Hotellbygget i Halmstad

Hotellbygget i Halmstad 1

Hotellbygget på Österskans i Halmstad börjar vid detta laget bli lite tjatigt.

Låt mig sammanfatta läget såhär långt. De som anser sig veta lite bättre än oss simpla skatteslavar vill ha ytterligare ett hotell i Halmstad, för säkerhets skull skall just detta bygge vara försett med en saluhall. Den pekuniärt starka, men i övrigt andefattiga, medelklassen i Halmstad lider nämligen svår brist på delikatesser. För att införskaffa dessa måste de bege sig ut på expeditioner  till Helsingborg, det är givetvis oacceptabelt om längtan efter handsaltade svampar blir för svår en sen vardagseftermiddag.

Som ett plus ska bygget även förses med en så kallad sky-bar. Att dricka alkohol på markplan duger inte för människor som har erfarenhet av den stora världen i Ståckhålm och eventuellt ännu längre bort.
Allt detta vore förövrigt acceptabelt om det inte var för att schabraket är så djävulskt fult och ska placeras centralt på Österskans. I det som folk kallar Picasso-parken.
De av er som besökt Halmstads centralare delar kan knappast ha missat statyn, som mycket riktigt är Pablo Picassos verk, med mindre än att ni varit svårt berusade eller helt betagna av våra fruntimmers blixtrande skönhet.

En av tillskyndarna för eländet är min ärkefiende Mattias Karlsson, ledarredaktör på lokalblaskan Hallandsposten och notorisk folkpartist.
Hans argumentation för att vi ska begå denna estetiska våldtäkt på Halmstads centralare delar stavas stadsutveckling. Så är det nämligen, vet Mattias Karlsson att berätta, att Halmstad är en attraktiv kommun dit folk vill flytta. Men en sådan utveckling kommer tydligen inte gratis. Stadskärnan måste förnyas, och helt uppenbarligen sker detta för närvarande bäst genom att ett hotell ska förstöra en av Halmstads mest centrala parker.

Tji fick dock hotellplanerna av Länsstyrelsen som efter en kulturmiljöutredning fastslog att det var för högt och dominerande. Man fick alltså återvända till ritbordet och banta höjden med två våningar och runda av kanterna på huset. Jag personligen kan inte påstå att det blev mycket bättre för det. Förmodligen ingen annan av de övriga motståndarna heller. Vi är nämligen av den blygsamma åsikten att hela projektet är en styggelse per definition.

Mattias Karlsson börjar vid detta laget att bli ordentligt syrak på oss motståndare och tar därför i med vad ”borgerliga” vänsterblivna anser vara en riktig storslägga, nämligen hotet om att vi säger nej till ”Halmstads framtid”. Som en extra näve salt slänger karln in att vi ”vänder ryggen åt Nissan”.
Detta om att vända ryggen åt Nissan är ungefär liktydigt som att kraftigt åthuta en trilskande unge. Mattias Karlsson är givetvis medveten om detta faktum, men nöden har ingen lag. Hotellmotståndarna är för honom att likna vid barn som inte vet sitt eget bästa.

För vänsterblivna finns det nämligen bara en enda riktning att ta, framåt. Den enda utveckling de håller för sann är den ekonomiska. Djupare värden som kärlek till hembygden och förståelsen för historien vill de inte kännas vid. För dem är bestående värden lika med stagnation och död.
Det förklarar både Mattias Karlssons och de andra hotellvurmarnas översittarattityd gentemot motståndarna.

Det finns en mycket enkel förklaring till varför etablerade partier och debattörer vurmar för ständig ekonomisk utveckling och transformering av våra offentliga rum, förutom deras andliga fattigdom.
En ekonomisk utveckling är nödvändig för att ha en ordentlig skattebas att pungslå. Det är så mycket som ska betalas, exempelvis bidragsmigration och tidigare försyndelser av absolut samhällskritiska nödvändigheter. Dessutom är det ett bra sätt att hålla folk i schack genom att lura dem att tro att vägen till lycka ligger i konsumtion.

Den ständiga transformeringen av det offentliga rummet anses spegla utvecklingen och ger positiva signaler att vi lämnar den oupplysta gårdagen och beträder en lysande väg mot framtiden. Innehållet i framtiden bryr man sig inte om av den enkla anledningen att det inte finns något rimligt skäl att folk ska behöva reflektera och tänka kritiskt. Då riskerar man nämligen att få kritiska medborgare som undrar vad i helskotta makthavarna håller på med.
Så länge det blänker är det med andra ord bra!

Jag hoppas att hotellmotståndarna inte ger upp. De har mitt fulla stöd att sätta alla krokben de kan för projektet att estetiskt våldta Halmstads centrala delar!

Hotellbygget i Halmstad 2
Ursprungsförslag på hotell. Bild White Arkitekter
Hotellbygget i Halmstad 3
Nytt förslag på hotell. Bild White Arkitekter