Plastpåseskatten

Plastpåseskatten 1

Enligt uppgift slopas plastpåseskatten.

Som vanligt när det gäller politik ska man ta beskedet med en stor nypa, kanske rentav en grävskopa, salt. Vad som händer är att i vårändringsbudgeten som presenteras på måndag remitteras förslaget om att avskaffa eller kraftigt sänka skatten nästa år.
Så även om M och SD varit motståndare till eländet från början kan man konstatera följande!

KD röstade för skatten och L var drivande för att få igenom den som en del i Januariavtalet där S och MP, som ett resultat av en samlad ”borgerlighets” undfallenhet, fick chansen att regera i 4 år till.
Notabelt i sammanhanget är att L sedermera ändrade sig och kallade skatten ”ett misslyckande”. Skatten borde enligt L vara riktad mot fossila råvaror.

För det första hänger alltså själva genomförandet på att den beramade ”borgerligheten” nu får med sig alla sina riskdagsledamöter. Med tanke på hur surmagade en del verkar vara kan det bli en diger uppgift framför allt när det gäller ledamöter från L som önskar ge SD ett och annat tjuvnyp.
Inom KD är väl heller inte humöret på topp efter den senaste tidens debacle gällande dödsmördarknark och lårpåläggningar.

För det andra kan man fundera på om politikerna verkligen är redo att ge upp de magra inkomster som skatten ger statskassan. Kom ihåg att L numera tycker att den borde ”vara riktad mot fossila råvaror”.

Romina Pourmokhtari, ”klimat- och miljöminister”, har givetvis ett behov av att markera politisk styrka. Dels för att många upplever henne som en inkvoterad ung kvinna, dels för att en minister för ”klimat” givetvis inte har någon som helst makt i världen att just påverka klimatet.
Faran är att de pengar som nu tas på plastpåsarna läggs på ”fossila råvaror”.

Det är ur politisk synvinkel ett utmärkt sätt att lösa problemet på eftersom plastpåseskatten bevisligen försvinner. Eftersom den inte drog in storkovan till statskassan kan späs ut på många andra saker, just fossila råvaror finns det mycket av, och nästan inte noteras alls, förutom då att vi får betala den på omvägar på en massa annat smått och gott.
Grejer vi inte tänker på blir bara några ören dyrare istället för väldigt dyra plastpåsar som retar alla till vansinne.

Extra bra är det efter några år när skatter på plastpåsar försvunnit ur folks medvetande och man kan höja alla de andra skatterna som den är utspädd till. Politikerna jublar eftersom nya hål uppstått som ska fyllas, folket tänker sig inte för och fortsätter betala!
Har Romina Pourmokhtari riktig tur kommer hon bli kompis med båda sidor utan att någon riktigt funderar över det faktumet att mycket mindre skatt betalar vi inte. Den tas bara ut på andra saker som vi inte tänker på.

Enligt uppgift skall kostnaden för att slopa plastpåseskatten vara 500 miljoner kronor. Men det finns alltså inget som säger att man kommer behålla den knapra rännilen till statskassan på andra sätt. Ingen utanför de innersta rummen känner till hur diskussionen gått från den dagen ”regeringen” Uffe med stödhjul tillträdde och började ta tag i både stort och smått.
Vi kan bara konstatera att frågan knappast varit prioriterad (utåt) under ministärens första tid vid makten.

Att frågan kommer upp nu kan bero på att man vill kasta lite köttben åt opinionen likväl som att man yrvaket återupptäckt den i någon dammig pappershög. Just det sistnämnda hålls dock för ganska otroligt, herrar och damer i rikets högsta ledning har normalt bra koll på hur utspelen ska komma.
Man kan antaga att de legat lite på detta för att man varit upptagen att krypa inför turkar och smöra för sina Nato-kompisar.

En sak är definitivt säker. Höga vederbörande har extremt att avstå andras, läs våra, pengar. Säger de något annat ljuger dom, och det grovt!
Ni ska nog se att de hittar på något bus denna gången också, staten har för många hål i sin skattkista för att man ska avstå dina pengar!