Knark

Knark 1

Det är mycket kring public service just nu. (S)R tillsätter en utredning kring den islamistvurmande reportern och en annan kvinnlig journalist råkar bo tillsammans med en man som odlade cannabis i källaren.

Jag ska nu förklara varför det sistnämnda borde vara lagligt och alls inget att bråka om.

I det specifika fallet säger den cannabisodlande mannen att han lider av Hortons huvudvärk. Inte för inte brukar den huvudvärken kallas för självmordshuvudvärken.
Jag lider inte själv av sjukdomen. Men de som har den kan gå i god för att den inte är att leka med. Ur det perspektivet är det inte svårt att förstå att han sökt alla möjliga, och omöjliga, vägar ur eländet. Eftersom han inte haft någon önskan om att stötta kriminella element odlade han själv.
Enligt uppgift i kvällspressen skall han nu fått THC-medicin utskriven av läkare.

Till yttermera visso har reportern själv inte haft några uppdrag att skriva om varken bruk eller missbruk av droger. Hon skall dock haft kännedom om att det rökts på i huset, men inte själva odlingen. Den fick hon kunskap om först när polisen började nysta i ärendet efter en orosanmälan.
Hon har efter samtal med arbetsgivare fått fortsatt förtroende, precis som det skall vara.
Man får väl anta att relationen med mannen genomgått en viss kris. Men han verkar i sin tur fått fortsatt förtroende från reportern, vilket han kan vara glad för.

Den enda moraliska synpunkten man kan ha på hela ärendet är nämligen att den av Hortons huvudvärk svårt ansatta karln inte varit helt ärlig mot sin partner. Det kan sägas tillhöra plikterna i ett förhållande att berätta när man odlar gräs i källaren!

Drogfrågor är väldigt inflammerade att diskutera i Sverige. Problemet är att det rådande narrativet dikterar att knark är bajs och dödligt, punkt slut.
Att just den hållningen leder till att folk dör som flugor bryr man sig  inte i någon särskild omfattning om. Av de så kallade välordnade delen av samhället betraktas narkomaner som moraliska avfällingar som borde klippa sig och skaffa ett ett jobb.

Den hållningen leder till att handeln med drogerna styrs av samvetslösa kriminella. Alternativt odlar folk hemma i smyg.
Även människor som lider av handikappande sjukdomar som Hortons huvudvärk skäms uppenbarligen så mycket att de smyger med hanteringen inför sina partners.

Jag, som personligen rökt upp en soffa eller två, blev ytterligt förvånad när jag efter några år i nykterheten upptäckte att det faktiskt finns såväl drogbrukare som drogmissbrukare. Själv tillhör jag den senare delen av befolkningen. Min personliga övertygelse är att om jag plockar upp en gång till leder det mig till en för tidig grav.
I den första gruppen, drogbrukarna som kanske reporterns man tillhör, finns de som inte låter saker och ting gå över styr. Som inte låter drogen/drogerna ta över hela livet och styra en mot fördärvet.

För båda dessa gruppers skull måste vi se till att avkriminalisera eget bruk och tillåta dem som vill odla själv att göra det.
För brukarna av den anledningen att de klarar av det. För missbrukarna på grund av att de inte klarar av det. Den senare gruppen ägnar sig samhället att bokstavligen jaga livet ur när de med mindre moraliskt färgade föreställningar istället skulle kunna hjälpa dem till ett värdigt liv.

Jag kan med säkerhet säga att ingen missbrukare blivit ren av den anledningen att samhället fördömt hen som moraliskt förkastlig. Att döma oss själva klarar vi missbrukare jättebra själva, det är ingenting vi behöver hjälp med.

Brukare av droger, de som njuter av en fredagsjolle från tid till annan eller lider av obotliga smärttillstånd, skulle slippa besvären av att behöva umgås med tokkriminella eller smyga inför sina partners.

Samhället sätter tyvärr stopp för en sådan tingens ordning genom en föråldrad och moraliserande syn. I Sverige duger det endast att berusa sig påstått fina viner i Iittala-glas eller konstig finsprit. Allt annat är förkastligt.

Den som röstar på mig ska dock veta att jag mer än gärna välkomnar en moderniserad drogpolitik. Det är bland annat hög tid att tillåta folk att odla för eget bruk!