Notoriska Återfallsförbrytare

Notoriska Återfallsförbrytare 1
Greta Thunberg tillhör gruppen notoriska återfallsförbrytare.

Bara några timmar efter att hon dömts till dagsböter för en så kallad ”klimataktion” fördes hon bort av polis vid en liknande aktion i Oljehamnen i Malmö. På bilderna som publicerats av när Greta milt men bestämt släpas bort, jag kan tyvärr inte återge dem av upphovsrättsliga skäl, synes Greta och poliserna ganska nöjda med situationen.
Det kan väl tänkas att poliserna ifråga finner det behagligt att hantera annat än de mer vanligtvis förekommande kriminaldårarna i Malmö.

Enligt TT uttalade Greta följande som förklaring till aktionen: ”Vi gör det här för att vi är mitt uppe i en klimatkris. Vi som kan agera har en skyldighet att göra det.”
Eftersom jag är nyfiken på om ”klimataktioner” verkligen hjälper den påstådda ”klimatkrisen” ringde jag omedelbart en bekant som stadigvarande bor på en eldhärjad ö i Grekland. Eftersom jag håller personen för hederlig, rättfram och ärlig så tror jag på att hans utsaga att ”det för h-e är varmt som satan idag också!”

Det tycks alltså vara så att dagens sittning i Oljehamnen i Malmö i det korta perspektivet inte hjälpt någon alls. Möjligen undantaget Gretas varumärke och de två poliserna som släpade bort henne, de senare har ju något att skryta inför barnbarnen med. Greta är av nöden tvungen att framstå som militant eftersom hon var lite för anonym under dödsmördarpandemin.

Aktionerna påminner inte så lite om barns magiska tänkande. Utan att vara psykolog av facket vill jag förklara det tänkandet med att barnet tror att ovidkommande saker kan påverka ett reellt skeende. Men där barnet ägnar sig åt ofarliga och oskyldiga saker så kan vuxnas, eller förment vuxnas, handlingar få fatala konsekvenser.
När det gäller att hindra tankbilar att köra ut från oljedepåer så kan de ske allt från rena olyckor till att en aktivist med självmordstankar gör något riktigt dumt.
Det senare är väl bara en tidsfråga eftersom många av människorna i klimatrörelsen med förlov sagt inte verkar helt stabila.

Vi riskerar också att allting radikaliseras fortare än vi anar. Greta har exempelvis gått från skolskolk till direkta, ännu så länge fredliga, aktioner. Tongivande röster inom gebitet, jag tänker främst på den så kallade humanekologen och författaren Andreas Malm, förespråkar att man ska spränga oljeledningar.
Företrädare för Extinction rebellion har framfört tankar på att helt enkelt utrota människor. Mig veterligt är dessa inte längre officiella företrädare för rörelsen, men det säger en hel del om tankegodset man har.

Europa har tidigare fått uppleva vad en militant vänster kan ta sig till. På 70-talet härjade terrorister i en mångfald på vår kontinent.
Relativt unga människor med ett uppdrag att väcka de sovande massorna och skapa revolution. Människor som gick från tanke till direkt handling och började använda direkt våld.

Situationen är givetvis extra besvärlig nu eftersom också andra grupper i samhället, grupper som åtminstone stadigvarande uppehåller sig här, kräver att majoriteten dansar efter deras pipa. Det riskerar tillsammans med en alltmer desperat klimatrörelse att bli en explosiv soppa. Särskilt med tanke på de politiker som valts att administrera eländet.
Om de inte förstod att Ryssland var revanschsuget så kan vi knappast förutsätta att de förstår hur alla andra krutdurkar ska desarmeras. Lägg därtill en byråkratklass och (påstådd) så kallad ”kulturell elit” som till stor del utgör själva den alltmer militanta klimatrörelsen.

Vi ska alltså inte försöka skratta bort Gretas alltmer militanta framtoning. Även om jag personligen tror att hon själv är för klok att bli våldsam kan hon trigga svagare själar som ser henne som en förebild. Ännu värre om de tycker hon sviker idealen.
Det kan explodera på riktigt.

Sist men inte minst, jag står fast vid att Nato inte är för oss och att Swexit bör ske per omgående, helst redan igår!