Överskott

Överskott 1

Helt oväntat har Region Halland ett överskott på 1,3 miljarder kronor.

Anledningen härtill skall vara ökade skatteintäkter, uppskjuten vård och statliga tillskott för hanterandet av den numera ökända dödsmördarpandemin.
I regionfullmäktige har man därför haft diskussion och i laga ordning röstat om hur överskottet bäst skulle hanteras. Men vi kan börja i en annan ända…

Nämligen att det för Region Halland synes alldeles utmärkt att från tid till annan utsättas för dödsmördarpandemier. Om inte annat leder en sådan, vilket härmed kan anses bevisat, till att staten skjuter till så mycket pengar att det blir ett ekonomiskt överskott som resultat.

Notabelt är att jag inte från reportaget i lokalblaskan Hallandsposten kunnat utläsa att politikerna haft någon att säga om den saken. Om man haft det skulle man nämligen behövt belysa den oerhört pinsamma frågan om varför staten måste skjuta till pengar för att Sveriges regioner ska kunna klara av en av sina absolut prioriterade uppgifter, nämligen sjukvård.

Sådana dumheter vill nog inget av våra största partier ha. Ett högst plausibelt antagande är därför man kommit överens mellan partierna att inte tala om saken.
Det skulle annars kunna bli ett intressant samtalsämne. Sverige (och världen) håller på att utraderas av ett dödsmördarvirus, sjukvårdsapparaten släpar sig fram på knäna och i övrigt råder panik. Men regionerna tjänar pengar på spektaklet!

Den givna slutsatsen är att det ligger en hund begraven i all denna röra.

Nåväl, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet var överens om att använda 65 miljoner av överskottet till tillfälliga satsningar. Största delen till vidareutbildning av personal på betald arbetstid.
Dessutom skulle undersköterskor få samma natt-OB som sjuksköterskor, 6 miljoner avsågs gå till att motverka psykisk ohälsa.

Hela 320 miljoner ville man lägga i en fond för infrastruktur och ”klimat”. Att just klimat ska vara med på ett hörn är knappast förvånande, om inte var det väl ett oomkullrunkeligt krav från MP.

Även Sverigedemokraterna önskade öronmärka 85 miljoner till olika, i deras ögon, vällovliga punktinsatser. Vilket med råge kan anses bevisa att SD är lika goda sossar som alla andra.

Den ”borgerliga” majoriteten stod dock emot alla krav och önskemål från sina politiska opponenter. Eftersom de har hela en rösts övervikt blev det liksom aldrig spännande. Pengarna åkte prompt in i den ordinarie budgeten för att som vanligt prioriteras för varje år.
Vilket är sunt och riktigt ur åtminstone en viktig aspekt, nämligen att pengar som öronmärks för olika behjärtansvärda satsningar har en tendens att till slut uppgå till precis 0 (noll) kronor.

Men fortfarande ingen diskussion kring frågan att världens snara undergång för det positiva med sig att Region Halland kan gå med ett så plötsligt överskott. Vilket fortfarande är den mest intressanta frågan i sammanhanget.

Dessutom borde det rimligtvis vara så att regionen innan man räknade hem alla stålarna först funderade på två små saker.

Hur kan skatteintäkterna öka under dödsmördarpandemin? Rimligtvis borde de väl minska om nu samhället var utsatta för en så oerhörd press som det sägs, eller var samhället kanske inte utsatt för en sådan press som påstods? Om så är fallet ljuger man, och det har väl allas våra mödrar försökt banka i oss att det är fult och fel att ljuga, eller hur?

Därefter tycker jag att uppskjuten vård inte per definition kan kallas för överskott, inte ens en besparing.
Att den är uppskjuten innebär rimligtvis att den måste utföras senare. Att kalla det för en besparing är inte riktigt sunt. Det tyder på att politiker, i alla fall från S, MP, V och SD, och tjänstehen i Region Halland inte helt begriper hur det fungerar med inkomster och utgifter.
Det kan tänkas att de vintertid kissar i byxorna för att det blir varmt och skönt för stunden.

Jag undrar om man hoppas på en ny överskottsgenererande dödsmördarpandemi redan nästa år?