Kyrkovalet

Kyrkovalet 1

Eftersom jag fick brev från Anki Bondesson kan jag konstatera, än en gång, att jag helt glömt bort att avsäga mig tvångsanslutningen till Svenska kyrkan.

Anki Bondesson är nämligen Kyrkovalsledare. Med andra ord det högsta hönset för det kommande kyrkovalet. Varför en antiteist som jag ska rösta där kan man verkligen fråga sig. Antiteismen definierar religiös tro per se som dålig och att religioner inte borde finnas.
Vänligen notera att jag ansluter till mig tanken att det västerländska samhället bygger på kristendomens läror.
Även i min värld av totalt avståndstagande från högre makter kan jag inte förneka historiska faktum. Då vore jag (hemska tanke) en kunskapsrelativistisk vänsterist.

Svenska kyrkan i Skellefteå har intervjuat fru Bondesson och ställt frågan varför man ska rösta i kyrkovalet:  – För att verkligen ta vara på möjligheten att påverka hur kyrkan ska formas framöver, svarar Anki Bondesson rappt. Det är en stor möjlighet att kunna påverka den egna församlingen.

Kanske anar man här själva källan till de problem som kyrkan har med vikande medlemsantal och sviktande engagemang. Den vill vara så inkluderande hela tiden.
Utan att vara särskilt teologisk bevandrad, okonfirmerad som jag är, noterar jag att religioner och olika inriktningar av religioner som ställer tuffare krav på utövarna oftast är mer framgångsrika bland folk.

För en utomstående betraktare verkar exempelvis den katolska kyrkan generellt vara lite mer hardcore än svenska mellanmjölks-lutheraner, i alla fall på pappret.
Många frikyrkor som kör konceptet med så kallad framgångsteologi, tro på gud och bli rik, lever också i högönsklig välmåga. Vem minns för övrigt inte Siewert Öholms konstaterande att alla snygga tjejer finns i frikyrkan.

Sedan har vi givetvis muselmanerna, i den mån deras tro kan kallas religiös, som förpestar allas vår vardag. I Afghanistan är de synnerligen framgångsrika just nu. Saudiarabien har de styrt sedan landet bildades. I Irak kör det styrande prästerskapet på med fullt ös medvetslös.
Om muselmanerna inte har ett land som passar dem verkar det fungera bra att förflytta sig till västerlandet och förtrolla vänstern med den orientaliska mystiken.

Särskilt framgångsrika är de här i Sverige. Det beror nog delvis på vår höga grad av sekularisering, vilket till stor del kan skyllas på Svenska kyrkan själv, som inte alls är bra för en del människor som saknar förmåga till eget tänkande och själslig spänst.
Så är det nämligen att stora delar av svenskarna så innerligt gärna vill tro på något. De begriper bara inte på vad!

Vissa hemfaller då till rena avarter som häxkonst och att experimentera med stenar och ”energier”, eller i värsta fall att plocka upp auktoritära avarter till religion som föreskriver total underkastelse.

Vi måste i sammanhanget komma ihåg att många människor fungerar som viljelösa frön som kastas omkring i vinden. Detta kan låta onödigt hårt och cyniskt att påstå det. Men någon annan förklaring till att människor hemfaller åt allsköns tokigheter finns knappast.

Limhamns kyrka utropade i ett uppmärksammat så kallat tweet Greta Thunberg till Jesus efterträdare, vilket fick många att gå i taket. Problemet i det sammanhanget var att många inte gick i taket. Dessutom, på grund av Svenska kyrkans inkluderande attityd, uttalades inga direkta reprimander från högre ort.
Limhamns kyrka har också uttalat kritik mot förvaret av Gotland och lyckats med konststycket att angripa Nordiska Motståndsrörelsen (en neonazistisk organisation) genom att använda ordet ”fitta”. Man anar sensationsmakeri snarare än teologiskt djup med sådana uttalandena.

För människor som är genuint sökande personer, som faktiskt är i behov av andlig vägledning, måste dylika tramsigheter te sig höggradigt förvirrande. I värsta fall får det dem att vända sig bort till just islamism där reglerna tycks vara stenhårda och möjligheterna för tolkning är minimala.

Själv måste jag ta och skärpa till mig. Jag måste helt enkelt ta konsekvenserna av mina val här i livet och gå ut ur Svenska kyrkan. Man kan inte kritisera religiöst hyckleri samtidigt som man är medlem i den hycklande föreningen!