Mångfaldsvansinnet!

Mångfaldsvansinnet! 1

Såhär var det, tror jag, att ett antal personer sa upp sig från sin arbetsplatser och startade eget. Man ville fira tilldragelsen med att lägga ut en bild på gänget i det nystartade företaget.
På bilden var det bara vita män.
Tror ni det blev liv om saken?

Klart det blev. Kritikerna menade förorättat att företaget missat mångfalden. Inte en enda kvinna, bög, flata eller mörkhyad var närvarande.
Alla som älskar mångfald, men sannolikt aldrig behövt ha en tanke på att anställa den mest kompetenta arbetstagaren, gick givetvis i taket.

Att det var ett företag som tillverkar dataspel gjorde givetvis inte saken bättre. Den branschen har inte precis rosat marknaden för att vara genusneutral, ickesexistisk och homovänlig.
Vilket kanske är en spegling av såväl företagen som tillverkar spelen såväl som konsumenterna som köper dem.

Intressant i sammanhanget är dock att företaget inte gick ut och sa att man hatade mångfald och tyckte att kvinnor skulle hålla sig på mattan, eller i köket. Någon synpunkt på det genusdravel som förpestar allas vår vardag uttryckte man inte heller. Ej heller att homosexuella eller mörkhyade var en särskilt avskyvärd sorts människor.
Man tog ett foto på en drös vita män och la ut det på nätet till allmän beskådan.

Enligt nyhetsmedia reagerade en reporter på Bloomberg med en så kallad tweet där han skrev ”It’s pretty wild that in 2021 a new game studio still looks like this”.
Detta aktstycke av opinionsjournalistik har hittills fått 3400 kommentarer och 9900 gillningar.

Man kan kanske tycka det. Jag personligen har ingen aning om hur spelbranschen ser ut, men en konstaterande är att den verkar nedlusad av vita män. Själv jobbar jag i en bransch som är gravt kvinnodominerad, mer än något annat av vita kvinnor.
Huruvida dessa är homosexuella eller inte är något jag inte tänker bry mig om att ta reda på. Jag anser nämligen att jag inte har ett dyft med det att göra!

En av delägarna i spelföretaget har dock reagerat och gått ut med att man visst har ett fruntimmer anställt. Dessvärre kunde hon inte delta vid fototillfället.
Huruvida detta berodde på att hon stod i lunchrummet och kokade kaffe eller bättrade på sminket, eller utförde någon annan kvinnosyssla, framgår dock inte av uttalandet.

Vidare menar delägaren att företaget ska ha fler hbtq-personer anställda eftersom mångfald innebär mer än kön.
Det är klart vad han förväntas att säga eftersom han, enligt kvällstidningen Expressen, kritiserats för att han kallat Bloomberg-reportern för ett troll.
Som han, delägaren, mycket riktigt påpekar är företaget i början av sin bana. Det kommer nog bli tillfälle att anställa mer varierade typer av folk framåt i tiden.

Reportaget i Expressen avslutas med konstaterandet att ”bilden kom i ett känsligt läge”. Som bekant är ett annat företag i branschen inblandat i en stor sexskandal.

Vi kan dra flera slutsatser av debaclet.
Man måste, innan bilder tas, fråga sig om någon av konkurrenterna är inblandade i några sexskandaler?
Om nu så inte är fallet är det fortfarande viktigt att inkludera hela personalstyrkan i bilden!

Framför allt annat måste man ta sig en rejäl funderare på om det egentligen är så viktigt att fokusera på kompetens snarare än mångfald.
Kanske ska man ta smällen och ge upp alla krav på vinst för att i stället invovera alla möjliga, och omöjliga, människor i verksamheten.
För egen del skulle jag inte tacka nej till en välbetald anställning. Visserligen kan jag inte ett dyft om dataspel. Men som person är jag helt otroligt unik, ett unikum! Det måste väl vara skäl nog att inkludera mig i verksamheten?