Kortslutning

Kortslutning 1

Eftersom kortslutning under lång tid präglat den svenska ”energipolitiken” är risken stor för att vi kommer få uppleva planerade strömavbrott.

Som av en händelse noterar jag att risken är störst kalla och vindstilla dagar. Anledningen kan en barnrumpa räkna ut, då står nämligen vindkraftverken där enbart som skådebröd. Någon energi kan inte producera när de inte blåser. Åtminstone så länge inte MiljöPhascister, Cekterister och annat löst folk enrolleras att gå man ur huse för att ta i av sina lungors fulla kraft!

Riskerna för planerade strömavbrott är lika självklart störst på morgnarna och eftermiddagar/kvällar. På morgnarna vaknar nämligen människor samtidigt som det övriga samhället med industrier och dylikt ska köras igång.
På eftermiddagar/kvällar kommer folk hem och har vant sig vid olater som att laga mat, dammsuga, tvätta och andra typiska lyxaktiviteter som utmärker 2020-talet.

Om man får tro den alltmer aggressiva klimatrörelsen är det nämligen så att vi eländiga skatteslavar, tillika röstboskap, beter oss helt fel. Sannolikt är det så att mina minnen av en mamma som ogenerat kunde köra både spisplattor, ugn, tvättmaskin, dammsugare, radio och TV är planterade på senare år, det vill säga helt falska.
Vi kan sannolikt bara vara överens om en enda sak. När jag växte upp på 1970-talet var elbilarna mycket färre än nu, men så lyckades vi också släppa ut rent ohemula mängder koldioxid!

För att i görligaste mån undvika kollaps har det kommunala bostadsbolaget i Kristianstad beställt vattentäta timglas som mäter upp den exakta tiden för dusch till 4 minuter. Enligt uppgift räknar man med att spara rent otroliga mängder med kilowatter genom det draget.
Vad de kanske inte räknat med är att skåningar i gemen är både mycket renliga och lagda åt att strunta i överhetens bud, det sistnämnda gäller åtminstone dem som inte bor i Malmös mest övergentrifierade delar.

Nu är det inte så att strömmen kommer stängas av helt hux flux. Först kommer det gå ut varningar till befolkningen. Sänker man då inomhustemperaturen med endast 1 grad sägs besparingen bli hela 5 procent.
Om nu det inte hjälper har exempelvis det kommunala energibolaget HEM i Halmstad 15 minuter på sig att släcka ned. Några varningar hinner man inte med och befolkningen får vara så goda att sväva i okunnighet om strömavbrottet är vanligt, det vill säga beror på exempelvis ledningsbrott, eller inte, det vill säga effekten av för hög förbrukning.

Man behöver dock inte sväva i okunnighet så värst länge. I snitt varar nämligen ett vanligt strömavbrott i 18 minuter, det planerade (som faktiskt verkar vara i allra högsta grad oplanerade) kommer räcka 2-3 timmar.

Nu har statsmakterna och andra aktörer inte suttit helt overksamma, lite råd har man gett befolkningen.
Bland annat ska man inte öppna kyl och frys. Att det blir svårt att få tag på något att äta då gör sannolikt inte så mycket. Mat måste ju ofta förädlas genom värme, och spis och ugn drar också energi!
Vidare ska man vara snabb som en iller när man går ut och se till att stänga ytterdörren. Vad man nu ska ut och göra, det kan man fråga sig? Är det nermörkt ute blir man väl bara förnedringsrånad eller trillar i ett dike.

Jag tror att man kan utveckla det hela lite genom att exempelvis kontrollera så att pendlare inte varje dag är nyduschade. Om de vid en inspektion skulle visa sig vara det kan man utdöma böter och skamstraff.

En märklighet som fler än jag noterat är att det ganska tyst om hur elbilar ska hanteras under den nuvarande förhållanden, laddas eller inte laddas? Det måste rimligtvis vara så att de belastar energiförbrukningen åtminstone något.
En killgissning från min sida är att ”regeringen” med flera håller lite tyst om just den saken för att inte i onödan reta upp de godhetsonanister som kör dem. Det kostar nog mer än det smakar!

Det mest bisarra av allt är emellertid att sitta och skriva om detta år 2022 när vi har en ganska normal svensk vinter. Att Sverige, ett av världens mest industrialiserade och utvecklade länder, på fullt allvar diskuterar behovet att att stänga ner elnätet för att vi saknar möjligheter att producera el.

Skulle någon sagt det för tjugo år sedan hade han betraktats som nipprig, det kan vi tänka på när vi sitter och huttrar i stugorna!