Kriminella Miljöer

Kriminella Miljöer 1

En halländskt KD-politiker har hoppat av efter att ha umgåtts i kriminella miljöer.

Mannen i fråga är en regionpolitiker och har förutom sina politiska uppdrag ett intresse för motorcyklar. Av den anledningen är han medlem i kristen motorcykelklubb, det var i den funktionen han deltog på en fest där bland annat Hells Angels också var närvarande.
Enligt egen utsago var han där som ”stand in”.

Efter blott och bart en halvtimma var uppdraget fullgjort och han for hem. På vägen stannade han och åt en hamburgare.
Han nekar bestämt att han nyttjade alkohol eller andra droger på träffen. Enligt egen utsago dricker han och hans klubbkompisar bara kaffe.

Tyvärr hände det sig att polisen, kort efter att politikern satt sig på sin MC och kört, gjorde ett tillslag på träffen. För att uttrycka sig milt var sakerna de fann bra mycket starkare än kaffe.
Dessutom, som lök på laxen, ett s.k. undersökningsföretag vid namn Acta Publica fick för sig att kontrollera politiker och publicerade resultatet i Expressen.

Exit KD-politikern med andra ord. Hans försök med att också ”Jesus talade med alla” föll platt till marken. Hells Angels betraktas som bekant av polisen som kriminell organisation, och det bränner klart under fötterna på KD:s riksorganisation med dylikt umgänge när man annars har svårt att lyfta opinionsmässigt såhär i valets slutskede.

Om det nu var en tröst i bedrövelsen så kan vi konstatera att de finns dem som gjort bort sig än värre än vår halländska regiontopp.

Vad jag tycker är intressant är hur man ska reagera på att politiker umgås i mindre smickrande, rentav kriminella, sammanhang.

Vad jag förstått är min slutsats nämligen fel. Min åsikt är att folk ska få bestämma själv och stå för konsekvenserna av sina val.
Har man exempelvis, som i detta fallet, tunga politiska uppdrag är det i slutändan väljarna man får svara inför. I praktiken är det då partiet man företräder som bestämmer om förtroendet finns kvar eller inte.

Det är i grund och botten alltså fråga om personliga moraliska ställningstaganden som är oproblematiska om man bara företräder sig självt.
När man är förtroendevald är svårigheten att man företräder ett stort antal människor. Som politiker har du blivit vald för att du företräder ett kollektivt samvete, dina beslut om vad du sysselsätter dig med på fritiden är alltså inte enbart av privat natur.

När det gäller exempelvis KD kan jag i princip hålla med om att det kan vara bra att arbeta efter principen att ”Jesus talade med alla”. Mig veterligt bygger partiet på en form av kristen grundsyn.
Låt vara att partiet spretar åt alla håll och kanter i vissa specifika frågor, exempelvis den om abort.

Det verkar vara ett mastigt problem med andra ord. Men förutom detta med att man företräder ett kollektivt samvete finns det en annan bra regel att tänka på, den är dessutom av trevlig pedagogisk karaktär.
Som politiker hanterar man en ohemul massa skattepengar. Det får aldrig finnas det minsta tvivel om att dessa faller kriminella element i händerna.
Det kanske vår avhoppade regionpolitiker skulle tänkt på?

Det finns givetvis en nackdel med den pedagogiska twisten. Det är lätt att leda i bevis att politiker förmodligen har dålig koll på stålarna annars också. Skattepengar betalas ut lite hur som helst till nästan vad som helst.

Problemet med moraliska ställningstaganden är att de lätt hoppar upp och biter en i rumpan när andra får överpröva dem. Vilket alltså skedde i detta fallet, regionpolitikern i Halland fick avgå i nesa och vanära. Detta oaktat att han drog in vice verkställande direktör för religionen i verksamheten.

Min åsikt står dock fast. Vi har mig veterligen föreningsfrihet i Sverige. Det är upp till varje förening att själv bestämma vem som ska företräda dem. För min egen del tycker jag det rimmar illa med ett politiskt uppdrag att umgås i kriminella miljöer.