Klimat och Miljö

Klimat och Miljö 1

Vad vi tar oss till i Halmstad är avgörande för såväl klimat som miljö.

Så avgörande är det att antalet laddplatser för elbilar skall utökas till 10 000 stycken år 2030. Det är en del av kommunfullmäktiges antagna plan för ”energi och klimat genom elektrifiering”.
Eftersom det finns 400 laddplatser nu så talar vi om en nätt utbyggnad med drygt 1370 platser varje år.

För den sakens skull har kommunen tecknat ett femårigt avtal med Chargenode för en digitaliserad laddtjänst och hårdvara. Sedan kan kommunen genom det kommunala bolaget Hem i sin tur erbjuda laddanläggningar som tjänst till bland annat fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, företag och arbetsplatser, golfklubbar och hotell.¹
Den affärsansvarige på Hem menar, förmodligen fullt riktigt, att intresset för elbilar rakat i höjden  men ”infrastrukturen har inte riktigt hunnit med.”

Projektet är så att säga en totallösning som erbjuds hugande spekulanter. Hem och Chargenode tar hand om om drift, app-lösning och kundtjänst.
Enligt lokalblaskan Hallandsposten har man 20 intressenter på gång. Tanken är att dessa ska bli många fler när det väl lossnar, det får man förövrigt hoppas om slutmålet är 10 000 eluttag!

Själv funderar jag på om inte detta, för att travestera en viss amerikan, är ett litet steg för vårt klimat och miljön men ett litet för stort steg för Halmstad.
Det återstår nämligen en mycket viktig sak att tänka på. Varifrån ska man få all el?
En sak är ju att ha häftiga appar, elledningar och laddstationer. Det måste rimligtvis finnas el att fylla batterierna med, eller hur?

Som tur verkar Halmstad kommun ha tänkt på den saken också. Mellan Oskarström och Simlångsdalen finns det planer på en ny vindkraftspark. Den borde åtminstone kunna säkra tillgången på el de dagar när det blåser någorlunda stadigt!
Det är förövrigt inte vilken fisig vindkraftspark som helst, vindmöllorna ska vara 260 meter höga! Parken är en av flera planerade i Halland med verk på mellan 250 till 270 meter.

Man får antaga att höga vederbörande tänkt ut det enligt följande: anlägger vi flera mastodontiska vindkraftsparker i länet vore det ju höjden av otur om hela Halland var vindstilla samtidigt…
Och det vore ju klart, på gränsen till omöjligt faktiskt. Om man nu inte betänker att alla kommuner i Halland kanske kommer på samma lysande idé som Halmstad och massivt bygger ut antalet laddstationer, då måste det blåsa rejält hela tiden!

För att inte tala om alla kommuner i hela Sverige, samt vad som händer när det är vinter och kallt i både Sverige och Europa. Ska man då ladda elbilarna eller låta industrierna stå stilla och se på när människor fryser ihjäl?
De verkar i alla fall inte bekymra Halmstad kommun som har sin plan för ”energi och klimat genom elektrifiering” tajmad och klar!

Ett ödets ironi är givetvis att de flesta bilarna i området där vindmöllorna ska byggas av tradition och nödvändighet körs på allt annat än elektricitet. Det har nämligen visat sig opraktiskt med annat än bensin och diesel för många ute i obygden, de måste nämligen lita på att fordonen är klara att användas närhelst de behöver dem.
För höga vederbörande är det dock av underordnad betydelse. Folk på landet ska betala skatt, upplåta sin mark åt vindmöllor och i övrigt hålla gröthålet stängt.
De begriper nämligen inte skönheten i att Halmstad och Sverige tar täten i klimat- och miljöarbetet.

Jag har en mycket enklare lösning på problemet som i ett enda slag skulle kunna elektrifiera hela landet. Bygg vackra kärnkraftverk längs vårt kustband och uppgradera elnätet.
Vi skulle som grädde på moset bli kungar av Europa med en urstark position om hornblåsare och annat löst folk vågade mopsa sig mot oss. Då stängde vi bara av elen till kontinenten och lät dem frysa eller svettas till lydnad!
Vi skulle då kunna tala om att vi gjorde en insats för att elektrifiera för klimat, miljö och fosterland!

  1. Enligt uppgifter i Hallandsposten.