Moderniteten

Moderniteten 1

Tyskland har problem med sin energiförsörjning.

Den ryska björnen visade sig nämligen inte vara en sådan man har på cirkus, utan en vild och otämjd variant. Den som gör sina behov i skogen och struntar i vad de andra djuren tycker.
För europeiska ”ledare” bleve det ett brutalt uppvaknande. Ungefär lika karaktärsdanande som för de (S)(V)T-tittare som blev upprörda när de förevisades en sekvens där en vild björn jagade en älgkalv. Vi återkommer till den senare…

Tyskarnas problem bottnar i en allt aggressivare ”klimat”- och miljörörelse som vägrar förstå det moderna samhällens nästan omätliga behov av energi. Till detta skall läggas en närmast patologisk självupptagenhet och syn på det degenererade västerlandet som skapelsens krona.

Ett omedelbart resultat av denna frätande cocktail är kravet på att bygga om energiförsörjningen och mer än gärna ta hjälp av skrupelfria typer för att få det ordnat.

Det förra gör man eftersom kärnkraft per definition är ”farligt” trots att inga allvarligare olyckor med den kraftkällan kan härledas till västeuropa.
De senare, i detta fallet Ryssland, använder man sig inte bara av för att de har naturtillgångar. Nej, man gör det för att man har en grundmurad tilltro till principen om att kapitalism magiskt kastrerar skurkaktiga ambitioner.

Det senare var inte sant när USA försökte bekriga Vietnam och är lika litet sant nu då Ryssland ger sig på Ukraina. För övrigt har Putte hintat oblygt om sina ambitioner under hela sin tid vid makten. Europeiska ”ledare” har lika aningslöst som Putte varit aggressiv trott att man haft karln under kontroll.
Inga gasledningar i världen har fått Ryssland att avstå sina stormaktsambitioner.

Ryssarna drar nu ned på sina gasleveranser. Enligt uppgifter som ingen riktigt sätter någon tilltro till ligger ”tekniska problem” bakom detta.
Tyskarna har då inget annat val än att dra igång koleldade kraftverk. Den germanska drömmen om att fasa ut dessa senast 2030 synes långt borta, vore man skämtsam skulle man kunna säga att det enda storgermanska nu är näsorna på politikerna som gått i god för att detta skulle ske.

I Sverige ska vi givetvis vara glada för att åtminstone hornblåsarna inser faran och är redo att krypa till korset. Så sant som man säger amen i kyrkan kommer det nämligen en vinter senare i år och i västeuropa hänger hela elförsörjningen ihop.
I Sverige är den lilla politiska beslutskraft som teoretiskt finns effektivt bakbunden på grund av den charad som kallas valrörelse. För att inte tala om riksdagens politiska kurd (ett uttryck jag använder för att inte såra hennes fragila känslor, de kränks om hon omnämns som ”vilde”).
Har vi riktig tur kan vi möjligen se fram mot en mycket knappt fungerande regering i januari 2023, och då har vi kanske hunnit frysa ihjäl hela bunten!

Det hela påminner inte så litet om reaktionerna kring den tidigare omnämnda sekvensen med björnen som jagade älgkalven.
Enligt (S)(V)T:s hemsida var en reaktion ”Varför filma detta barbariska istället för att hjälpa björnen att äta nåt annat…”. Eller för att vara mer precis, jag förstår problematiken med Europas energiförsörjning när jag tar del av sådana urbota dumheter som just den tittarreaktionen.

Den förklarar på ett mycket pedagogiskt sätt den moderna västerlänningens sätt att förhålla sig till sin omvärld. Både den disneyfierade synen på naturen och vårt förhållningssätt till andra kulturer och synsätt, exempelvis den ryska.
Vi vägrar helt enkelt förstå att omgivningen alls kan fungera på ett sätt som avviker från hur vi tycker den ska hanteras.

Då är det inga problem att göra sig av med fullt fungerande energisystem eftersom det både ”räddar klimatet” och magiskt kastrerar stormaktsambitioner. På samma sätt som de upprörda TV-tittarna blir det ett hemskt uppvaknande när verkligheten tränger sig på framför ögonen.

Ju närmare det händer desto obehagligare blir det. Det går väl kanske an när talibaner i pyjamas tar tillbaka makten i Afghanistan. Värre när Putte börjar bråka i Europa, och värst av allt när det visar sig att svenska björnar saknar förmåga att handla på stormarknader!

Det är, trots att många av oss är övertygade om motsatsen, en brutal värld vi lever i. Det är dags att vakna upp och förstå det…