Märkligheter i Samtiden

Märkligheter i Samtiden 1

Vi lever i besynnerliga tider. Man upphör inte att förvånas, alternativt är det just det som många gör. Upphör att förvånas och blir förbannade istället.

Jag läser i lokaltidningen, Hallandsposten, om ett märkligt fenomen. Att det förevarande dödsmördarviruset upphör att vara smittsamt på polisexpeditionen. Smittsamheten går ned med en faktor på nästan 2 eftersom 16 personer kunde befinna sig i en lokal avsedd för 9.

Det var lite surt tyckte ordföranden för den lokala företagarföreningen som skulle hämta ut sitt pass. Eftersom han, med rätta, tyckte det var märkligt att hans medlemmar klarar av att förhålla sig till myndigheternas påbud om antalet kunder i butik, men inte polisen på sin egen polisstation, påtalade han detta för personalen.
Svaret var att dessa inte kunde göra något åt saken. I Halmstad kan vi alltså konstatera att det föreligger en så allvarlig brist på konstaplar att ordningen inte ens kan upprätthållas på polisstationen.

I en annan tidning får jag mig till livs om krisen i HBTQ (och kanske några bokstäver till)-rörelsen.
I detta fallet rör det sig om den något sexuellt överaktiva handläggare på RFSL som efter kontorstid våldtog bidragsmigranter i organisationens lokaler i Stockholm.
Vilket givetvis inte är ett lysande upplägg för en rörelse, eller en organisation, som säger sig värna utsatta människor. Lika självklart fick motståndarna till homosexualitet vatten på sin kvarn och luft under vingarna för sin kritik.

Den som är misstänksam mot homosexuella har på senare tid inte behövt vara särskilt aktiv för att finna saker att kritisera. Både svenska och ungerska EU-ledamöter verkar ha svårt att hålla sig i styr. Den ungerska ledamoten József Szájer avgick dock prompt efter att blivit ertappad med brallorna nere. Han bad också sin fru och väljare om ursäkt, låt vara för att han brutit mot Corona-restriktionerna. Inte för att han per definition deltagit i en gay-orgie.
Svenskar som röstat på Fredrik Federley väntar nog fortfarande på ett uttalande där han förbehållslöst tar på sig ansvaret för förhållandet med den tidigare dömde pedofilen.

För övrigt är det så att den mesta kritiken som riktas mot den svenska HBTQ-rörelsen är den hämningslöshet den upplevs ha. Säkerligen ligger det en viss moralism i botten av det också. Men grundläggande moraliska ställningstagande är inte fel. Det är däremot fel med ett totalt gränslöst utlevande av sin sexualitet, och där har HBTQ-rörelsen och RSFL något de behöver arbeta med.
Vill man accepteras fullt ut måste man fundera på hur man under festivaler och parader framstår för den stora massan som faktiskt inte tillhör någon av deras bokstäver.

Precis som polisen i Halmstad faktiskt får ta sig omaket att följa lagar och påbud från myndigheter och regering.
Det finns inga ursäkter där, förutom då att dödsmördarviruset inte är sådär väldans dödligt. Men om inte polisen sköter sig ser nog inte folk i gemen någon anledning att göra det heller.

Vill du ha dig ett gott skratt läser du Aftonbladets ledarsida.
Zina Al-Dewany, läkarstudent och pinsam socialist, lyckas som vanligt skylla på alla andra än de som själv borde ta sitt ansvar. Det är regionernas fel att bidragsmigranter är överrepresenterade i dödsstatistiken för covid-19. De får inte informationen på rätt språk, fastän svenska nog måste sägas vara rätt i Sverige. Det har tydligen inte bank-id och det ena med det tredje.
Sålunda kan vi dra slutsatsen att utlandsfödda förmodligen inte borde få vandra omkring utan förmyndare i Sverige. De verkar helt enkelt inte så litet bakom flötet eftersom särskilda kampanjer och resurser måste ställas i ordning för dem.
Det är kanske så enkelt, tror jag, att de inte skulle befinna sig i ett land där de inte behärskar vare sig språk eller kunskaper om sedvänjor.

Hur de kan ha hamnat här är en märklighet i samtiden som det tål att funderas över!