Malmö?

Malmö? 1
Många frågar sig om Malmö är rätt stad för att arrangera Eurovision 2024?

Stockholm, Göteborg och Örnsköldsvik föll alltså bort.  Den sistnämnda staden var väl egentligen aldrig med i matchen då ett absolut krav är att EBU-höjdarna åtminstone ska ha en chans att uttala namnet på arrangörsstaden. Dessutom ansåg man kanske att risken för akut lappsjuka var för stor för delegaterna runt medelhavet om de tvingats förflytta sig norr om Stockholm.

Göteborg föll på en mycket enkel sak. Hela staden är mer eller mindre en byggrop för den nya västlänken och smått omöjlig, även för infödda och sorglösa göteborgare, att navigera i. Ingen vet heller med någon säkerhet om läget blivit ännu värre när Eurovision 2024 går av stapeln. Det saknas nämligen pengar (överraskande nog för ett socialistiskt skrytbygge) till projektet och hela alltet riskerar att gå på rumpan rejält.

Stockholm avfärdades mycket snabbt och effektivt när höga vederbörande därstädes började yra om en provisorisk arena i frihamnen. Till och med genommutade delegater i EBU kan nosa sig till rent verklighetsfrämmande projekt, inga pengar blir över för dem om också korrumperade byggare ska ha sitt.

Malmö får det alltså bli. Sveriges port mot kontinenten och kanske inte värre drabbad av klankriminalitet, skjutvapenvåld samt bomber och granater än Stockholm och Göteborg. Malmö har ytterligare en fördel, Köpenhamn ligger på behagligt pendlingsavstånd för de besökare som absolut inte kan tänka sig att sova över i Sverige!

Ur en integrationspolitiskt synvinkel är givetvis Malmö ett utmärkt val. Man kan uppdra åt säkerhetsvårdande myndigheter att samla ihop de ideologiskt mest hårdnackade muselmanerna i Skåne (där de enligt uppgift ska finnas i stort antal, främst i det avskrivna området Rosengård) och tvinga dem att åse spektaklet för att få sig en nyttig dos av det bästa europeisk kultur kan frambringa.
Särskilt intressant för dem bör det vara att begapa Israels bidrag!

Det finns givetvis en ekonomisk aspekt av det hela också, att arrangera Eurovision 2024 kommer kosta en ohemul massa pengar.
Om vi börjar från grunden så kostade melodifestivalen, uttagningstävlingarna, cirka 25 till 30 miljoner skattepengar för (S)(V)T att producera 2023. Där är inte respektive kommuns kostnader inräknad. Registreringsavgiften för Eurovision låg enligt beräkningar på 1,6 miljoner kronor.
Förra gången Eurovision arrangerades i Sverige låg budgeten på smått ofattbara 100 miljoner svenska kronor. En budget de troligen överskred rejält och som lär vara betydligt högre nästa år sett till inflationen.

Vad Malmö stad ska pynta in med är oklart. Höga vederbörande därstädes sitter mest sannolikt och tänker på vilken sprutt det ska bli på näringslivet, kanske talar man till och med om synergieffekter som man hört på något av skattebetalarna bekostat näringslivsseminarium.

En sak är helt säker när det gäller kostnaderna. Det är vi som betalar skatt som står för dem. Mycket kan man säga om den Socialistiska VänsterTelevisionen, men inte att den finansieras av annat än oss.
Samma sak gäller för Malmö. Malmö får bidrag via utjämningssystemet både genom inkomstutjämningen och kostnadsutjämningen. Totalt får Malmö för 2023 ett bidrag på cirka 17 700 kr per invånare vilket med Malmös befolkning på cirka 357 000 invånare ger ett totalt bidrag på 6,3 miljarder kr.¹

Det fina i kråksången, och något om ystra politiker alltid lyckas glömma i hastigheten, är att en betydande del av näringslivets eventuella intäkter under arrangemang som Eurovision med det svenska systemet kommer tillbaka till statskassan. Men det betyder givetvis inte att pengarna nödvändigtvis kommer medborgarna tillgodo.

Senast det begav sig i Stockholm 2016 beräknar man att 263 miljoner drogs in i ”turismekonomiska effekter”.
Det är ungefär som att säga att man nog rackarns ansåg att dagskassorna stack iväg uppåt under en vecka eller två. En sak är alltid säker när ekonomer, byråkrater och politiker hittar på nya ord och lägger till det intet förpliktigande ”effekter”. Betydelsen blir minst sagt odefinierad och svårgreppbar, det kan innebära allt mellan himmel och jord eftersom det är en grov höftning.²

Är då Malmö rätt stad för att arrangera Eurovision 2024?
Det har jag faktiskt inte den blekaste aning om. Men en sak är absolut säker, det bästa vore om vi skatteslavar slapp betala för kalaset.
Låt näringslivet som begriper sig på affärer betala kalaset och ta vinsten direkt. Sälj tävlingarna på betalkanaler och pay per wiew så slipper vi andra bry oss. Lägg ner (S)(V)T så hederligt folk besparas det erbarmliga eländet.

Sist men inte minst, jag står fast vid att Nato inte är för oss och att Swexit bör ske per omgående, helst redan igår!

  1. Om man får tro Malmö stads egna uppgifter, och det får man kanske göra.
  2. Jag är inte sämre än att jag är beredd att diskutera siffrorna om jag får tillgång till hela underlaget.