Internationell Utblick

Internationell Utblick 1

Även om jag mest skriver om inrikespolitiska ting så fodras det då och då att blicken lyfts över landgränsen, en internationell utblick!

Vi kan börja med att konstatera att saudiaraberna synes vara svaga i tron, alternativt hör inte den därstädes tillbedda guden bön.
För den årliga vallfärden till Mecka måste du vara vaccinerad, under 65 år och i övrigt inte lida av någon kronisk sjukdom. Dessutom är det ett oomkullrunkeligt krav att du är bosatt i Saudiarabien.
Förra året förlorade landet stora summor på den uteblivna hajj, som vallfärden till Mecka kallas, och årets ser alltså inte mycket bättre ut.

För en notorisk antiteist som undertecknad är det givetvis goda nyheter att religiösa tokerier får uppleva konjunkturnedgångar. Särskilt islam som ofta har en kraftigt politiskt slagsida.

Ingen utblick är komplett om man glömmer dödsmördarviruset.
Enligt samstämmiga uppgifter ökar nu smittan i länder med hög vaccinationstäckning.
För den som orkar genomföra några slagningar på internätet, jag exempelvis, framstår dock oron som något överdriven. Har man tillgång till miniräknare och den senaste statistiken över döda av och med covid-19 i världen, samt uppskattat antal människor på jorden-7,8 miljarder-framstår inte risken för att dö som rent överhängande.

Putin och Biden skall snart träffas. För att demonstrera sina starka band med Europa värmer Biden upp med att besöka England och därefter träffa Natos övriga stats- och regeringschefer.
Ingen förväntar sig sådana tarvligheter som kom från Trumps mun. Nämligen att NATO faktiskt är en ömsesidig sammanslutning där alla ska betala för sig.
Putin själv har mer eller mindre skippat skitsnacket och förföljer nu relativt öppet påstådd och verklig opposition.

Till och med Sveriges överbefälhavare, Michael Bydén, som vanligtvis syns till mest i Pride-parader och andra publika sammanhang, medger nu offentligt att det finns ett växande militärt hot från Ryssland.
– Vi kan inte säga att ett väpnat angrepp går att att utesluta, sa Bydén. (I SR:s Lördagsintervju)
För den svenska militären är det kanske dags att minimera sina internationella insatser och kraftsamla på Sveriges försvar. Ska man vara behjälplig att rensa i våra getton OCH samtidigt hävda vår territoriella integritet gentemot ryssen duger det inte att befinna sig utomlands!

I USA råder det en ovanlig enighet mellan demokrater och republikaner. I ett gemensamt lagförslag vill de begränsa techjättarnas makt när dessa levererar en plattform och konkurrerar med andra företag på de plattformarna.
Med tanke på de arméer av jurister och annat löst folk som sagda techjättar kan släppa lös får man väl tänka att de kommer klara sig ganska helskinnade ur knipan till slut.
Om inte annat har ju både FB, GE och AN (jag vägrar av rent principiella skäl att skriva ut deras fullständiga namn) lyckats med konststycket att göra sig oumbärliga i gemene hens liv. Faktiskt så mycket att de sannolikt är too big to fail, för att tala bankspråk.

Roligaste utblicken är givetvis Kim Jung-Un:s klockarmband. På nytagna bilder noteras att det dragits åt några hål extra. Spekulationerna låter då inte vänta på sig.
Från att karln tvingats till hårdbantning av hälsoskäl eller eventuellt genomliden sjukdom, till att han ersatts av en spädare kopia. Det är som på den gamla goda tiden när kremlologer nagelfor foton på det sovjetiska ledarna.
Den gode (?) Kim har aldrig framstått som hälsan själv. Han är hårt märkt av lyxlivet han framlever i arbetarparadiset Nordkorea. Ryktena om hans snara död har dock alltid visat sig gravt förhastade.
Det finns för övrigt inget som säger att något skulle bli bättre vid hans frånfälle. Nordkoreas folk får nog ställa in sig på att lida under en oöverskådlig tid.

Jag avslutar med att rekommendera Teemu Keskisarjas bok Döden vid Raatevägen, finska vinterkrigets mest mytomspunna slag.
Där har vi något att läsa när sommarstojet står oss upp till näsan och man nödgas söka avskildhet och lugn.
Förståelsen av vår nutid börjar nämligen med att begripa historiska skeenden. Den som inte förstår vad som lett oss hit där vi står idag är mer eller mindre dömd att bli en historielös fantast av dokusåpor. Eller ännu värre, genusvetare, klimataktivist, kanske till och med miljöpartist.
Och det vill vi ju inte ska drabba varken oss själva eller någon medmänniska!