Partiledardebatt

 

Partiledardebatt 1

I SVT, eller (S)(V)T som vissa lustigkurrar i högermörkret skriver det, avhölls igår partiledardebatt. Eftersom eder riksdagskandidat har ett sjå med att pendla till Göteborg i arla morgonstund, för att tjäna massa pengar som sagda partiledare kan lova bort i bidrag/understöd/dylikt till folk som ska rösta på dem, var jag tvungen att lägga mig tidigt utan att se på eländet. 

Det hindrar inte att jag kan dra vissa slutsatser på förhand.
Inför spektaklet går SD ut med en bredsida på Aftonbladet Debatt och konstaterar att man tillsammans med M, KD och L skärper till invandringen.
Helst skulle nog den påstådda författaren bakom artikeln, Jimmie Åkesson SD, velat att det skulle stå bidragsmigrationen. Men eftersom han är en realpolitiker, det är faktiskt ett av hans mest försonande drag, så insåg han att det fick räcka med invandringen.

Det är givetvis ett förslag som går på tvärs med den nuvarande ”regeringens” politik. Det bygger med andra ord på sunt förnuft, ställer vissa mycket grundläggande krav på språkkunskaper och innehåller inte en massa kryphål som dagens system.
Sverigedemokraterna sätter alltid Sveriges intressen i första rummet skriver Åkesson i debattartikeln. Det kan man kanske tvista lite om. Men Jimmie ska ha heder av att han låter den som skriver hans debattartiklar formulera sig så!

För att hetta till det sömnpiller som en partiledardebatt vanligtvis är låter SVT de olika av skattebetalarna avlönade demokratiska alibina, partiledarna alltså, duellera mot varandra.
Det är väl sannolikt något som plockats upp från den reklamfinansierade televisionens så kallade dokumentärsåpor. Två dysfunktionella människor får bråka om ett ämne som ingen av dem behärskar.

Märta Stenevi och Ebba Busch ska duellera om kriminalitet.
Det lär bli bli en utmaning för båda dessa medelklassdamer som med stor sannolikhet inte ens snattat som barn. Fast utmaningen ligger givetvis i att inte ryka ihop i handgemäng med motparten.
Vad tant Märta tycker kan man räkna ut med lilltån. För hon kan inte stava till personligt ansvarstagande och skänker sannolikt en slant på regelbunden basis till BLM.
Ebba är visserligen förment religiös, annars är det nog svårt att basa för KD, men på ett så pass modern sätt att brottslingarna åtminstone inte skall stenas och/eller korsfästas. Men hårdare tag än tant Märta bör hon efterlysa.

Annie Lööf och Nooshi Dadgostar ska duellera om klimatet.
Här konstaterar nog Annie att det är en rackarns tur att kriminalitet inte är en så kallad profilfråga för C. Det har hon alldeles nog av att hantera i sitt eget parti.
Jag hoppas för övrigt att hon frågar Nooshi Dadgostar om kaffemuggen som hon avbildades med i söndagens Expressen verkligen var klimatkompenserad. Nooshi hade sinnesnärvaro nog att vända bort loggan på den gigantiska pappersmuggen innan hon tog självisen på mobilkameran.
Jag antar att alla de multinationella kaffemånglarna poserar med att de är socialt ansvarstagande, miljömedvetna, klimatkompenserade och fiser regnbågar?

Stefan Löfven duellerar mot Ulf Kristersson.
Här talar vi stora pojkar! SVT specificerar inte vad de ska diskutera.
Det är inte så förvånande eftersom deras politiska åsikter inte skiljer sig åt nämnvärt. Stefan Löfven markerade för övrigt revir kraftigt i söndagens Expressen. Hans pressekreterare vägrade svara på vad höga vederbörande ansåg om kvällens debatt. Pressekreteraren ställde istället en motfråga om tidningen inte skulle närvara vid kvällens debatt. Där tyckte pressekreteraren att tidningen kunde ställa frågan direkt till Stefan Löfven.
Maktens arrogans med andra ord. Stefan Löfven skiter väl fullständigt i att hålla en öppen dialog med bonnläpparna i Sverige. Eller så går han inte att få tag i eftersom batteriet i mobiltelefonen dött och laddaren är trasig. Någon ny vågar han inte gå ut och köpa, då blir det liv och kiv om det också. Hur man beställer på internätet begriper han inte.

Nyamko Sabuni mot Jimmie Åkesson.
Inte heller här specificerar SVT vad duellen ska avhandla. Förmodligen för att det inte behövs.
Nyamko och Jimmie är inte precis de såtaste av vänner. Intressant med detta samtal blir givetvis hur Åkesson väljer att hantera Sabuni. Hon måste rimligtvis vara den som har de största problemen med att navigera bland alla blindskär fram till valdagen 2022.
Att hon i princip skrivit under på mycket av Åkessons migrationspolitik gör det knappast lättare även om det köper henne lite tid och andrum.
Stannade man uppe kunde man kanske fått se hur en historisk pakt mellan L och SD tog sin början. Eller hur SD skrev historia genom att kapa L jäms fotknölarna.

Jag gissar på att alla partiledare fick blommor efteråt och utropade sig själva till segrare. Så brukar det sluta i Sverige.
De enda som är riktigt glada är nog SVT. De konstaterar att det för första gången någonsin är fler kvinnor än män bland partiledarna.
Jag är nöjd först när det är fler sverigevänner än syltryggar bland partiledarna.
Den önskningen kommer nog aldrig slå in!