben. Skandal med stora bokstäver!

Det som är mest talande i hela denna soppa som utgör ”president” Bidens initiala tid på ämbetet är dock att Donald Trump faktiskt framstår som stabiliteten själv!
Vilket givetvis är hysteriskt kul när man ser tillbaka på vad världssamfundet tyckte om Donald Trump.
Som det brukar heta, man saknar inte kon förrän båset är tomt!

Men givetvis kan man hålla med ”president” Biden att obeveklig diplomati av nöden nu är tvungen.
När Frankrike väl skickar tillbaks sin ambassadör till ambassaden i USA kan vi anta att han har en mängd synpunkter att framföra på USA:s hantering av saken.

Det finns givetvis ett land som gnuggar händerna av glädje, nämligen Kina. Om inte annat har de ovedersägliga bevis att framlägga för sin egen befolkning att detta med demokrati är ingen särskilt bra lösning.
Som om det inte var nog att USA:s motsvarighet till vår ÖB ringer upp sin kinesiske kollega och varnar för att den amerikanske presidenten inte är vid sina sinnens fulla bruk (det skulle vara Trump som inte var det).
Nu börjar de vita djävlarna bråka om ubåtar också!

Ryssland kan givetvis konstatera att NATO synes splittrat i Europa. Möjligen firar man genom att öppna en flaska vodka i Kreml…

Det är en evig tur att Sverige inte är med NATO-föreningen!
Vi kan som utomstående betraktare luta oss tillbaka och se framtiden an med tillförsikt. Snart nog trampar ”president” Biden i klaveret igen!