Ord

Ord 1

Det har kommit till min kännedom att TV4 under hösten varit vänliga nog att utmana vithetsnormen genom att bryskt tillrättavisa människor kring vilka ord som är rätt eller fel.

Själva tillrättavisningen utförs i programmet Nyhetsmorgon, som jag aldrig tittat på eftersom jag har bättre saker för mig, av en påstådd statsvetare vid namn Barakat Ghebrehawariat.
För att inte kränka Barakat, som på sin hemsida barakat.nu omnämns som entreprenör och demokratiagent, kan man minst sagt påstå att han är iklädd en välpigmenterad hudkostym.

Anledningen till att jag formulerar mig så försiktigt är bilden som ledartexten i SvD åtföljs av. Där står Barakat med två programledare, dessa har en synbarligen en opigmenterad hudkostym, framför en skärm med ord som det står VARNINGSFLAGG på.

Orden är från höger till vänster: Mörkhyad, Rasifierad, Flykting, Ickevit, Utlandsfödd och Utländsk bakgrund.

Jag antar att Neger, Arab och Blatte rent allmänt anses vara så pass kränkande att man inte vidare behöver diskutera deras status i språket. Vi kan konstatera att ledartexten i SvD använder omskrivningen N-ordet.

Av ren nyfikenhet tittade jag på TV4 sändningstillstånd. I princip kan man väl inte finna några tveksamheter i det dokumentet som hindrar dem från att televisera denna typen av dravel.
För Barakat själv är det givetvis rena vinstlotten eftersom det ger en massa gratisreklam åt den egna verksamheten som tydligen går ut på att lära folk tala ”demokratiska”, åtminstone om man läser hemsidan jag tidigare hänvisade till.

Som alla vet finns det på svenska språket inget som heter ”tala demokratiska”. Vi får hålla i minnet att Barakat är statsvetare, entreprenör och demokratiagent. Inte en svenskatläraret. Mest av allt är han nog en Orwelliansk nyspråksdanare som har hittat en lukrativ nisch i en ganska överbefolkad bransch. Den som handlar om att skrämma en vit medelklass till lydnad genom att förklara för dem hur väldigt snett ute de är.
Om det nu är så att ord kan förbjudas går det också utmärkt att hitta på nya och vrida till betydelsen av gamla.

Enligt programförklaring går hans projekt ut på följande! (Min kursivering)

”Vad menas med vithetsnorm? Hur används begreppet rasifiering? Varför kallas människor som är födda här invandrare? Heter det flykting eller människor på flykt? Vad ”får” man säga och vad spelar det egentligen för roll vem som säger vad?

Det är lätt att känna sig vilsekommen i begreppsdjungeln och många är rädda för att säga fel i en snabb Twittervärld som utspelar sig i realtid. Den här ängsligheten har träffsäkert döpts till ”teoretisk ångest”. Men hur dämpar vi vår teoriångest?

Botemedlet är inte att prata mindre. Tvärtom, vi behöver kommunicera mera. Mera inkluderande. Det handlar därför inte om att sluta säga ”fel” utan om att börja göra rätt. På rätt sätt. Att lära sig prata demokratiska – rätt och slätt.”

Man förstår att det är något som slår han hos hårt ansatta chefer både inom offentlig och privat sektor. Inte bara är det uppmaning om att prata mera, eller kommunicera som man föredrar att kalla det. Dessutom är det en välutbildad(?) man med kraftigt pigmenterad hudkostym som gör det. Utan problem gör man minst två flugor på smällen med ett sådant konferensupplägg.
Dessutom, som ren bonus, ve den nitiske tjänstehen på skatteverket som inte förklarar detta avdragsgillt! En sådan bitter rasist kommer sannolikt rullas i tjära och fjädrar samt jagas ut utan avgångsvederlag!

Det som är värst av allt är trots allt min spontana reaktion på eländet. Jag känner bara en stigande apati inför samtidens tilltagande dårskap. När dumheter som detta televiseras till en befolkning som redan innan upplevde oklarheter om vad som kunde vara rätt och fel är frågan om det inte är slut med västerländsk civilisation mer akut än någonsin.

Som tur är vilar jag trygg i tanken att inte alla i Sverige tar del av TV4 morgonprogram, eller några av deras program alls. Vi som inte gör det har ett tungt ansvar på våra axlar.
Bland annat att förklara för våra barn att tanken och ordet är fritt!