Hur Hantera Putte?

Hur Hantera Putte? 1

Vi kommer inte förbi kriget i Ukraina!

Eller krig och krig. Om man får tro Putte är det närmast fråga om ett slags specialoperation för oskadliggöra deras armé och befria landet från nazister.

Det sistnämnda har tydligen sina djupaste historiska rötter i att en kosackledare bad tsar Peter den store om hjälp att bekämpa en viss svensk krigarkonung. Peter vägrade honom den hjälpen varvid kosackerna bytte sida till krigarkonungens och blev besegrad i grunden, precis som krigarkonungen.

Hur det än är med den saken kan jag som lekman tycka att avnazifieringen går det dåligt med. Vad den strategiska och taktiska nyttan är att anfalla kärnkraftverk, sjukhus och vanliga civila för att bekämpa nazism är svårförståeligt.
Något knackigt verkar det också vara att bekämpa Ukrainas beväpnade krafter. Problemet är nämligen att de biter tillbaka och tycks fyllas på med frivilliga mest hela tiden.

Jag, som är en enkel man med högst moderata ambitioner här i livet, har egentligen bara en grundläggande invändning mot kriget i Ukraina. Nämligen att krig är fel sätt att lösa problem på. Att bedriva angreppskrig på grannländer, inbördeskrig i det egna landet eller krig alls är per definition en dålig lösning.

Det finns egentligen bara en form av krigsföring som jag är redo att argumentera för. Det är försvaret av det egna landets territorium mot en angripare som Ukrainarna nu tvingas göra. Har vi otur kan givetvis inbördeskrig bryta ut även i Sverige, men så länge jag har mål i munnen kommer jag aldrig argumentera för att det är en rimlig lösning.

Det innebär att jag också är motståndare till NATO-medlemskap som alla gapar om just nu. Jag kommer aldrig dagtinga med mitt samvete och fatta beslutet att svenska krigsmän ska slaktas och dö under amerikanskt befäl. Vi kan ta det igen: Jag kommer aldrig dagtinga med mitt samvete och fatta beslutet att svenska krigsmän ska slaktas och dö under amerikanskt befäl.

En sak till förtjänas att nämnas i sammanhanget. Vill svenska medborgare ställa upp som frivilliga i andra länders krigsinsatser står det dem fritt att göra så. Det är i princip något som man inte kan ha politiska synpunkter på.
Det är en sak att att beordras att dö på ärans fält av medelålders politiker, en helt annan att som myndig person välja det själv. Jag undanber mig i denna saken infantila kommentarer och jämförelser med IS och dylika terrororganisationer.

Det förevarande kriget i Ukraina har föranlett många kommentarer om Puttes psykiska tillstånd. Enligt de flesta, inklusive vår egen utrikesfantom Bildt, ska det vara knackigt.
Det kan vara på sin plats att när det gäller Carl Bildt påpeka det som läckte från amerikansk underrättelsetjänst om honom. De definierade honom som en ”medelstor hund med en stor hunds attityd”. Knappast smickrande för att uttrycka sig milt.

Med Putte är det så att han har ett för västvärlden helt annat sätt att se världen och fundera om och kring densamma. Det innebär inte att han per definition är psykiskt sjuk eller ens störd på något sätt. Det innebär bara att han har andra värderingar, mål och metoder för att nå dit.

Eller för att uttrycka sig på ett sätt som även vänsterister kan begripa. Han tycker inte genus, jämlikhet, HBTQ, BLM, menskonst och statyvältningar är det högsta som livet kan erbjuda. Hans mål är att upprätta Sovjetimperiet, Storryssland eller vad man nu vill kalla det. Han anser att gränserna som drogs efter att Sovjetunionen föll samman som ett korthus är bort i skogen fel.
Så bort i skogen fel anser han dem vara att han tar till våld för att ställa sakerna tillrätta.

Det hela är alltså mycket enkelt. Problemet som väst har att hantera är pedagogiskt. Hur får man Putte att begripa att han skall bliva vid sin läst?
Sannolikt är det inte genom att göra sig beroende av hans gas och olja. Inte heller genom att utropa fred i vår tid och rusta ner sin militära förmåga.

Putte hanterar man genom att ha revolvern på bordet när det pågår förhandlingar med honom. Man låter inte Putte diktera villkoren. Man ser till att inte bli beroende av de naturresurser han har att erbjuda.
Man hanterar honom helt enkelt som han hanterar alla andra, hårt och bestämt. När syltryggarna i väst begripit det kommer de märka att han blir lättare att ha och göra med!