Konsumentupplysning

Konsumentupplysning 1

Idag blir det en kortfattad konsumentupplysning.

788 svenska ungdomar födda mellan 1 juli 2004 och 30 juni 2005 kan skatta sig lyckliga i år. EU ”betalar” nämligen deras resor inom ramen för Discover EU-programmet som drogs igång 2018.

Programmets hemsida beskriver det på följande sätt:

”DiscoverEU är en insats i Erasmusprogrammet som ger dig möjlighet att resa runt i Europa och få nya erfarenheter. Du kommer för det mesta att resa med tåg (det finns undantag så att de som bor på öar eller i avlägsna områden också kan delta), så du kan sitta och se Europas många vackra städer och landskap susa förbi. Varje år hålls två ansökningsomgångar och om du har tur kan du få ett resekort från EU.

Är du 18 år och bor i ett EU-land eller i Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien eller Turkiet? Med DiscoverEU-kortet får du möjlighet att resa runt och upptäcka Europas mångfald, lära dig om dess kulturarv och historia och träffa nya vänner från hela kontinenten. Resan är också ett sätt att bli mer självständig, få större självförtroende och bli mer öppen för andra kulturer. Det är egenskaper som kan bli till stor nytta för dig i framtiden.  

De utvalda deltagarna får ett europeiskt ungdomskort med rabatter på bland annat museer, kurser, idrottsaktiviteter, kollektivtrafik, boende och mat”

Ingenting står givetvis om hur spektaklet finansieras. Precis som allt annat inom EU vill man så långt det går undvika påpekandet att allt till sist hänger på att medlemsländerna under hot om våld pungslår sina medborgare på pengar för att betala kalaset.
Helst av allt ska myten om att det är ”gratis” säljas in. I detta falsarium deltar gärna svensk press som går ut med rubriker som ”Gratisresor för unga i EU”

Notabelt är också att ungdomarna ska bli mer öppna för andra kulturer. ”Det är egenskaper som kan bli till stor nytta för dig i framtiden”.
Självklart skall det böjas i tid det som kulturrelativistiskt ska bli, men att skicka glinen till mellanöstern och Nordafrika är sannolikt förenat med viss livsfara. Man nöjer sig med Europa eftersom vi vid detta laget kan uppleva oroväckande mycket mellanöstern och Nordafrika här också!

Vad som kan upplevas lite störande på DiscoverEU:s hemsida är att man förutom ett id- eller passnummer måste ”vara medborgare eller lagligen bosatt i
– ett EU-land, inklusive de utomeuropeiska länderna och territorierna, eller
– ett land som är associerat till Erasmusprogrammet, det vill säga Island, Liechtenstein,
Nordmakedonien, Norge, Serbien eller Turkiet.”

Vi kan alltså konstatera att de som illegalt befinner sig i Europa förvägras möjligheten att ”få större självförtroende och bli mer öppen för andra kulturer.”
Det är givetvis tråkigt eftersom många av just de ungdomarna borde ha ett stort behov av det för att kunna integreras rätt i det storeuropeiska riket som är det egentliga syftet med hela EU-projektet.
Jag undrar om Magdalena,Märta, Per, Nooshi och Muharrem är underrättade om detta märkliga krav från centralbyråkraterna i EU?
De brukar ju annars betona vikten av integration!

Själv konstaterar jag blott och bart följande: det är mycket man ska betala för!

  1. SvD 2023-03-16