Metaverse, Nej Tack!

Metaverse, Nej Tack! 1

Facebookgrundaren Zuckerberg har enligt uppgifter långt gångna planer på att skapa ett så kallat ”Metaverse”.

Jag kan inte säga annat än att jag förstår honom. Med tanke på vilka pengar han tjänat på Facebook finns det klart ingen anledning att stanna där.
Han är en sådan där typ som så att säga gillar att ligga i framkant. Som grädde på moset har han också makten över såväl den intellektuella som tekniska kompetensen för att sjösätta ett storskaligt projekt av den typen.

Vi ska inte heller glömma att Facebook besitter två i det närmaste unika kompetenser. Nämligen viljan av att vara fullständigt utslätat och politiskt korrekt, samt dessutom folk som gärna agerar visselblåsare om de inte lyckas leva upp till att vara fullständigt utslätade och politiskt korrekta.

Vi som lever i just detta nu bör ta oss en allvarlig funderare på vilka konsekvenser ett ”Metaverse” sjösatt av Facebook kommer att få…

Redan idag är barn (och för den delen vuxna) exempelvis redo att lägga en del av sina slantar på olika uppgraderingar i de låtsasvärldar de besöker.
Vi tillvänjs också långsamt till att sköta en stor del av vår dagliga livsföring digitalt. Varor beställer vi över nätet, banktransaktioner gör vi också. I princip allt som beställs över nätet kan vi få hemskickad med bud.

Vad gäller budleveranser sköts det till stor del av människor. Med glädje noterade jag för en tid sedan att ett försök att skicka restaurangproducerad mat med drönare i mitt närområde bokstavligen kraschade i backen. Snart nog är även det problemet löst av några påhittiga digitaliseringsfantomer och ett antal cykelbud kan friställas.
Förmodligen till stor glädje för de som tvingas betala cykelbudens lön. Samt, givetvis, det stora politiskt-byråkratiska komplexet som får ytterligare ett par arbetslösa individer att bekymra sig över.

Om vi betänker hur Facebook fungerar idag när man stänger av användare som anses bryta mot reglerna, eller för den delen låter vissa användare fortsätta trots att de bryter mot reglerna eftersom de anses vara mer betrodda än andra, har vi problemet i ett nötskal.

Vad händer om Zuckerberg tar kontrollen över möjligheterna att genomföra transaktionerna i sitt ”Metaverse” baserat på någon typ av socialt och/eller politiskt poängsystem?
Undertecknad skulle nog få svårighet att klara sig i det systemet. Inte för att jag är en särskilt militant typ, bara väldigt annorlunda jämfört med den normala användaren av Facebook.

Det går kanske att skratta åt sådana farhågor. Men bara tanken på att banker och affärer kopplar upp sig mot Facebooks presumtiva ”Metaverse” borde ge oss stora skälvan lite till mans.

Det finns absolut ingenting som säger att banker och affärer inte fortsätter att följa det minsta motståndets lag när det gäller att strömlinjeforma sin verksamhet i akt och mening att dryga ut sina vinster. Så sent som för bara några månader sedan fick jag själv erfara att banken jag besökte inte tog emot kontanter för insättning på ett konto. Jag fick traska över till en annan bank för att sätta in pengar på den första bankens konto! Är man så strömlinjeformade finns det ingenting som motsäger att allt som Zuckerberg kommer påskina som effektiviseringar sväljs med hull och hår.

Svårigheten med Zuckerbergs ”Metaverse” ligger i att ett företag av den storleken i princip är en global stormakt utan att ha några som helst inbyggda kontrollfunktioner. Utan kontrollfunktioner konvergerar man ständigt mot en enda punkt, att tillfredsställa så många som möjligt eftersom det maximerar vinsten.

Med nödtvång blir det så att ytterligheterna måste kontrolleras och förbjudas. Annars förlorar man den stora kundstocken, den som utgör det verkliga reella värdet. Människor begriper givetvis detta och anpassar sig för det mesta fogligt. Alternativt är användarna gnällpellar och surfior och kräver politiskt korrekthet som en sorts naturlag. De är helt enkelt uppfostrade så.

Hur det än är med den saken måste vi i största möjliga utsträckning bjuda Zuckerberg och hans multinationella likar motstånd.
Säg nej till olika ”Metaverse” och lev i verkligheten istället. Dina barn, barnbarn och deras efterföljare kommer vara dig evigt tacksamma för det!