Modern Dumhet

Modern Dumhet 1

Lördagen den 7 augusti var det vilodag från träningen och helledigt från jobbet. Eftersom jag av födsel och ohejdad vana är en mager och senig typ passar jag då på att äta riktigt fet och gosig mat!

Det fick bli ett antal präktiga isterband samt gräddstuvad potatis och lök.
Just den gräddstuvade potatisen och löken är en personlig variant av ett magrare recept som statuerar mjölk och mjöl i redningen. Mager mat ger jag inte mycket för, att sitta och peta i en sallad anser jag vara ett helgerån. Dessutom skulle det allvarligt inverka på mitt humör, som redan från början är kort på tålamod, och min kära konditionsträning i form av långdistanslöpning.

På vardagarna äter jag med fördel på robusta ställen som serverar präktig husmanskost. Efter mycken letande i Göteborg har jag hittat en stabil gammal jugge som täcker mina behov.
Man kan säga att jag till 100 procent har accepterat mina canivora böjelser, kött och fett är med andra ord min grej!

Samma sak kan kan man tyvärr inte säga om andra svenskar, allt fler blir vegetarianer och veganer. Det verkar dessutom vara mest unga kvinnor som hakar på det projektet. Skälet anges vara omsorg om klimatet och miljön!

Nu är det så med ideologier, exempelvis den klimatologiska som förutspår mänsklighetens snara undergång eld och rök, att de av olika skäl kan vara hur tilltalande som helst. För osäkra och jagsvaga individer med suboptimal verklighetskontakt kan de erbjuda en trygg hamn och famn i dagens komplexa värld.
Problemet med vego-rörelsen är tyvärr att den mänskliga fysiologien är inrättad på så sätt att vi av naturliga skäl behöver en massa viktiga ämnen som är svåra att få i sig om man inte äter kött.

Unga kvinnor, exempelvis, behöver av lätt insedda skäl en bra järnbalans. Faktum är att kvinnor i fertil ålder behöver dubbelt så mycket järn varje månad jämfört med män i samma ålder.
Just unga kvinnor som väljer att utesluta animalier ur kosten får ofta hälsoproblem. Orsaken är inte klarlagd, men expertisen menar att det kan bero på brist av järn och vitamin B12 som i stort sett bara finns naturligt i animalier. Man räknar med att 50 procent av svenska kvinnor har järnbrist!
Utöver det kan D-vitamin och omega 3 vara en utmaning för veganer.

Eftersom jag, förutom att vara mager och senig, också är gravt klassiskt liberal till min läggning så vill jag inte skriva folk på näsan om hur de ska leva sina liv.
Men kvinnor som har problem med magkatarr och gaser, går upp i vikt och tappar hår, får problem med sköldkörteln och jämt och ständigt är förkylda bör givetvis fråga sig om kosthållningen är optimal. Mer än något annat måste de nog fråga sig om de ska äta utifrån en specifik ideologi, eller om de ska äta för att må bra!

Att de allestädes närvarande varianterna av modern vänsterism pådyvlar folk tanken att alla möjliga, och omöjliga, böjelser är rätt och riktiga behöver inte nödvändigtvis vara helt korrekt.
Hur ogärna vi än vill tro det föreligger det nämligen genetiska variationer mellan människor, olikheter i tarmflora och olika möjligheter i vardagslivet.

En rolig och antifeministisk knorr i sammanhanget är givetvis att den mesta av forskningen som anses bevisa hälsofördelarna med vegetarisk och vegansk kost är gjord på män, inte fertila kvinnor.
Att inte bejaka detta faktum och utesluta animalier ur födan är en form av modern dumhet som kvinnor betalar priset för med sin hälsa.

Givetvis ska den som vill få känna ansvar för planetens framtid. Men se till och läs på först!