Klädregler

Klädregler 1

Efter en kortare sjukfrånvaro är eder riksdagskandidat tillbaka i matchen!

Jag misstänker att jag fick en släng av influensa. Att det skulle vara fråga om omikronvarianten av dödsmördarviruset håller jag för otroligt av tre skäl.

Pro primo: Symtomen stämde inte överens.
Pro secundo: Ett snabbtest visade sig negativt.
Pro tertio: Om man ska förlita sig på statistiken är det inte helt lätt att drabbas av viruset.
Jag kan dock lugna alla oroliga själar med att jag på min arbetsgivares inrådan belastat regionernas redan ytterst pressade provtagningsverksamhet med ett så kallat PCR-test. Har jag tur kanske det kommer ett svar på det också!

Nu har inte veckan varit utan dramatik ändå. Det blir lätt så när man närmar sig 40 graders feber och bor ensam. Höjdpunkten var helt klart när jag en kväll stapplade till sängen och senare på natten vaknade upp på köksgolvet utan några som helst minnesbilder hur jag kom dit.

Som tur är det inte bara jag som snurrat till det i veckan. I kvällsblaskorna läser jag om att Internationella Engelska skolan ställer vissa krav på elevernas klädsel.
Reglementet man använder sig av går, om jag förstått saken rätt, ut på att flickebarnen inte nödvändigtvis ska klä sig som prostituerade. Vilket det givetvis finns många synpunkter att ha på.

Den allmänna ståndpunkten i Sverige är att man bestämmer själv hur man ska gå klädd oavsett om man är barn eller vuxen. Eller för att uttrycka det mer precist, folk ska strunta i hur du går klädd. Gör man inte det och kommer med synpunkter utsätter man människor för ”kränkningar”.

Å andra sidan kan man fundera över vad som ska utmärka en ”friskola” med engelsk profil jämfört med en kommunalt driven svensk skola?
Så vitt jag kan bedöma är den primära skillnaden att Engelska skolan i allt väsentligt försöker efterlikna systemet med ”public school”, det vill säga privata och avgiftsbelagda skolor, som finns i England. Till skillnad från skattefinansierade ”state school” som motsvarar våra kommunala skolor.

Problemet som svenska barn och föräldrar får med en sådan lösning är givetvis att man där förfäktar en något annorlunda syn på sakernas tillstånd än i den svenska kommunala skolan.
Svenskar får svårigheter att acceptera hela konceptet eftersom det innebär en något strängare disciplin och högre krav på uppförandet än vad som anses allmänt nödvändigt. Man vill helt enkelt att vissa grundläggande krav uppfylls under tiden man befinner sig i skolan.

För människor som uppfattar i princip allt som som inte stämmer överens med deras värderingar som fundamentala kränkningar av deras mänskliga rättigheter ställer detta till med stora problem.

Internationella Engelska skolans skolchef har med anledning av rabaldret funnit det nödvändigt att förklara sakernas tillstånd på skolans hemsida.¹
”Läroplanen föreskriver att skolan förbereder eleverna för vuxenlivet. I IES skolregler står att vi klär oss på ett sätt som passar för en arbetsplats.

Det handlar om ömsesidig respekt, mellan elever och mellan lärare och elever. Det är också därför vi har skolregler som säger att alla ska klä sig på ett sätt som inte är kränkande gentemot andra elever.

– Förutsägbarhet i vilka regler som gäller samt trygghet och ordning och reda är centralt för att skapa en trygg miljö och vi vet att de allra flesta uppskattar det väldigt mycket med IES, säger Robin Kirk Johansson.”

Vilket låter helt rimligt för undertecknad som av respekt för kollegor och de som efterfrågar mina tjänster på arbetet bär vit skjorta, fluga och svarta byxor.

Det bästa vore givetvis att om vi frikopplade staten från att alls ha med ungarnas utbildning att göra. Då skulle vi slippa dylikt tjafs och gnäll.
Istället för att mata in massa skattepengar i ett system som producerar skruttiga ”läroplaner” och ohemula vinster till monsterkapitalistiska skolkoncerner skulle barnen få chansen att klara sig igenom sina tidiga år utan att staten lägger sig i. Att det någon gång skulle bli verklighet i Sverige med nuvarande totala samsyn i riksdagen är tyvärr en dröm.
Du som medborgare i konungariket Sverige anses nämligen inte betrodd att ansvara för dina barns uppväxt och utbildning.

Sätter vi manken till kan vi kanske sätta stenen i rullning vid höstens val. Rösta på Jönsson och KLP så ska vi se till att skaka om systemet!

  1. Klädregler IES