Klimatklivet

Klimatklivet 1

Naturvårdsverket meddelar nådigt att höstens  ansökningsomgång för klimatklivet har öppnats.

Företag och organisationer som vill ansöka om investeringsstöd till projekt mot klimatskadliga utsläpp kan nu påbörja sin huggsexa. Som förväntat finansieras kalaset av EU:s återhämtningsfond, NextGeneration EU, tillskapad av organisationen för att stödja återhämtningen av Europeiska unionens ekonomi i spåren av coronavirusutbrottet 2020–2021 i Europa.

Det är inte lite pengar som fonden innehåller, summan ska enligt uppgift ligga på 750 miljarder Euro. Om vi betänker att bara 1 Euro är värd dryga 12 svenska kronor förstår ni att det är inte småslantar det är fråga om.

För att få en uppfattning om storleken kan vi jämföra med att Sverige de fem åren 2018–2022 betalade Sverige 35–52 miljarder kronor om året till EU och fick via statsbudgeten tillbaka 12–16 miljarder kronor i EU-stöd. Studerar man NextGeneration EU närmare konstateras att Sverige kan få 37,5 miljarder kronor tillbaka från fonden. Med andra ord småslantar, ungefär vad vi under något år betalat in som medlemsavgift i klubben.

Klimatklivet är en liten del av denna rundgång av pengar som försiggår även om Sverige tillhör ett av de länder som är nettobetalare, det vill säga betalar in mer än vad vi får ut.
För företagen kan det tänkas att stödet är välkommet då de annars under skatter dignar ner. En chans att få något tillbaka samtidigt som de kan profilera sig i den ytterst känsliga klimatfrågan.

För en lekman, undertecknad, låter det som att det bästa vore något helt annat. Man, jag och många med mig, tycker sådär spontant som bara lekmän kan göra i all sin ignorans att vi kunde löst det på följande sätt: Vi skulle sluppit betala in 35–52 miljarder kronor om året mellan 2018-2022 och via statsbudgeten få tillbaka 12–16 miljarder kronor i EU-stöd.
Då hade vi, om behov nu funnits, kunnat återhämta oss helt själva av hjärtans lust och skött våra egna affärer alldeles själv. Ytterligare ett plus skulle varit att vi slapp finansiera NextGeneration EU!

EU liknar i princip ett pyramidspel där Sverige alltid kommer in sist. Det passar det svenska kynnet extra illa eftersom vi svårligen kan jämföra oss med exempelvis frifräsarna i Ungern och Polen, de kör liksom sitt eget lopp oavsett vad andra tycker och tänker. Kom Turkiet in i EU skulle det sannolikt bli sju resor värre ändå.
Den moderna svenska politikern och byråkraten passar illa in tillsammans med heta europeiska kynnet!

Att företagarna söker bidrag är som tidigare noterats inte helt förvånansvärt. Frågan är vad de annars skulle ta sig till för att kunna profilera sig?
Att vandra mot regeringskansliet med högafflar och facklor ligger inte för dem. Dessutom har de sina verksamheter att sköta om, lönerna ska ut och skatter och en uppsjö av avgifter betalas in. Sannolikt har de dragit den inte helt felaktiga slutsatsen att revolutionen riskerar att betala sig för dåligt. De är lika fast i välfärdssamhällets fintrådiga skattegarn som vem som helst, det gäller att sitta still i båten och laga efter läge.

Sedan är det klart detta med klimatet som är på allas läppar. När till och med storbösar som vd:n för Scania går ut och kräver att nu j-lar i min låda får staten dra sitt strå till stacken för att hjälpa till med omställningen till en helt elektrifierad transportsektor, då förstår man att staten och kapitalet helt och hållet har växt ihop.
Det är inte ens gränslöst längre. Det är organiskt förenat utan att man ens kan ana själva sömmen. Allt betraktas om en enda massa där stat och näringsliv är ett och samma.

Med den omvärldsuppfattningen är det naturligt och självklart att söka EU-stöd även om det någonstans i bakhuvudet måste ringa en klocka i från lektionerna på handelshögskolan om hur det går när staten och överstatligheten ska omfördela pengar. Nämligen oftast åt pipan. Det blir korruption, det blir missriktat och det blir mest av allt slut på pengar när staten och överstatligheten hittar något annat att ösa pengar över!

Sist men inte minst, jag står fast vid att Nato inte är för oss och att Swexit bör ske per omgående, helst redan igår!