Nato-motståndet

Nato-motståndet 1

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu sällar sig till personerna som förtjänar ett stort tack från det svenska Nato-motståndet.

Detsamma gäller givetvis Högsta domstolen som i måndags stoppade utlämningen av exiljournalisten Bülent Kenes, som Turkiet dels anklagar för delaktighet i kuppförsöket 2016, och dels för samröre med den så kallade Gülenrörelsen.

Lite tillspetsat kan man påstå att en kvasidemokrati och en rättsstat just nu gör gemensam sak för att bevara Sverige alliansfritt.

Bülent Kenes har beviljats politisk asyl i Sverige och har ansökt om permanent uppehållstillstånd för att kunna stanna här. Högsta domstolen menar att Turkiets anklagelse mot Bülent Kenes om delaktighet i det misslyckade kuppförsöket motsvarar en misstanke om medhjälp till uppror i svensk lag,
Men domstolen finner att ett eventuellt samröre med Gülenrörelsen inte är kriminaliserat i Sverige.

Vidare är det ett hinder att han riskerar råka ut för förföljelse på grund av sina politiska åsikter.
Högsta domstolen väljer alltså att följa svensk lag till punkt och pricka. Tji utlämning och tvärsura turkar med andra ord.
Huruvida Ulf Kristersson med flera har varit tvungna att rusa till tandläkaren för att utrustas med nya bettskenor, för att inte helt gnissla tänderna sönder och samman, är vid denna texts pressläggning högst oklart.

Om detta kan man tycka mycket men för svenskar som önskar leva fria är det givetvis positivt. För en gångs skull känner vi att lagen spelar oss i händerna, regering och riskdagspartier kan inte fatta fullständigt huvudlösa beslut på hur lösa boliner som helst.

Finge man önska något skulle det vara att Nato-kramarna satte sig ner och analyserade situationen. Den självklara slutsatsen borde bli att Sverige skulle kunna klara sig självt om vi bara ville. Särskilt som Ryssland gör sitt bästa för att mala ner hela sin förmåga i Ukraina. I bästa fall skulle den självklara slutsatsen bli att just den konflikten ger Sverige en möjlighet att påbörja en en kraftig ökning av våra möjligheter att klara oss själva.

Så kommer det med all sannolikhet inte att sluta. Förr eller senare ger Sverige eller Turkiet efter. Ett annat troligt scenario är att USA lackar ur och sätter press på Turkiet, det finns inte en chans att de missar en möjlighet att göra Östersjön till ett innanhav för Nato.
Möjligheterna att pressa ryss blir då oändliga utan att det uppstår några som helst nackdelar.

Bara en sådan sak som att låsa fast Rysslands Östersjöflotta borde ge Nato-strategerna nattliga pollutioner. Om vi därtill lägger ”hangarfartyget Gotland” och de erkänt eftergivna svenska folkvalda, som nog inte tvekar att visa sig på styva linan för att krypa för sina nya överherrar, så begriper vi vidden av det som håller på att hända.

Men motståndet är givetvis kul så länge det varar. Turkiet och Högsta domstolen ska ha de applåder de förtjänar!
Till slut kommer det ändå sluta illa, priset kommer våra barn och barnbarn få betala. Jag undrar om Nato-kramarna orkar se dem i ögonen när den dagen kommer.

Notering, Turkiets Sverigeambassadör gjuter olja på vågorna i SvD.