Laddat i Laholm

Laddat i Laholm 1

Mycket snart kan det bli laddat i Laholm.

Ett företag har köpt tomtmark för att bygga ett batterilager på 20 MW i Laholm. I Hallandsposten uttalar företaget att det ”kan jämföras med vad en stad på 40 000 invånare förbrukar när den har sitt största effektbehov”.
I samma tidning uttalar sig Roger Appelberg, teknisk chef på elnätsägaren Södra Hallands kraft (SHK). Han menar att området runt Laholm skulle kunna klara sig en timme på batteriet, knappast särskilt imponerande med andra ord.¹

Roger Appelberg har mer att säga om det gigantiska batteriet: ”Batterierna passar in i energiomställningen, men det finns också stora utmaningar för vår del. Vi har ett begränsat överliggande nät, och det blir liknande problem med batterierna som med solcellerna. Det finns begränsningar i hur man kan använda dem.”

Det är med andra ord samma gamla vanliga problem som uppstår när man inte har planerbar energi att tillgå. Planerbar i den meningen att den går att sätta på och stänga av efter behov och efterfrågan.
Ett annat problem som uppstår med batterilager, åtminstone i lokalsamhällen, är att det tar en ohemul massa plats. Tomten som företaget köpt är 4000 kvadratmeter.

Om vi extrapolerar hej vilt så krävs det alltså 96 000 kvadratmeter batterilager för att hålla igång det angivna området ett dygn innan batterierna åter måste laddas!
Snart nog kommer varje kvadratmeter yta i det moderna samhället vara upptaget av batterilager, vindkraftverk och solceller! En rimlig fråga är var vi ska bo och odla grödor, kanske blir det i själva infrastrukturen? Man får antaga att den ekonomiska, politiska och byråkratiska eliten kommer föregå med gott exempel och bli de första som flyttar in där?!

Själv tycker jag, enkel och konservativ som jag är, att gamla hederliga metoder där man bland annat utnyttjade rinnande vatten för att driva turbiner och i andra fall ånga från kokande vatten till samma sak var väl så listiga metoder för el, i allra högsta gran planerbart och effektivt.
Ett prekärt faktum med vindkraften är som bekant att de rackarns batterilagrena riskerar att vara urladdade när det är vindstilla.

En annan sak, förutom ytan som de upptar, är att en massa metaller ska fram för att bygga batterierna. De är inte helt lätta att få tag på och många vill åt dem. Vi kommer kanske i framtiden få se regelrätta krig om fyndigheterna!
Mitt ödmjuka förslag är att åtminstone till största delen, särskilt i ett land som Sverige där de så kallade ”klimatförändringarna” har svårt att komma igång ordentligt, i större utsträckning sätter vår tillit till beprövad och modern teknik.

Sist men inte minst, jag står fast vid att Nato inte är för oss och att Swexit bör ske per omgående, helst redan igår!

  1. Fast det där sista om att det inte är särskilt imponerande är min åsikt!