Multipolär Världsordning

Multipolär Världsordning 1

En multipolär världsordning är givetvis att föredra.

Motsatsen har vi nämligen fått mer än nog av. Sedan kalla kriget avslutades har nämligen Pax Amerikana visat sig vara ett misslyckat projekt med administrationen Biden som en sorts pervers skapelsens krona.
För Sveriges del kan det beskrivas som ett fritt fall rakt ner i ett mörkt träsk av förgiftade tankar om vårt land som en humanitär stormakt.

Utan att överdriva går att beskriva situationen för Sverige som att vi står och balanserar på ett mycket brant berg. Det kan vara så att de ökade flyktinströmmarna över Medelhavet, de börjar närma sig samma nivå som 2015, blir det som slutligen puttar oss och övriga Europa över kanten.
Tillsammans med situationen i Ukraina är ökande flyktingströmmar det sista vi behöver. Vi klarade inte av det med någon reda när en relativ fred rådde, hur ska vi då klara av det nu?

Problemet med USA som världsledare kan beskrivas mycket på ett mycket enkelt sätt, de har noll koll på vad de håller på med. Om man ska utveckla den saken något så blir det att amerikanarna, åtminstone den politiska eliten därstädes, på fullt allvar tror att hela världen tycker att deras samhällsversion är den enda sanna och rätta. Eftersom så inte är fallet misslyckas de också gång på gång att implementera den.

Man tycker kanske att USA borde lärt sig något och dragit en del djupgående slutsatser efter sitt äventyr i Vietnam. Uppenbarligen har så inte varit fallet.
Inte heller efter att man involverat sig i motståndarsidan efter dåvarande Sovjetunionens invasion av Afghanistan har det politiska etablissemanget i USA lärt sig läxan. Detta trots att draksådden därstädes ledde till att USA angreps på sin egen ägandes mark i New York.

I själva verket ledde det till amerikanarna ytterligare trasslade till situationen i mellanöstern och eskalerade situationen bortom all kontroll. Detta har lett till att Europa får lida under massiva flyktingströmmar samt, något oväntat och bisarrt humoristiskt, att en före detta amerikansk president och nobelpristagare faktiskt är den statschef som har flest liv skördade av drönarattacker på sitt samvete.

Den tolkningen som jag gör, och inte är ensam om, är att en unipolär världsordning med en supermakt som lägger sig i sakernas tillstånd i själva verket inte är bra. Därmed inte sagt att Ronald Reagan gjorde fel som lyckades rusta Sovjetunionen sönder och samman, vad jag talar om är hur läget hanterats efter honom.

Om man vill göra en en vild liknelse så kan man beskriva det såhär, USA är samma sak som Sverige fast med militära muskler. Där svenska politiker försöker implementera den Svenska modellen med bistånd och dialog så kör USA helt enkelt brutal vapenmakt. Eller försöker åtminstone, ungefär som Sverige försöker med bistånd och dialog.
Det mest pedagogiska exemplet borde vara Afghanistan där både USA och Sverige har fått lämna, låt vara att USA:s reträtt var mer förnedrande. Sverige kompenserar dock ganska bra med sitt försök att bli medlem i Nato, det går som bekant lite trögt.

USA:s och västvärldens största misstag efter Sovjetunionens fall var tanken att kapitalism skulle kastrera den ryska björnen. I princip trodde man så också om den kinesiska draken, båda slutsatserna har visat sig gravt fel. Både Ryssland och Kina har visar sig så pass revanschistiska som man kunde förvänta.
En god tanke skulle nu kunna vara att USA stiger ner från sina höga hästar och börjar försvara sina nationella intressen istället för att lägga sig i vad andra länder gör eller inte gör. Då blir en multipolär världsordning något som balanserar upp det nuvarande kaoset som råder.

Tyvärr finns det endast ett litet hopp om att en sådan ordning, hur fördragbar den än är, kommer att fungera. Problemet ligger i vår skräck för Ryssland och Kina. Risken är stor för en urladdning som i sämsta fall innebär undergången för civilisationen som vi känner den.
Vad vi måste göra är att förstå ett mycket enkelt faktum, de andra storspelarna på världsarenan är inte som USA och kommer inte bli det eftersom de inte har någon önskan till det.

Sålunda måste de hållas vänligt med bestämt på en armlängds avstånd. Vi måste hålla dem kort helt enkelt och tydligt markera när de går för långt. Vi ska tillåta handel och fredligt utbyte men inte göra oss beroende av dem.
En mycket rimlig militär lösning är att USA tillsammans med Australien och Nya Zeeland får ta ett ansvar gentemot Kina och Europa hantera Ryssland.

Vad Sverige ska göra är mycket enkelt, vi ska prioritera våra egna affärer och som fritt land medverka till lösningar i de frågor där vi delar samma intresse som andra länder. Det är nämligen också en del av en multipolär världsordning att vi inte underordnar oss andra länders agendor, för Sverige ska svenska intressen vara det enda som intresserar oss.

Sist men inte minst, jag står fast vid att Nato inte är för oss och att Swexit bör ske per omgående, helst redan igår!