Hedersamma Politiker

Hedersamma Politiker 1

Jag har oftast inte mycket till över för andra politiska partier. Idag ska jag ta upp undantaget som bekräftar regeln!

I den lilla halländska kommunen Laholm regerar den vanliga samlingen socialister och kryptosocialister. Vådan av detta är helt uppenbar. Senast har det varit på tapeten att ”toppolitikerna”, i den mån sådana kan sägas existera i en liten svensk kommun, ska ha ett ganska saftigt lönepåslag.

Man har tänkt sig att dessa kommunala toppkrafter åtminstone ska ha samma betalning som en riksdagsledamot. Vilket innebär ett nätt litet tillskott i kassan på 9000 svenska kronor. Priset för kommuninvånarna är då 700 000 om året, vilket inte är en struntsumma för en hårt skattepinad populas.

Vad som sticker ut i det sammanhanget är emellertid kommunalrådens argument för löneförhöjningen. Så är det nämligen, menar Roland Norrman (M), att de högsta tjänstehennens löner har stuckit iväg så mycket att politikerna, som sitter med det yttersta ansvaret, bör kompenseras bättre.

Argumentet låter givetvis bra, framför allt om man bortser från en liten sak. Det är politikerna själva som satt topptjänstehennens löner.

Mot detta har LP, Laholmspartiet, en mängd bra argument att framföra. Det är de vanliga i sammanhanget. Att pensionisterna i kommunen inte kan få fria bussresor, att undersköterskorna är underbetalda och så vidare.

Jag kan visserligen framföra en mängd goda argument för att pensionister inte ska få gratis bussresor eller varför undersköterskor definitivt inte bör vara en kommunal angelägenhet. Men det är principen jag vill påpeka.
Att LP kör det renodlat populistiska stuket och kämpar för den lilla människan. Precis som ett politiskt parti ska göra.

Bertil Johansson som företräder LP säger rakt ut att ”det är omoraliskt att vi politiker ska höja våra löner.”
Med andra ord en man som i sann klassiskt liberal anda menar att politiker inte per definition är ett välbetalt jobb. Det är något som går utöver ett vanligt jobb. En kallelse eller en plikt som man utför av högre skäl än att dra in massa kulor.

Det antyder vad jag tror stenhårt på. Att politiker ska leva på andra saker än att vara politiker. De skall ha en fot i arbetslivet och på så sätt behålla verklighetskontakten. Alla våra höga vederbörande i kommun, region och på riksnivå borde ha lönearbeten vid sidan av sitt politiska värv!

När jag läser det senaste utspelet från LP i Hallandsposten går det mysrysningar längs ryggraden. De vill lösa polisbristen i kommunen genom att anställa väktare. En sorts privat kommunpolis.
Till och med det faktum att LP vill finansiera projektet med en skattehöjning kan jag acceptera. Anledningen till att jag gör det är att pengarna i princip är öronmärkta för att öka tryggheten för kommuninvånarna.

Bertil Johansson säger i den motion han lagt till kommunfullmäktige att ”det kommer bli ännu mera dyrköpt om medborgarna tappar tilltron till rättssamhället”.
Vilket han givetvis har rätt i.

Nu är det så att motionen näppeligen kommer godkännas av kommunfullmäktige. Bertils politiska opponenter kommer givetvis dra alla argument de kan, jag gissar att man bland annat kommer argumentera om upplevd otrygghet.
Vidare är det så att jämförelsen med kommuntopparnas löner prompt kommer avfärdas med att dessa har det yttersta ansvaret. Att de sitter med det beroende på att de så innerligt vill just det tänker de inte på. Det ansvaret har ingen tvingat dem att ha.

Alla Sveriges kommuner borde givetvis ha en lokalt finansierad polisstyrka där högste chefen väljs av folket. Då får man omedelbart den förankring och möjlighet till ansvarsutkrävande som behövs.
Finge jag bestämma skulle en sådan reform genomföras omedelbart efter valet 2022.
Det skulle vara ett obetalbart nöje att ge LP eldunderstöd från talarstolen i riksdagen.

Tills vidare får jag dock nöja mig med att följa dem i lokalpressen och i mitt stilla sinne konstatera följande: det finns hedersamma politiker!