NATO

NATO 1

Det finns vissa saker du inte får ifrågasätta i vänsterblivenhetens Sverige. En sådan är vårt omedelbara behov att ansluta oss till NATO!

I lördags delade jag en artikel från min lokalblaska Hallandsposten på Twitter. Den avhandlade en pågående rysk reträtt från Chersonregionen i södra Ukraina, min kommentar löd som följer: ”För ett Ryssland på dekis som inte ens kan slå ut Ukraina, och på köpet blir allt svagare av att försöka in absurdum, måste vi gå med i Nato? Jag begriper inte varför…”

Till min stora glädje gick en moderat riksdagsman, eller om det heter riksdagshen i dessa moderna tider, vid namn Jan Ericson i svaromål. Det kan väl tänkas att det är så att partiet, stärkt av sin nyvunna regeringsmakt, avdelar en riksdagsledamot varje helg för att kommunicera med populasen.
Begrepp som det demokratiska samtalet och lyssna av opinionen anses, om riksdagsledamöterna får säga det själv, vara a och o för att klara av att styra och ställa.

Det visade sig per omgående, och precis som det skall vara när kontrahenter från diametralt motsatta politiska åskådningar drabbar samman, att jag och Jan Ericson inte alls är överens.
Moderaterna är som bekant en sorts socialister och efter valet märkbart stolta över att som Sveriges tredje största parti inneha statsministerposten. Sådant förpliktigar givetvis. Det kan till och med jag, en företrädare för Sveriges enda egentliga högerparti, begripa.

Jag ska därför med tystnad förbigå Jan Ericsons försök att platta till mig med formuleringen ”Du är otrolig. Och naiv.” Även Jan kan säkerligen ha dåliga dagar när argumenten tryter efter en tuff vecka bland de andra intellektuella giganterna som vi alla vet smider ränker i Riksdagshuset och olika partikanslier i Stockholm.

Det finns dock två andra formuleringar som jag anser värda att kommentera eftersom de kanske säger än man önskar om moderata riksdagsledamöter, deras tankevärld och motiven med vilka de legitimerar ett eventuellt Nato-medlemskap.
Det första som Jan Ericson formulerar är kort och gott ”De har kärnvapen.”

Att Ryssland har kärnvapen är ett vad man kan kalla ett oomkullrunkeligt faktum. Faktiskt är det så att den teknologin skaffade sig det dåvarande Sovjetunionen, efter omfattande spionageverksamhet, redan 1949.
En enkel huvudräkning ger vid handen att kärnvapenkapaciteten funnits i landet i hela 73 år utan att vi för den skull gått med i Nato. Att Jan Ericson inte utvecklar just det resonemanget beror förmodligen på ett mycket enkelt övervägande från hans sida. Han skulle då bli tvungen att komma med antydningar om  Putins mentala hälsotillstånd, eller snarare frånvaron av just hälsan i sammanhanget.
Det är klart ett aber när man företräder ett parti som ska föreställa den vuxna i rummet.
Jan Ericson vill nog inte riskera att få sig en drapa av varken Ulf K. eller Tobias B., det ser dåligt ut i pressen!

Nåväl, vi jabbar lite fram och tillbaka jag och Jan tills han konstaterar att ”Friheten att slippa bli ockuperad av Ryssland är värd att försvara.”
Det är givetvis något som jag helt och hållet håller med om. Vi är helt ense om den saken jag och Jan, om detta råder ingen tvivel. Eftersom jag anser att vi gott kan klara det utan amerikanska överherrars hjälp blit svaret helt enkelt ”Ja, och det klarar vi själva!”

Det är då, mina vänner och ovänner, som Jan Ericson, riksdagsledamot för Moderaterna och ledamot i Sveriges riksdags krigsdelegation släpper (atom)bomben!
”Nej det gör vi inte. Räcker att ryssen använder ett taktiskt kärnvapen en enda gång så skulle vi kapitulera direkt. Du är extremt aningslös.”

Och vad värre är, utan att skämmas ett endaste dugg. Utan att andas vad just hans parti har gjort för att försätta oss i nuvarande situation.
Antagligen är det så att moderaterna i princip inte lärt sig någonting alls under den tid som gått från Reinfeldts helt skogstokiga uttalande om försvaret som ”ett särintresse” 2013.

Så är det nämligen, att hade Sveriges politiker, bland annat Jan Ericson, befunnit sig i verkligheten under 2000-talet skulle de inte behöva sälja ut Sveriges och svenskarnas frihet och oberoende på Nato-alliansens altare bara för att Putte gör verklighet av sina tidigare hot att återupprätta det Sovjet-Ryska imperiet.
Kärnvapen kan vi förövrigt skaffa oss alldeles själva om vi bara vill, det är bara för Uffe att trycka på knappen så står landets ytterst kompetenta krigsindustri redo att sätta igång.

För övrigt utgår jag ifrån att alla Nato-kramare i riksdagen och annorstädes står redo att själva gå ut i strid i fjärran land, eller skicka sina barn eller barnbarn att göra det.
Sist och slutligen är det nämligen vad hela projektet går ut på, att lemlästas för livet eller dö hjältedöden!